30W 4ohm subwoofera Kabin yapımı

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: bass hoparlörümü nerede kullanabilirim?

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 19 Nis 2011, 19:18

işim gereği Antalyaya gitmek zorundayım ve tahmini 1 haftaya yakın kalacağım.bu akşam hazırlanıp yarın yola çıkacağız.1 hafta sonra kaldığımız yerden devam ederiz.sonra görüşmek üzere.
iyi forumlar..
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

İl: istanbul
Meslek: Elektrik Teknisyeni

Okunmamış iletigönderen Zagor » 19 Nis 2011, 22:56

Memleketime selam söyle :) Hayırlı yolculuklar.
Mazeretim var, asabiyim ben.
Kullanıcı avatarı
Zagor
DIY Audio Fanatiği

İl: Antalya

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 22 Nis 2011, 05:52

Zagor yazdı:Memleketime selam söyle :) Hayırlı yolculuklar.

Antalyadan sana selam olsun Zagor.saolasın.
zaman açısından uydu kabinlerini 2.plana bıraktım.
Subwoofer için kabinin ölçüleri uygunmudur?
sub un çapı 13cm.
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 25 Nis 2011, 05:21

şuan hala antalyada olmam ile birlikte devreyi test ettirdim.devrede bulunan pot u son maximum kademeye aldığımızda subwoofer kapanıyor.ve sonrasında kısmaya çalışsanızda ses çıkmıyor.problem gibi gözüküyor.sorun nerden kaynaklanıyor olabilir.?
Kabin ölçüleri için ne diyorsunuz.?
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 16 May 2011, 17:30

1-2 gün önce antalyadan dönmem ile birlikte cuma günü internetten almış bulunduğum bir ürünün bozuk çıkıp iadesi ve yenisi ile değişimiyle uğraştığımdan aynı zamanda işleriminde yoğun oluşundan pek bakamadım.
en son subwoofer devresini yaptık ve tam verim alamadık.daha doğrusu bass hoparlörüne bir türlü bass vurduramadık.sorun kabinden olabilir diye kabin yapmaya karar verdik.
ölçüleri kendim daha önce incelemiş olduğum 1-2 kabinden örnekleme yaparak aldım.kabin yapımında kontraplak ve silikon kullanmaya karar verdim.
genel itibari ile yine işlerimin yoğunluğundan sadece kabin i subwoofer a yapmaya karar verdim ve ölçüleri önceki mesajımda yer alıyor.zira daha önceden de bir kabin yapmadığımdan , aynı zamanda aldığım ölçülerin sizler tarafından da onaylanmayınca birşeyler ortaya koyamadım.

sonuç olarak eğer subwooferimiz bass vurmuyorsa ve bu sorun kabin yapımı ile halledilecekse kabin yapalım.
2 tarz kabin çeşidi gördüm. 1.resimdeki gibimi yapalım yoksa 2. resimdeki gibi mi?
Eklentiler
pasif_subwoofer_kabin_tasarimi.jpg
pasif_subwoofer_kabin_tasarimi.jpg (6.75 KiB) 1034 defa görüntülendi
imagesCA6XVNIP.jpg
imagesCA6XVNIP.jpg (4.3 KiB) 1034 defa görüntülendi
En son RM36CB tarafından, 17 May 2011, 22:44 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 16 May 2011, 17:45

genel olarak subwoofer kabin çeşitleri;
30w ev bass hoparlörü için en uygunu en uğraştırmayını hangi çeşitidir?
Eklentiler
consisttip1jenp7.jpg
consisttip1jenp7.jpg (5.33 KiB) 1029 defa görüntülendi
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 17 May 2011, 22:43

şöyle biraz daha araştırma yaptım.

https://diyaudiotr.com/islecler/tamm ... ?metinid=4

bu makaleyi komple okudum.az çok yabancı terim var.sanırım makaledeki programı kullanarak bir yerlere varamayacağım.hoparlörümün markasını da bilmiyorum üstünde de yazmıyor.bana en mantıklı gelen başka 30W hoparlör kabini bulup ölçüleri bunun üstünde denemek.

şuan kullandığım bass hoparlörünün eski kabininin ölçülerini çıkarmaya çalıştım.hemen hemen kabin bunun gibi olacak.ancak kesin olarak ölçülere varmadan boşuna zaman kaybetmeyelim.
Eklentiler
8625.jpg
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 18 May 2011, 16:41

Gerek frisby, gerek creative, gerekse logitech markalarının 30W ve yakını olan subwoofer larını ve kabinlerini inceledim.malesef kesin bir sonuca varamadım. Gerek frisby, gerek creative, gerekse logitech markalarının 30W subwoofer kabinleri birbirinden farklı.subwooferların hepsi aynı olsa dahi.(30w 4ohm lar fakat cm sel olarak hepsi aynımı bilmiyorum.)bende ilk etapta zihnimi biraz daha zorlayarak elimde bulunan bass hoparlörün ilk kabin ölçülerini hatırlayarak ilki gibi bir kabin yapmaya karar verdim.ancak kabin ölçülerinide bir türlü kesinleştiremiyorum.aynı zmanda hoparlörün duruş çeklide aklımda değil.(egzos hava borusuna benzer olan yere önümü geliyor yoksa mıknatıslı olan yerimi kafam karışık.)

bazı forum sitelerinde "uğraşmayın sıfırını alın.uğraşarak daha fazla para harcanır" gibisinden cümleler kurulmuş.bizde her ne kadar hoparlör değerlerini bilmesek ve kabin yapamasakta önemli olan kabin yapmak.böyle şeylerle uğraşmak insanın hoşuna gidiyor. :) hatta bu iş için 2 vida atacağız 1 telik deleceğiz ama kimimiz bu ufak işler işin gidip sıfır matkap alır(benim gibi :) ) o yüzden bende madem bu işi yapmaktan hoşlanıyorum.madem gerekli takımları toplayacağım.en mantıklısı büyük kabin ölçüleri alıp işe el atmak.

öncelikle kabin için orjinal boyutundan biraz daha uzun bir ölçü alıp kabini yapacağım.eğerki hoşuma giderse bu şekilde kalır.yok olmadı kenarlardan biraz kırpıcaz.tekrar deneyeceğiz.olana kadar bu şekilde gideceğiz.tabi bu iş te her ne kadar bizi oyalasada uzun uğraşlar sonucu kabin yapmış olacağız ;)
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 18 May 2011, 17:09

genişlik ölçüsünü değiştirdim.ortadaki parçayı aldım ve hoparlörün önünü kabinin önüne sıfırladım.ihtiyaç duyulursa egzos borusunun geleceği yeri belirledim.2 adet uydu için stereo pot koyacaktım faz geçtim.

normal şartlarda hoparlörlerin + ve - uçları oluyormuş.aslında bunu bilmiyor.nasıl olsa çalıyor diye rast gele lehimliyordum.bunuda yeni öğrendim.uydularımda tizler var.eğer ters bağlanırsa tizlerde ve bass hoparlöründe sorunlar olabiliyormuş.bunları da öğrendiğim iyi oldu.el attığımda bunlarıda düzelticem.

malzeme olarak sunta kullanıcam.birleştirmede ilk etapta vida sonrasında silikon kullanacağım.

bu aralar fazla vakit ayıramıyorum.ay sonunda üniversite sınavlarım var. (açıköğretim) işten arta kalan kısımla ders çalışıyorum.bazen zaman yaratıyor ve ufak araştırmalar yapıyorum.uydu devrelerimi yapamamıştım.önceki günler onları yaptım.devre yapma ile işimiz bitti artık.sadece kabinler kaldı.aynı zamanda sanırım kullandığım aliminyum soğutucuda yetmeyecek onuda değiştireceğim.

yazmayı unutmuşum.seçtiğim kabin subwoofer kabin çeşitleri arasında 2.sıradaki gibi. (sırayı öğrenmek için önceki mesajlarıma bakınız.)
Eklentiler
vfgch.jpg
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen RM36CB » 19 May 2011, 14:46

no problem :D
bütün herşey tamam sadece kabin kaldı.
bugün hoparlörlerin + ve - uçlarını kontrol ettim.daha önceden böyle bir durumun olduğunu bilmediğimden yanlış bağlamış olabilirdim.ancak şans eseri hepsini doğru bağlamışım.sonrasında enerjiyi verdim ve önceki gün yaptığım devre ile bass devresini kontrol etmek istedim.ilk önce bass devresine enerji verdim ve sadece bass hoparlörünü bağlamak kaldı.hoparlörü bağladığım anda cızırtılar çıkmaya başladı.kablonun izolesi eridi.(hoparlörün kendi kablosunun uzunluğu yetmiyordu bende başka kablo eklemiştim.sonradan eklediğim kablonun izolesi eridi) hemen hoparlörü çıkardım izoleyi hafif araladım gnd kablosu çok ısınmıştı emin olmak içinde tekrar bağladım ve kablo sıcaktan yandı ateş çıktı resmen.hemen çıkardım.sonrasında subwoofer çıkışına normal hoparlör taktim.onunda kablosunu ısıttı.ancak yakmadı.tabi hoparlörde çalışmadı.

nedenini bilmiyorum ama 2 devreyi bir plaket üzerine kurdum.gndleri ortak kullandım.

sonrasında normal hoparlör devresine geçtim.hoparlör bağladım ve bir sıkıntı yoktu sapasağlam çalışıyordu.

benim tahminim

ekledim gnd kablosu bakır kesiti küçük geliyor ve yanıyor olabilir
yada kısa devre olabilir diye düşünüyorum.sizce nedendir?
Kullanıcı avatarı
RM36CB
DIY Audio Fanatiği

ÖncekiSonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi