RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: Bu devre uygunmudur?

Okunmamış iletigönderen e_cag » 05 Nis 2010, 19:20

Teşekkürler!.. Yollar henüz kaplı değil, fotoğraf yanıltıcı olabilir. Keşke bu kadar düzgün kaplamayı becerebilsem. Kaplama için henüz denemediğim, Ersoy'un önerdiği ve umutlu olduğum yöntem ise yolları elle kapladıktan sonra sıcak hava tabancası ile lehim yüzeyini süpürerek düzleştirmek. Bir ara deneyeceğim.

Cap. multiplierin hali şöyle:
DSC00890.JPG

Kaç amper çekilebilir, bilmiyorum doğrusu. ESP'deki yazıyı taramakta fayda var ama akım kapasitesi konusunda net birşey görsem hatırlardım. Soğtucular geniş ama çok ince, buna rağmen pek ısındıklarını gözlemedim. TIP'ler dayanırsa (ki tahmin ediyorum ben 2A civarında çektim bir süre) soğutucular ısınana kadar daha birkaç amper çekilebilir. 15000uF girişte yeterli olur. Ben 10000 kullandım, sonuçta hiç hum duymuyorum. Girişten sonraki kapasitörleri de Nippon LXF 1500uF kullandım.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 05 Nis 2010, 19:27

tıp2955-3055 ler 15amperlik kollektor akımına dayanabiliyorlar tabi datashetende yazan ben 2n3055 ile kurduğum devre ras32de çalışıyor...2n3055lerde 15amper kollektor akımına sahip tek fark to3 kılıfındalar...
kısaca ras32 içinde kullanılabilir diyorum..
kolay gelsin...
dhan000
DIY Audio Fanatiği

İl: adana

Okunmamış iletigönderen Amatör » 05 Nis 2010, 20:12

Soğutuculardaki ısı ne kadar acaba?
o ebatlardaki soğutucular yeterli geliyor değilmi?
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen e_cag » 05 Nis 2010, 20:16

Fotoğrafta görünmüyor, soğutucuların yüksekliği 6-7cm kadar. Sıcaklık da oda sıcaklığının 3-5 derece yukarısına çıktı en fazla. Üstelik köprüler de aynı soğutuculara bağlı. Rod Elliot yaklaşık 35W kadar güç soğutulmalı gibi birşey diyordu ray başına, o da şebeke voltajı normalin yukarısına çıktığında (260V gibi).
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 05 Nis 2010, 20:34

Aslında elimde Tıp larda var ama orjinallikleri konusunda ciddi şüphelerim var.
olmazsa 2n3055-mj2955 çiftini kullanacağım.Öncelikle kartları basmalıyım(bu konuda yetenekli olduğum pek söylenemez) sonra devrenin malzemeleri ve soğutucuları tamamlıyacağım.Besleme malzemeleri var gibi (çelik köprüler ve lxf ler dışında) aslında lxf lerde var ama 25v luk .Kullanamayız herhalde.

Devreyi tamamlayan arkadaşlar, sn.hoparlör ün gönderdiği fotolardaki büyük olan soğutucular (sanırım 20*20)tek kanala yeterli gelirmi acaba?
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 05 Nis 2010, 22:37

bana göre 20x20lik soğutucular tek kanal için yetebilir yetmezsede fan takılmalı yoksa anfinin boyutları baya bir kaba olur...asıl sorun transistörlerin sogutucuya montajı beş dakika içinde mosfetler ısınıyor ısı ileten macunlardan koymadan montaj yapmıştım şimdide sökmeye üşeniyorum... tabi birde yalıtkan seçimi var bu konuda ne önerilir doğrusu merak ediyorum...
dhan000
DIY Audio Fanatiği

İl: adana

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 05 Nis 2010, 22:48

En iyisi mika. Kimilerinin mikayı katlarına ayırdığını bile okumuştum. Bizdeki eski Auer kömür sobalarının ön camları için kullanılan mikaların katlarına ayrıldığını da eski zamanlardan biliyorum ama soğutucu mikalarıyla hiç denemedim. Bunun yanında, şu bilgisayar işlemcilerinin yanında montaj için verilen termal macunlar veya onlara muadil, bir tüpü 10-15 USD olan iyi kalite macunlardan da kullanılsa iş layıkıyla yapılmış olur bence.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen Amatör » 05 Nis 2010, 23:55

Sn.hoparlör malzeme temini konusundaki teklifiniz hala geçerlimi?
trafo hariç 20*20 lik soğutucularile beraber tüm malzemeler.Besleme için cap.multiplier düşünüyorum.Onun malzemeleri çelik köprüler hariç mevcut.
Fiyat konusunda bilgilendirmenizi bekliyorum.Saygılar
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 07 Nis 2010, 11:18

Teklifim tabiki geçerli.

Fiyatları öğrenip bildiririm. Alırken genelde maliyet hesabı için fiyatları yazarım ama uzun zaman oldu ve bu ara yoğunluktan ve de evdeki dağnıklıktan hiçbirşey bulamıyorum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen maystor » 07 Nis 2010, 11:30

Ersoy'a ÖM attım ama bakamadı galiba. Topik sahibinden özür dileyerekten birşey sormak istiyorum.
Tormak'a trafo sardıran varsa acaba kaç VA ve fiyatı nekadar olduğunu yazabilir mi?
220V giriş 2 x 20V çıkış 120VA trafo için 50TL+KDV fiyat verdiler - normal mi?
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir