LM4702 (2x150W) MOSFET amplifikatör uygulama enstantaneleri!

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

LM4702 (2x150W) MOSFET amplifikatör uygulama enstantaneleri!

Okunmamış iletigönderen drhardware » 03 Ağu 2007, 13:03

Evet dostlar,

LM4702 amplifkatörümüz, sadece power ampli kısmı kutulanarak evde çalışmaya hazır hale geldi. Ancak henüz preampli kısmını bitiremediğim için, daha doğrusu power amplinin auto-on fonksiyonunu röle spark sorunu yüzünden gerçekleştiremediğim için, proje tamamlanmış sayılmaz. Bunun yerine auto-on fonksiyonunu simule edecek bazı geçici çözümler uyguladım fakat bunlar da kutulamayı engelledi göreceğiniz gibi:
Bu görüntü amplifikatör kartına mümkün olduğunca yakın alınan ve komponentlerin bir kısmını görebileceğiniz bir foto.
Resim
Burası da hoparlör çıkış postlarınımızın bulunduğu arka panelin içten görünüşü:
Resim
Devre üzerinde bulunmayan Zobel ağımız yani çıkış snubberlerimiz postlarımıza bağlı durumda. Yanlışlıkla osilasyon yaptırmamdan dolayı dirençler kavruldu ama halen iş görür vaziyetteler.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen drhardware » 03 Ağu 2007, 13:13

Bu güç kaynağımız. 8 Adet MUR860 hızlı diyot (50nS), 4 adet 10,000uF 63v Jamicon rezerv kondansatörü, 2 Adet 12K/1W ön yükü, 2 adet 470nF ikincil filtreleme ve 2 adet 2,2ohm/100nF snubberden oluşan temel bir devre:
Resim
Tüm enerji bağlantılarımız 1,5mm2 kesitli NYM tipi kablolarda oluşuyor.

Daha yakın bir pozla, bias ve DC offset trimerlerimizi görüyoruz. İnce ayar gerekiyor, ve MOSFET ler sıcakken (60-65°) bu ayarların yapılması lazım
Resim

Bu da zavallı MOSFET lerimizden biri.. Tost olmuş durumda, soğutucu ile arasında epey bir silikon gresi var. Başka türlü tam iletim sağlayamazsınız.
Resim

Girişte preamp niyetine kullandığım uzaktan kumandalı volum potu ve giriş seçicisi.. Bunu kutulayıp preampli olarak kullanacağım:
Resim
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 03 Ağu 2007, 13:15

Kutunun genel iç görünümü:
Resim

Bu da uzaktan tam görünüm... Hoparlörler, girişler, ipod vs...
Resim
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen Hazar » 03 Ağu 2007, 17:44

Video 1: LM4702 Genel Bakış
http://www.youtube.com/v/yReA1t_m1jo
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen Hazar » 03 Ağu 2007, 17:52

Video 2: LM4702 Gürültü Testi
http://www.youtube.com/v/CiSq1eycsuc
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Doktorumuz yok ama..

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 19 Arl 2007, 18:49

Doktorsuz ve susuz durumdayız ama Hazar görmüştür son durumu.

Acaba Dr. preamplisini bitirdi mi?

LM4702 heyecan verici bir devre, açıkcası iki çift darlington ekleyip böyle bir çıkış gücü elde etmek insanı cezbediyor. Üstelik çok düşük distorsiyon verileriyle. Ancak datasheet üzerinde darlington lafı geçse de Dr. mosfet kullanmış. Ben de merak ettim ve biraz Google kullandım. İşte sonuçların bizzat birinci ağızdan açıklaması: 8)

Selam dostlar,
Yaklaşık 2 aydır üzerinde çalıştığım ancak proje haline getiremediğim ve geçen ay elektronik kısmını bitirerek 1 aydır dinleme testleri yaptığım LM4702 amplifkatörümü ifşa ediyorum.

Görüldüğü üzere National Semiconductors mühendislerinin MOSFET uygulamaları üzerine derlediği çalışmadan istifade ettim. Ancak tasarım üzerinde bir takım hesaplamalar ve düzenlemeler gerekli oldu.
National'cıların 2SK1058 / 2SJ162 lateral MOSFET grubu üzerindeki tavsiyeleri, 115mA bias akımı temelinde odaklanıyor. Bunu sağlayabilmek için hem gate hem de bias dirençleri ayarlı olarak yapılandırılmış. Ben de tavsiyeye uydum ve bias akımını 110mA (sıcak) seviyesinde tuttum. Ayrıca devrenin kazancını 6K8 / 220R geri beslemeyle 31,9 Avv yani 3 yaklaşık 30dB e set ettim. Devrenin bu haliyle tam çıkış alabilmek için yaklaşık 1,41v RMS giriş sinyali uygulamak gerekiyor. Bu durumda örneğin CD çıkışı için preamplifikatör gerekmeyecek demektir.
Ayrıca kompanzasyon ve bias kondansatörü için önerilen gümüş/mika kondansatörler iyi sonuç vermediğinden yerine seramik disk kondansatörler uyguladım. Diğer yandan besleme için önerilen tüm tedbirleri bire bir aldım.
National'cıların başka bir handikapı ise LM4702 için soğutucu önermemiş olmaları. Aslına ilk bakışta gereksizmiş gibi duruyor çünkü sonuçta bu entegrei bir nevi op-amp, ancak çalışma gerilimi göz önüne alındığında (55+55=110v) güç harcaması yaklaşık olarak 10W seviyelerinde oluştuğundan muhakkak soğutucuya bağlamak gerekiyor.

Kutulama işlemi bittiğinde, pasif bir preamplifikatörle birlikte salonumdaki yerini alacak.
Dinleme izlenimlerime gelince; yaklaşık 1 aydır evimdeki LM4780 (dördüncü proje) gainclone'mle dönüşümlü olarak yaptığım ve araya RAS100 eklediğim dinleme testleri esnasında şunları tespit ettim;
- Devre oldukça sıcak ve detaylı bir ses karakteristiğine sahip,
- Dengeli bir dinamik dağılım söz konusu. Asla herhangi bir tonu baskın olarak algılamak mümkün değil.
- Gürültü davranışı oldukça başarılı ve normal dinleme seviyelerinde gürültü algılamak olası değil.
- Son çıkış gücünde (170W @ 8ohm, ölçülmüş değer) dahi duyulabilir distorsiyon algılamak olası değil.
- Güç kaynağı bağımlılığı yüksek ancak ağır bas stres testlerinde dahi bas kaynaklı PSU çökmesi yaşanmadı.
- Entegre amplifikatörlere göre mid ve tiz detayların mukayese kabul etmez şekilde yüksek.
- MOSFET (RAS100), ve bipolar (Edwin) uygulamalarına kıyasla oldukça stabil çalışması var. Termal izleme gerektirmiyor ve aşırı ısınmış (97°) MOSFET gurubuyla dahi stabilitesini koruyor.
Diğer yandan yapmayı düşünen arkadaşlar için bir kaç uyarı;
- MOSFET leri muhakkak audio için özel üretilmiş lateral MOSFETlerden seçin, ben uygulamamda alışık olduğum için Renesans kullandım, alternatif olarak; BUZ900 / 905, 2SK1529 / 2SJ200, IRFP240 / 9240 kullanılabilir. Ancak en iyi sonuç Renesans (2SK1058 / 2SJ162) ve Toshibalarla (2SK1529 / 2SJ200) alınmış durumda. Ayrıca MOSFET ler muhakkak match edilmiş olmalı. Bu çok önemli aksi takdirde istediğiniz distorsiyon seviyesini yakalayamazsınız.
- LM4702 entegresi oldukça pahalı bir komponent. Bana maliyeti yaklaşık 30$ oldu. Soğutma yapmadığınız takdirde yüzey ısısı 120-130° ye kadar çıkabiliyor. Muhakkak uygun bir şekilde soğutun.
- Güç kaynağı için ben 500VA lık 2 x 40v toroid trafo kullandım çünkü elimde vardı. Tam güç için kanal başına en az 6A i yani toplamda 12 A i sınıtıya düşmeden verebilecek bir toroid (veya iki) trafo kullanın. Ki bu da yaklaşık 900-1000VA eder. Ayrıca MUR860 veya 1560 hızlı diyıtlar kullanıp iki kanal doğrultma yapın. Besleme gerilimini asla simetrik 90v un üzerine çıkartmayın ve 30v un altına da düşmeyin. Tavsiye edilen, benim kullandığım üzere 55v simetriktir. Filtre olarak kanal başına en az 20,000 veya 30,000 uF Low ESR kondansatör kullanın.
- MOSFET besleme girişlerine 4-5A lik sigorta ekleyin. Tam olarak korumasa da kısa devre anında bir şansınız olur.
- Çıkış offsetini ve sükunet akımın ayarlamak için trimpotlar konulmuştur. Trimpotları asla ilk başlangıçta minimum veya maksimum seviyede bırakmayın. MOSFET leriniz kolayca yanabilir.
- Ve son olarak MOSFET lerinizi ciddi büyüklükte bir soğutucuya bağlayın. Benimki 0,5°C/W, ancak ben genelde normal seviyede dinleme yapan biriyim, eğer yüksek seste dinleyecekseniz benimkilerin en az iki katı büyüklükte soğutucu kullanın.

Resimler ve sorularınız için DIY Audio Türkiye Forumunu ziyaret ediniz.

Ne dersiniz? :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Cevap: Doktorumuz yok ama..

Okunmamış iletigönderen Hazar » 19 Arl 2007, 19:41

hoparlör yazdı:Doktorsuz ve susuz durumdayız ama Hazar görmüştür son durumu.

Acaba Dr. preamplisini bitirdi mi?

Doktor en son bildiğim kadarıyla tüm sistemi dağıtmış, LM4702'li devreyi bir odyofile satmış, LM3886 çifti ile Wharfedale'larını kullanıyordu. Son projesi de "ultimate gainclone". Bunu yapıp elektroniği bırakacaktı en son 8)

Preampliyi sorarsanız LM4702 ile birlikte gitmiş olmalı. Bu arada o zaten hazır bir devreydi.
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 19 Arl 2007, 19:47

elektroniğimi bırakacaktı??????????? nasıl yaw!!!!!!!!!!!! adam şimdi 13 yaşından beri uğraştığı şeyi bırakırmı...
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Dr. Dr. kalksana, lambaları yaksana..

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 20 Arl 2007, 20:18

Fotoğraflardan hazır kısımlar belli oluyor ama Dr. gibi elektroniğe meraklı bir adamın bu işi bırakabileceğini sanmıyorum. Ultimate GainClone ile uğraşacaksa daha uzun sürer derim. Aslında Ankara'ya yolum düştüğünde bir yakalayıp konuşmak da isterdim. Kendisini bulmak pek de zor gibi görünmüyor.:)

Ama insanların kişisel tercihlerine ve kararlarına saygı duymak gibi bir huyum olduğundan bunu yapmayacağım. Bu site ve forum sayesinde hem değerli dostlar kazandım hem de pekçok yeni şeyler öğrendim, daha da öğrenmek için kendimi konumladım. :selam:

Neyse, felsefe yaparsak konu dağılır, ancak 4702'li devre üzerinde düşünmeye değer derim. Preamp çok sorun değil, elimde benzer malzeme var. Bir yandan da markalı sistemlerin amfilerini açıp incelemek gibi bir hobim geliştirdiğim için tasarımların high-end'e yaklaşması gibi bir durum sözkonusu. Öğrendikçe yapacak iş çoğalıyor:)

Bu konuda Ersoy'un da acayip katkısı oldu, daha da olacak, sonunda high-end'ci olucam galiba.:)

Bu yüzden bu devreye taktım, bakalım neler çıkacak.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Cevap: LM4702 (2x150W) MOSFET amplifikatör uygulama enstantaneleri!

Okunmamış iletigönderen supernova » 16 Tem 2009, 04:06

Dr. bu çalışmanda parçaları yeniledinmi?mosfet olarak hala toshıba larımı kullanıyorsun?birde preamp olarak carlosun preampını önermişler diyaudio da nasıl bir preamp uygulaması yaptın acaba?onun yerine buffer kullanılamazmı?

saygılar,yıldıray :)
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul

Sonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti