LM4702 (2x150W) MOSFET amplifikatör uygulama enstantaneleri!

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: LM4702 (2x150W) MOSFET amplifikatör uygulama enstantaneleri!

Okunmamış iletigönderen drhardware » 16 Tem 2009, 10:09

Dostum bu çalışmamdaki kritik parçalar halen yerinde duruyor. Doğrusu 50$ lık Renesanslardan (eski Toshiba:2SK1058/2SJ162) daha iyi bir Lateral MOSFET bulamadım. Ancak devredeki tüm kondansatörleri audio grade modellerle, prototip olması nedeniyle koyduğum 4 adet trimmeri metal film dirençlerle değiştirdim. Beslemeyi 40v AC den 30v AC ye düşürdüm. Ayrıca bias bakımından 40mA den 600mA e kadar pek çok uzun süreli deneme yaptım. Aradan 2 yıl geçmesine ve bir sürü ampli yapmama rağmen henüz daha iyi ses veren bir çalışmam olamadı :( Ayrıca ömrüm boyunca da buna yakın distorsiyon ve gürültü değerlerine sahip herhangi bir ampli dizayn/imal etmemiş olduğumu bu iki yıl içinde farkettim. Oldukça kaslı ve sıcak kanlı olması nedeniyle hoparlörden bağımsız aynı performansı 4 değişik hoparlör grubuyla tekrarlayan bu amplifikatör (besleme devresi audio grade parçalarla güçlendirildiğinde!) kanımca 3000$-5000$ seviyelerindeki ticari ürünlerle niceliksel veya niteliksel karşılaştırma yapılabilecek kadar düz, şeffaf ve distorsiyonsuz karaktere sahip. Özellikle mid-tiz dengesi ve soundstage genişliği bakımından kesinlikle dikkate değer bir dizayn.
Neyse bu kadar reklamdan sonra :D kalan soruları cevaplayayım;
Şu anda ampli prempsız çalışıyor. 1 yıl öncesine kadar daha önce forumda yayımladığım basit LM4562 preampla çalışıyordu. Evimdeki universal player (Pioneer DV585A) çıkışları ne yazık ki 10K altındaki yükleri süremediğinden ve bu amplifikatörün giriş empedansı ~6K8 olduğundan bu preampı yapıp kullanmak durumunda kaldım. Ancak daha sonraki çalışmalarımı odamda ve Creative XFI ses kartı + iPod umla gerçekleştirdiğimden ve her ikisinin de çıkış empedansları gayet düşük olduğundan ampliyi sümede herhangi bir sorun yaşanmadı ve preampsız kullanıma başladım. Her ne kadar iPod için tam çıkış yakalayamasam da PC çıkışı ile gayet tatminkar sonuç aldım. Ancak şu yeni yaptığımız Cavalli bufferi de bu ampliye eklemeyi düşünüyorum. Bakalım sound üzerinde ne gibi bir tesiri olacak.
Ancak açıkçası National'ın bu serisinden fazlaca etkilendim ve 4 adet LME49811 sipariş ettim. Bunlarla birlikte elimde olan SAP15 serisi audio darlingtonları da kullanarak dual mono yeni bir dizayn yaptım. PCB si sağolsun Emin tarafından üretildi ve Erhan tarafından içine edildi! Şu anda montaj aşamasındayım ve yakında ortaya çıkacak yeni amplifikatörüm. Çok ciddi bir sound farkı olacağını sanmıyorum ama en azından MOSFET le BJT arasındaki tını farkını irdelemek açısından iyi bi deneyim olacak gibime geliyor.
Yapmak istiyorsan tavsiyem, eski deneyimlerini bir kenara atıp ve bir daha chipamp dinleyememeyi göze alıp yola öyle çıkman! Her türlü yardımda bulunurum ayrıca...
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen supernova » 16 Tem 2009, 11:19

vallahi dr. çok iddalı bir entegre ve haklısın sanırım chipamp dan soğutur insanı bu :) ben şahsen carlosun bir non invert lm3886 devresi vardı onun malzemelerini almayı düşünüodum.ilk siparişi verdim de!ama besleme de kullanıcağım 4x10.000mf 50V nichicon kg super through lar.öncelikle bunlardan faydalanabilirmiyim bilmiyorum bu projede.kaldıkıi bias 1.5A kadar ayarlanabiliyormuş class A elde edilebiliyor.hiraga yerine kullanılabilcek bir çalışma olabilir.30V ile 6 ohm bir hoparlörde kaç watt çıkış verir acaba?uygun bir sonuç olursa nichiconlarımı ilerde kullanmak üzere müzeye kaldırabilirim belkide :)
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 16 Tem 2009, 12:03

Yıldıray başkan, ben yokken lm4702 filan almaya kalkarsan bana da al fazladan ha :D ileride mutlaka yapıcam bu ampliyi, mosfet alacak olursan karaköy pasajı elmadağ da toshiba marka eşlenik çift 13 dolar, stereo 25 dolara gelir, aklında bulunsun ;) Bi de 50V kondansatör yetmeyebilir dostum, sanki 55-60V ile besleniyodu bu devre, ben seni,n kondansları 63V biliodum :shock:
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 16 Tem 2009, 12:21

4702 benim de aklımdadır. habersiz iş yapmayın. :lol:
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 16 Tem 2009, 12:40

Benim mevcut uygulama şemam üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan, MOSFET olarak lateral 2SK1058/2SJ162 veya 2SK1530/2SJ201 ya da HEXFET olarak IRFP240/9240 serisinden kullanabilirsiniz, ancak lateral MOSFET lerin termal katsayıları negatif olduğundan bias stabiliteleri çok kolay sağlanır -ki bu yüksek biaslar için elzemdir-. Tabii söylemeye gerek yok muhakkak orijinal olmalılar. Çıkışı bu şekilde organize ettiğinizde, +/-24v beslemeyle 1,3A stabil bias sağlayarak 8ohma 27W RMS güç aktarabilirsiniz. 6ohm için aynı besleme ve 1,5A biasla yine aynı gücü alabilirsiniz. 4 ohm içinse 1,85A bias gerekir. Besleme olarak daha yüksek bir gerilim tavsiye etmiyorum çünkü daha yüksek bir termal harcamayı kontrol etmek oldukça ciddi bir sorundur. Anılan sistem için rail başına 60,000µF lık pi devreli (30,000µ + 0,1R + 30,000µ) ve on-board snubberize bir besleme gayet uygun olacaktır. Devre sürekli akım çekeceğinden 2x20v çıkışlı ve en az 300VA lık bir trafo işinizi görecektir. Ayrıca doğrultma için düşük gürültülü 35A lik metal köprüler gayet makul bir çözümdür (sahteleri oldukça ciddi gürültü yaparlar) Diğer yandan köprü ayakları arasına 22n lik snubberler atmak doğrultma gürültüsünü minimize edecektir. Class A devrelerinde bu çok ciddi bir sorunsaldır çünkü sürekli akım çekerler ve Class AB den farklı olarak doğrultma gürültüsü sadece yüksek volum seviyelerinde değil mute halindeyken bile mevcut olur!
Eğer bu işte ciddiyeseniz sizler için bu projeyi geliştirebilr ve belki de daha ileri bir termal izleme de ekleyebilirim sisteme..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen supernova » 16 Tem 2009, 13:05

veriler gayet uygun benm donanım için.class A da beslemenin önemini az çok biliorum okuuğum yazılardan önmli bi konu evet.buffer olayımızı bitirdikten sonra bu işe başlıcam ozamn.araştırmaya devam edeyim.siz ve diğer arkadşlarında katılımıyla daha kolay bir çalışma olucak gibi.teşekkürler şimdiden...
edit: yalnız doktor senn vltajın 30V altında olmaması gerektiği dediğini hatırlıyorum.ne değişti acaba?
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen drhardware » 16 Tem 2009, 13:26

Doğrudur, ama sanırım 25v demiştim, belki de yanılıyorumdur. Herneyse, o verdiğim rakam Class AB içindi. 4702 nin veri yaprağına bakacak olursak +/-20v un altına inilmemesi gerektiği aksi takdirde stabilitenin kaybolacağı yazıyor. Huyumuzdur bilirsin, bir miktar da emniyet payı koyarız milletçe :)
Hani meşhur topçu anektodu vardır;
Topçu ağası: Barut hakkı 3 dirhem!
Topçu çavuşu: 1 dirhem de ağam içün etti 4!
Topçu onbaşısı: Bizim kantar eksik tartar, yarım dirhem de kantar hakkı, eder 4,5 dirhem!
Topçu eri: Bizim onbaşı işten anlamaz, yarım dirhem olur mu ki? Yuvarlak hesap 5 dirhem!...

Bizimki de o misal işte :D
Neyse, elinde 30v için uygun ekipman varsa sorun diil. O şekilde de gayet uygun olur lakin daha büyük soğutucu kullanmak ihtiza eder. Büyük soğutucu demişken. Böyle bir sistemi soğutmak için Nelson Pass yaklaşık 20cm x 50cm lik ve 7cm fin yüksekliğine sahip gerçekten devasa bir soğutucu öneriyor! Tabii bu pasif soğutma. Ancak bence bu sistemde aktif soğutma daha makul bir çözüm. Şöyle ki, rahatça bulunabilen 10x20x7 lik 20 finli standart (0,5°C/W) soğutucuya iki adet 12cm fan bağlanıp 600-800 d/d civarında çevirilebilirse (sessizlik açısından) yeterli olacağını düşünüyorum.
Diğer yandan elindeki 4 adet Nichicona 8 tane daha arkadaş alırsan sanırım besleme için yeterli olacaklardır.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Cevap: LM4702 (2x150W) MOSFET amplifikatör uygulama enstantanele

Okunmamış iletigönderen maystor » 16 Tem 2009, 13:31

Valla böyle yazılarınızı okudukça insanın ağzı sulanıp hemen yapası geliyor.
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu

Meslek: makine otomasyonu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 16 Tem 2009, 13:36

Niye 26 senedir sürekli amfi yaptığımı anlıyorsunuz diil mi? Bu iş mafya gibidir, girişi vardır ama çıkışı ancak tabutta mümkündür! Hatta bi aralar sevgili Nico'yla "The Other Side DIY Audio Club" (dı öbür taraf DIY Audio kulübü) kurmayı düşünmüştük hak vaki olanda....:D
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen supernova » 16 Tem 2009, 13:39

drhardware yazdı:Doğrudur, ama sanırım 25v demiştim, belki de yanılıyorumdur. Herneyse, o verdiğim rakam Class AB içindi. 4702 nin veri yaprağına bakacak olursak +/-20v un altına inilmemesi gerektiği aksi takdirde stabilitenin kaybolacağı yazıyor. Huyumuzdur bilirsin, bir miktar da emniyet payı koyarız milletçe :)
Hani meşhur topçu anektodu vardır;
Topçu ağası: Barut hakkı 3 dirhem!
Topçu çavuşu: 1 dirhem de ağam içün etti 4!
Topçu onbaşısı: Bizim kantar eksik tartar, yarım dirhem de kantar hakkı, eder 4,5 dirhem!
Topçu eri: Bizim onbaşı işten anlamaz, yarım dirhem olur mu ki? Yuvarlak hesap 5 dirhem!...

Bizimki de o misal işte :D
Neyse, elinde 30v için uygun ekipman varsa sorun diil. O şekilde de gayet uygun olur lakin daha büyük soğutucu kullanmak ihtiza eder. Büyük soğutucu demişken. Böyle bir sistemi soğutmak için Nelson Pass yaklaşık 20cm x 50cm lik ve 7cm fin yüksekliğine sahip gerçekten devasa bir soğutucu öneriyor! Tabii bu pasif soğutma. Ancak bence bu sistemde aktif soğutma daha makul bir çözüm. Şöyle ki, rahatça bulunabilen 10x20x7 lik 20 finli standart (0,5°C/W) soğutucuya iki adet 12cm fan bağlanıp 600-800 d/d civarında çevirilebilirse (sessizlik açısından) yeterli olacağını düşünüyorum.
Diğer yandan elindeki 4 adet Nichicona 8 tane daha arkadaş alırsan sanırım besleme için yeterli olacaklardır.
Kolay gelsin.

:D :D güzel bir anektotmuş hakikaten kendimi gördüm.ve bi anda yapmama az kalan askerlik geldi aklıma, :roll: :)

nese askere gitmeden bitirirz projeyi heralde :D valla benm ilk tercihim bu büyüklükte bir soğutucu bulmak olur.fan en son çare sanırım.nichiconların yanına 8 tane daha almak için bizim evin yakılarında bi ganimet filan bulmam gerekir heralde. :roll:
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • LM4702 (2x 150W) Lateral MOSFET HI-FI Amplifikatör