LM 1876 PCB

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Okunmamış iletigönderen drhardware » 23 Mar 2008, 14:54

Şu hoparlör şasisi işinde anlaşamadık senle!
Hoparlörün şasi KABLOSUNU direkt olarak star noktasından al.. Yukarı taşımana gerek yok! Oradan fazlaca akım geçer ve devrenin dengesini bozar.
Diğer yandan kondansatörlerin (büyük filtreler) ne değerde? Stereo için en az 10,000 koyman lazım.
Gerçi taksit taksit olacak ama, şu 100n ler var besleme hattında, onları entegre besleme bacaklarının dibine koyman lazım..
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

10000 uF

Okunmamış iletigönderen e_cag » 24 Mar 2008, 01:48

Edit:

10000uF kondansatörler için de yer açtım. Aslında bir de kart bastım ama acemilik ettim, ters oldu :( Besleme için 15Vx2 trafo kullanmak uygun olur gibi yanlış hesaplamadıysam. 4ohm yük için 20V'tan yukarısının faydası yok datasheet'ten anladığım kadarı ile. 15Vac, 21Vdc olarak çıkacak kabaca. Diyotlarda ne kadar düşer bilmiyorum ama 1V desek 20V kalacak geri. Trafo işini nasıl çözerim, bilmiyorum. Ayrık orta uçlu 2x15V sardırmalı. EI nüveye olursa daha ucuza çıkacak. Bir de güç konusu var. 100VA işimi görür mü acaba?..

Tamam, sonunda anladım hoparlör şasesi konusunu. Derdim standart 3'lü pcb konnektörü ile montajın yapılmasına izin verecek bir yerleşim yapmaktı ama nispeten büyük bir şase yıldızım ve hoparlör şasesi için yerim varken şart değil elbette. 100 nF'ları da mümkün olduğunca yaklaştırdım entegreye. C7'nin entegreye son haldekinden daha yakın olması için tek yol alttan monte etmek.

Resim

Kart üzerindeki filtre kondansatör yerleri elimdeki 4700 uF/50V'lara göre. 10000'ler sığmayacak büyük ihtimalle.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

İlk Prototip Hazır

Okunmamış iletigönderen e_cag » 27 Mar 2008, 17:20

Merhaba,

İlk kartı bastım, parçaları ektim, ilk LM sesimi duydum!..

Ses kalitesi konusunda yorum yapmayacağım 8)

Ama deneme esnasında giriş konnektörlerine tutturduğum ekranlamasız kulaklık kablosuna rağmen parazitten ari olduğunu söyleyebilirim.

Bazı sorunlar olmadı değil elbette. Giriş konnektörleri ayırdığım yere sığmadı, anfiyi denemek için geçici olarak alt yüze tutturdum. Bir de besleme için büyük boy pcb konnektörlerine yer açsam iyi olacak. Bunları yaptığımda kartın boyutları 55x80 mm gibi olacak.
ResimResimResimResim
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 27 Mar 2008, 20:18

Dostum eline emeğine sağlık... Bence oldukça şık bir PCB..
Ses kalitesi konusunda birşey söylemek için bence de erken. Öncelikle kondansatörlerin ve entegrenin burn-in olması gerekir. Tavsiye istersen, 1Khz sabit sinyal ve 8ohm rezistansla en az 24 saat tam yük çalıştır. Sonrasında eminim sound senin için tatminkar olacaktır.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 27 Mar 2008, 21:00

drhardware yazdı:Dostum eline emeğine sağlık... Bence oldukça şık bir PCB..
Ses kalitesi konusunda birşey söylemek için bence de erken. Öncelikle kondansatörlerin ve entegrenin burn-in olması gerekir. Tavsiye istersen, 1Khz sabit sinyal ve 8ohm rezistansla en az 24 saat tam yük çalıştır. Sonrasında eminim sound senin için tatminkar olacaktır.
Kolay gelsin.

PCB şase hatlarının nasıl olması gerektiği kavramı sayenizde yerleşti kafama, tekrar teşekkür ederim paylaşımınız için. Bilginize sağlık. Konnektörler için yerleşimi düzeltip PCB'yi paylaşacağım uygun olursa.

Ses kalitesi hakkında burn-in'den sonra da yorum yapmayacağım. Hem yetkin değilim, hem de mevcut hoparlörlerim müsait sayılmaz. Ancak LM1876'yı daha sonraki anfilerim için referans noktası olarak kullanmayı düşünüyorum ki şu an için bile sesinin, kullanmakta olduğum TDA2050'li asimetrik beslemeli yükseltecimden daha güzel olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Trafo sardıracağım besleme için haftasonu. 2x16Vac, 2x22Vdc gibi olarak çıkacak kaba hesapla. 4-8ohm yükle kullanacağım anfiyi. Sizce hesaplarım uygun mudur, trafo gücü ve çıkış voltajı nasıl olmalıdır?

Son olarak, burn-in için rezistansların gücü ne kadar olmalı? Anfinin çıkış gücü kadar? Öyle ise bu ve sonraki :) anfilerim için taş direnç edineyim.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 28 Mar 2008, 10:19

Dostum 4 ohm yük için izin verilen azami besleme gerilimi simetrik 18v.. Daha yüksek gerilimlerde hem entegrenin ısıl sınırları aşılıyor ve hem de SpiKE koruması devreye giriyor sık sık.
Ancak 8 ohm yük için 25v a kadar çıkılabilir. Zaten entegre 8ohm için tasarlanmış.
Bu durumda eğer 4 ohm için kullanacaksan; çift sargılı 14v ve 8 ohm içinse çift sargılı 19v ve en az 175VA lık trafo sardırabilirsin.
Amplifikatörün çıkış gücü 4ohm için 20W, 8ohm içinse 25W dır. Bu durumda kanal başına soğutucuya bağlanmış 20W lık iki adet 15ohm direnci paralel bağlarsan burn-in yapabilirsin.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 28 Mar 2008, 22:53

Sağ olun hocam. 14V 200 VA gibi bir trafo temin edeceğim o zaman.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 28 Nis 2008, 21:00

Foruma sözümü tutayım:

İlk yaptığım kartta bazı elemanlar, konnektörler biraz üst üste olmuştu, son rötuşlarla tekrar yapıp tamamladım. Kötü fotoğraf kalitesi için peşinen özür dilerim. Kartın .lyt dosyasını foruma sunmaya çalışacağım. İlk kez yaptığımdan kusurum olursa moderatörden de peşinen özür dilerim:

http://rapidshare.com/files/111084037/L ... l.LYT.html

Resim

Resim

Resim

Bu hali ile 1 uF giriş kondansatörleri giriş konnektörü ile aralıksız duruyorlar ama birbirlerini itmiyorlar. Tabii, daha büyük kondansatörler için hiç pay yok. Şase yollarını bir öncekine göre biraz daha kalınlaştırdım, şekil olarak da bütün yollar daha paralel, uyumlu hale geldi. Sesini, gürültüsünü çok deneyemedim ama dandik kablo ile gürültüsüz sayılır.

GND'den kartın köşesindeki dikdörtgen bölüme de yol uzattım, kartı koyacağım kutuyu şaselemeye yarar belki. Bu konuda deneme yapamadım henüz çünkü herkesin derdi benim de derdim: istediğim gibi bir kutu bulmak kolay değil. 10x20x20 cm ahşap bir kutu yaptırmanın maliyetini soruşturacağım bu ara. İçine bakır folyo ile ekranlama yapmayı deneyeceğim. Bakır folyo da bulmuş değilim :( .

Yerleştirme planı ve Proteus kullanmayanlar için baskı devre de burada: Baskı için benim yöntemim (doğrudan Proteus kurulu bilgisayara bağlı lazer printerim olmadığından,) Proteus'tan 600 DPI çözünürlükle aldığım (ve ekte orijinal boyutu ile verdiğim) bitmap'i Photoshop'ta %12.5 ölçekle bastırmak.

Resim

Resim

Umarım eksiği yoktur, birilerinin işine yarar. Eksiğim varsa hemen tamamlarım.
En son e_cag tarafından, 29 Nis 2008, 01:16 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 28 Nis 2008, 22:02

Dostum eline sağlık, mükemmel işçilik. Doğrusu bu kadarını beklemiyordum. Bu arada 175VA demişim ama sanırım (gerçek güç olması kaydıyla!) 100VA ya kadar çekebilirsin trafoyu! Neden tolerasnlı veriyorum? Çünkü piyasada genellikle W ile VA karıştırılıyor ve üstüne de bir miktar "piyasa faktörü" ekleniyor ama fazla masraf etmeni istemem..
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 29 Nis 2008, 01:11

drhardware yazdı:Dostum eline sağlık, mükemmel işçilik. Doğrusu bu kadarını beklemiyordum. Bu arada 175VA demişim ama sanırım (gerçek güç olması kaydıyla!) 100VA ya kadar çekebilirsin trafoyu! Neden tolerasnlı veriyorum? Çünkü piyasada genellikle W ile VA karıştırılıyor ve üstüne de bir miktar "piyasa faktörü" ekleniyor ama fazla masraf etmeni istemem..
Kolay gelsin.

Mesajı korka korka açtım, son gönderdiğimden sonra cevap gelmemiş olsun diye. Çünkü pcb tasarımına çok emeği geçen Dr. Hardware hocama teşekkür etmeyi unuttuğumu hatırladım. Eksik olmayın, ince ince kırk tane taslağı tekrar tekrar inceleyen gözlerinize sağlık.

Aldığım övgü az buz değil, haftalarca şişinsem yeridir artık 8) Elimde hazır 120W (belki VA) bir trafo var, onu kullanacağım belki. Öte yandan, gönül istiyor ki bu küçük devreye münasip bir toroid sardırıp şöyle ek yerlerini göstermeyen hafif cilalı bir ahşap kutu da bulayım.

Son olarak, kartın arka yüzünü oksidasyonla korozyona kurban gitmesin diye yat verniği ile vernikledim. Umarım ziyan etmiyordur.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir