LM1875'i "balanced" sinyalle çalıştırmak

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

LM1875'i "balanced" sinyalle çalıştırmak

Okunmamış iletigönderen resho » 17 Nis 2008, 19:27

Elimdeki LM1875'i balanced modda denemek istiyorum. Ses kartımın balanced çıkışı var. İnternette pek fazla bir uygulamaya rastlamadım. diyaudio.com'daki aşağıdaki iki uygulamayı buldum. Her ikisi aslında aynı gibi ama dirençlerin değerinden emin olamadım. Dirençlerin değeri konusunda ve bilhassa devrenin geneli konusunda tavsiyede bulunabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
resho
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen e154 » 17 Nis 2008, 21:22

olur gibi. direnç değerleri kazancı belirler.
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen drhardware » 18 Nis 2008, 10:04

Devre, temel bir opamp uygulaması ve sanırım diyaudio forumlarından Brian'ın tasarımı;
- Ses kartının çıkış empedansı düşükse; örneğin 300 ohm (balanced) gibi bunu aynen uygulayabilirsin. Ancak yüksek empedanslı bir çıkış için önüne bir buffer eklemek gerekir.
- Volum kontrolu için kanal başına stereo ve toplamda 4 lü pot gerekir.
- Sonuç olarak;
Ses kartının çıkış kapasitesi 1vPP = 0,709vRMS ise ve 8 ohm yüke +/-23v besleme ile takriben 25W aktarmak istiyorsan;
R4=R3= 22K/0.6Wmetal film (%0.1 match edilmeli)
R1=R2= 680R/0.6Wmetal film (%0.1 match edilmeli)
Besleme için 2 x 17v 150VA (min) trafo, 6A köprü ve rail başına 10,000uF kondans kullanılabilir.
Ses karakteristiği LM3875 e oldukça yakındır. Ancak düşük hassasiyetli (<90dB) hoparlörlerle kullanıldığında yeterli ses hacmini yaratamayabilir.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen resho » 18 Nis 2008, 16:03

Evet dr. alttaki devre Brian'ın tasarımı. Ses kaynağım ses kartımın üstündeki direk bacaklarını kullandığım dac çipleri. speklerinde 2.8vpp çıkış voltajlarına sahip oldukları yazıyor. Devreyi kanal başına seri olarak bağlayacağım 25v 1.6A spms'ler ile beslemeyi planlıyorum. Toplam 4 adet smps kullanıcam. Bu durumda direnç değerlerinde ne gibi değişiklik olabilir? Elimde bir miktar military grade dirençler var. Değerleri tutarsa süper olcak.

Resim
Kullanıcı avatarı
resho
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen drhardware » 19 Nis 2008, 09:05

2.8vpp = 2v RMS dir. Bu durumda doğal olarak bu kadar kazanca ihtiyacın yok. 20K/1K kombinasyonu gayet yeterlidir.
Ancak endişem şudur; DAC çıkışlarını direkt olarak güç amplifikatörüne vermek genelde iyi sonuçlar vermez. Her ne kadar empedans uyumluluğu vs olsa da (ki sanırım AKM nin çıkış empedansı çok da düşük değil!) detayların yok olabileceğinden endişe ediyorum. Araya buffer eklemeni tavsiye ederim, bu durumda LM1875 i de balans çalıştırmana gerek kalmayacak.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen resho » 19 Nis 2008, 11:50

teşekkürler sn. dr. bu çipin çıkış empendeansının ne olduğunu bilmiyorum. unbalanced olarak non-inverted LM4780 ile kulanıyorum şu an. sesi gayet detaylı. ama bilinçli olarak empendans sorunu giderilmiş bir Gainclone dinlemediğim için ne kadar iyi olduğu hakkında kesin bir fikrim yok.

Bu arada her çıkış başına unbalanced olarak çıkış kapasitesi (ground referanslı) 2.8Vpp olarak gözüküyor. Balanced olarak kullanmak istediğime göre toplam çıkış kapasitesi 5.6Vpp olmuyor mu?
Kullanıcı avatarı
resho
DIY Audio Fanatiği

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen drhardware » 19 Nis 2008, 15:08

Öyle olur mantıken. Yalnız bu DAC'ın beslemesi çok büyük ihtimalle 5v dur. Dolayısıyla o çıkış seviyesine ulaşamaz. Muhtemelen entegre içinde bir sensing ve limitasyon mekanizması vardır. Çünkü 5.6v oldukça yüksek bir değer.
Diğer yandan, doğrudur tampon devreli bir gainclone ile çıplak gainclone arasında ciddi detay farklılığı vardır. Tabii buna dinlemeden karar vermek olası değil. Tavsiyem buffer yönündedir.
Açık konuşmak gerekirse, balanced girişli bir gainclone denemedim. Opamp mantığıyla düşünerek hesaplarını yaptım. Sonuç iç açıcı olmayabilir. Ancak balanced buffer girişli gainclone dinledim ve sesini oldukça makul buldum. Tabii, Amerika'yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Altı üstü bir OPA2134 e malolur ama garantili olur derim.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen resho » 19 Nis 2008, 20:05

galiba ilk önce tamponsuz olarak deneyip sonra (opamplara pek sıcak bakmasam da..) tamponlu olarak denersem daha iyi olacak gibi. en azından aralarındaki farkı daha iyi test edebilirim diye düşünüyorum. opa'lar için tedarik ve uygulama kısmında yardım isteyebilirim.

besleme katındaki shottky köprüleri KBU tipi metal kasalı hazır köprülerle değiştirdikten sonra hiç ummadığım bir şekilde olumlu yönde farklılık hissetmiştim. Güç katındaki kapasitörleri 47.000 uF Siemens Sikorel'ler ile değiştirdim. Bu bir adım daha öne götürdü. Daha iyisi nasıl olabilir şeklinde arayışlarım devam ediyor. Sırada unbuffered ve buffered balanced olarak ve sonrasında bulabilirsem kaliteli bir switch mode ile (mesela 55khz'de çalışan 2 adet Mean Well 24v 5A rail tipi) deneme yapmak istiyorum.
Kullanıcı avatarı
resho
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen resho » 27 Nis 2008, 23:58

balanced input çalışmam devam ediyor. sonuç gayet olumlu. tek kanal üzerinde denemeler yapıyorum.

sormak istediğim bir mevzu var. kazancı hesaplarken mesela 1K/20K ve 100R/2K kombinasyonunun kazançları aynı, yani "20". uygulamada dirençlerin değerlerini azaltıp yükseltmenin sonuca ne gibi bir etkisi var?
Kullanıcı avatarı
resho
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen drhardware » 28 Nis 2008, 09:42

Geri besleme akımı arttıkça SNR artar. Özelliklede düşük volumlerde swing çok küçük olduğu için akım, tam güç çıkış akımına oranla oldukça düşük olur. Tamamen BJT lerden yapılmış bir opampla karşı karşıya olduğumza göre daha yüksek akım geri beslemesi yapmak daha iyi sonuçlar verir. Ancak yüksek akım=yüksek distorsiyon demektir, eğer yüksek akımlı geri besleme yapacaksan 1/4w yerine örneğin 1/2W hatta 1W dirençler kullanman gerekir. Benim bildiğim kadarıyla başka bir farklılık yok.. Ama şahsen overture dizaynında her zaman datasheetteki değerleri baz alırım.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Sonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi