LM1875'i "balanced" sinyalle çalıştırmak

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Okunmamış iletigönderen resho » 28 Nis 2008, 11:10

Uzay montaj çalışıyorum. LM1875 oldukça küçük bir eleman. geribesleme direncini bacaklara mümkün olduğunca yakın tutmaya çalışıyorum o nedenle elimdeki DALE dirençler arasında ebatları uygun olanları seçtim. Gerekli watt değerini karşılaması durumuyla kıyaslandığında çok da önemli bir durum mu onu bilemiyorum. Girişteki dirençlerin ebatları önemli değil.

Bu durumda, sırf sonucu görmek için 100% eşleştirdiğim 383 ohm'luk dirençleri girişte, 5K'lık dirençleri ise geribeslemede kullandım. Kazanç 13.

Önceki kombinasyon (DALE olmayan ama yine kaliteli) 2K/33K idi. Baslar gayet düzgün ve dengeliydi. Tek kabinden müzik dinlemek genelde büyük bir eksiklik hissi verirdi ama bu kombinezonda böyle bir durum oluşmadı. Ya balanced sinyal uygulamamdan, ya 1875'in yapısından, ya da linear değil de swich mode güç kaynağından olacak, ya da hepsinin uyumu diyebilirim hiç ummadığım derecede dengeli daha doğrusu "farklı" bir sonuç çıktı.

Denemelerim tek kanal üzerinden oluyor. Geç bir saatte 383/5K DALE kobinezonunu denedim. Dirençlerin kalitesinden mi yoksa değerlerinden mi bilmiyorum ama açıkça farkedilen bir detay artışıyla karşılaştım. Mid ve tizlerde belirgin bir farklılık hissederken sanki baslar biraz daha sönük kaldı gibime geldi. Saat geç olduğu için sesini fazla açamadım cihazın. Belki kazanç (13) düşük gelmiş denebilir ama normal dinleme seviyesine sadece +%30 farkla ulaşabiliyorum bu da sorun teşkil etmiyor. Akşam daha iyi test etme imkanına kavuşacağım, sonuçlara göre diğer katına başlayacağım.
Kullanıcı avatarı
resho
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen IEEE » 28 Nis 2008, 13:13

arkadaşım insan psikolojisine göre bile duyduğun ses değişebilir..atmosfere , iklime,hava basıncına ,kulağının o zamanki durumuna ve vücut saatine göre , dinlediğin saate göre bile :)
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 28 Nis 2008, 14:05

resho yazdı:Uzay montaj çalışıyorum. LM1875 oldukça küçük bir eleman. geribesleme direncini bacaklara mümkün olduğunca yakın tutmaya çalışıyorum o nedenle elimdeki DALE dirençler arasında ebatları uygun olanları seçtim. Gerekli watt değerini karşılaması durumuyla kıyaslandığında çok da önemli bir durum mu onu bilemiyorum. Girişteki dirençlerin ebatları önemli değil.

Bu durumda, sırf sonucu görmek için 100% eşleştirdiğim 383 ohm'luk dirençleri girişte, 5K'lık dirençleri ise geribeslemede kullandım. Kazanç 13.

Önceki kombinasyon (DALE olmayan ama yine kaliteli) 2K/33K idi. Baslar gayet düzgün ve dengeliydi. Tek kabinden müzik dinlemek genelde büyük bir eksiklik hissi verirdi ama bu kombinezonda böyle bir durum oluşmadı. Ya balanced sinyal uygulamamdan, ya 1875'in yapısından, ya da linear değil de swich mode güç kaynağından olacak, ya da hepsinin uyumu diyebilirim hiç ummadığım derecede dengeli daha doğrusu "farklı" bir sonuç çıktı.

Denemelerim tek kanal üzerinden oluyor. Geç bir saatte 383/5K DALE kobinezonunu denedim. Dirençlerin kalitesinden mi yoksa değerlerinden mi bilmiyorum ama açıkça farkedilen bir detay artışıyla karşılaştım. Mid ve tizlerde belirgin bir farklılık hissederken sanki baslar biraz daha sönük kaldı gibime geldi. Saat geç olduğu için sesini fazla açamadım cihazın. Belki kazanç (13) düşük gelmiş denebilir ama normal dinleme seviyesine sadece +%30 farkla ulaşabiliyorum bu da sorun teşkil etmiyor. Akşam daha iyi test etme imkanına kavuşacağım, sonuçlara göre diğer katına başlayacağım.

Bas performansındaki değişiklik besleme gerilimiyle ilgili olabilir. Şöyle ki opampın maksimum besleme geriliminin takriben %60 ile besleme yaparsan bas stageinde ciddi genişleme ve doygunluk oluştuğu gibi alt köşe frekans faz cevabında da iyileşme olur. Bu durum teknik olarak çok açıklanabilir olmasa da dinleme testleri bunu göstermektedir. Örneğin LM3875 gainclone'nin en dengeli bas verdiği gerilim 24v ken maksmimum besleme gerilimi 42v dur..
Diğer yandan Vishay Dale oldukça kaliteli bir direnç ve zaten 0,5W lık yani bu pozisyonda distorsiyonu oldukça azdır. Ve eğer noninverted kullanıyorsan bu durumda kazancın 13 değil 14 olur..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen resho » 28 Nis 2008, 16:18

İlk mesajımda gönderdiğim şemayı uyguladım. balanced olarak kullandığım için inverted mı yoksa non-inerted olarak çalıştığı konusunda fikrim yok. geri besleme direnci inverted pine gidiyor.

kanal başına 2 adet 25V 1,6A switch mode kullanıyorum. ilk denememde baslar gayet yeterli görünüyordu. dirençleri değiştirdikten sonra basların biraz sönük kaldığını sezinledim. Ancak bu akşam biraz daha dinledikten sonra kesin olarak baslarda bariz azalma var diyebilirim.
Kullanıcı avatarı
resho
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen drhardware » 28 Nis 2008, 17:52

Çok pardon.. Unutmuşum balanced kullandığını.. Tabi bu durumda gain 13 olur.
Yalnız umarım bu ampliyi tam güçte çalıştırmıyorsundur çünkü 1.6A biraz zayıf kalacaktır. 8 ohm kullanımda tek kanal için takriben 2,71A RMS akım çekiyor hesaplarıma göre. Doğal olarak bu tam güçte ve RMS olarak. Esasen eğer LM1875 besleme pinlerine çok yakın olmak kaydıyla 1000-2000uF lık kondansatörler (besleme pinleri ile gnd arasına) ekleyebilirsen iki kanal için sürekli kullanımda 3A lik bir güç kaynağı yetecektir. Yani bu konfigürasyonla tam güç almak istersen yalnızca besleme pinlerine büyük kondanslar ekleyebilirsin.
Bas eksikliğinin direkt olarak direnç değerleri ile bir ilgilsi olduğunu düşünmemekle birlikte, hoparlörlerinin soğuk olması, entegrenin tam sıcaklığa ulaşamaması, oda konumlanması gibi bir kaç nedeni olabileceğini düşünüyorum. Ama tamamen psikolojik de olabilir tabii!
Bi kaç foto ekleme imkanı varsa memnun olurum..
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen resho » 28 Nis 2008, 20:08

Ben de tam resim koyayım diyordum... Çalışma düzeneği görüldüğü gibi.

1500uF "very low ESR" Nippon marka kapasitörler hemen göze ilişiyor. Burada dr'un tevsiye ettiği gibi uygun değer kullanmış olacağım ki, güç yetersizliği gibi bir şikayetim olmadı.

Yeterli volümde test ettim bir süre, baslar yerindeymiş... :) midler ve bilhassa tizler daha çıplak durduğu için öyle bir izlenime kapılmış olabilirim. Şu an memnunum. En kötü 680R/10K falan dener öyle bırakırım. Şu an herşey yolunda.

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
resho
DIY Audio Fanatiği

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e154 » 28 Nis 2008, 20:14

drhardware yazdı:Bas performansındaki değişiklik besleme gerilimiyle ilgili olabilir. Şöyle ki opampın maksimum besleme geriliminin takriben %60 ile besleme yaparsan bas stageinde ciddi genişleme ve doygunluk oluştuğu gibi alt köşe frekans faz cevabında da iyileşme olur. Bu durum teknik olarak çok açıklanabilir olmasa da dinleme testleri bunu göstermektedir. Örneğin LM3875 gainclone'nin en dengeli bas verdiği gerilim 24v ken maksmimum besleme gerilimi 42v dur...

bu kural başka nerelerde geçerlidir :?:
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen drhardware » 28 Nis 2008, 21:55

Bu bi kural değil.. Genel DIY ci izlenimi.. LM4780 GC de özellikle farkına vardım diyaudio forumunda tartışmaya açtım ve diğer üyelerin de aynı kanaatte olduğunu ve hatta benden çok önceleri farkına varıp yazdıklarını farkettim. Mümkün gördüğüm tek açıklama yarıiletken stresleri ile ilgili ve çok da fiziksel dayanağı olmayan bi açıklama.
Ama audio alemindeki hangi açıklamanın tam fiziksel bir karşılığı var ki?
Bu arada Reşo eline sağlık, minik bir tavsiye; bacakları biraz daha kırp bence; başına iş açabilecek gibi duruyorlar..
İyi dinlemeler.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 28 Nis 2008, 21:58

o zaman şöyle sorayım; her entgre içinmi geçerli yoksa lm serisi içinmi.?
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen resho » 28 Nis 2008, 22:08

drhardware yazdı:Ama audio alemindeki hangi açıklamanın tam fiziksel bir karşılığı var ki?
Bu arada Reşo eline sağlık, minik bir tavsiye; bacakları biraz daha kırp bence; başına iş açabilecek gibi duruyorlar..
İyi dinlemeler.

sağol dr, protoboardım olmadığı için denemelerimi fazla özenli olmayan bu şekilde lehimlemeyle yapıyorum. asıl montaj daha başka olacak bilhasa bacaklar kısalcak.
Kullanıcı avatarı
resho
DIY Audio Fanatiği

ÖncekiSonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir