RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen hacı » 04 May 2011, 21:12

Buda bir alternatif olabilir elektrobeyin baskı devreside var hatta,ama buraya dosya yükleyemedim,önceden dosya yüklemek için kullandığım loadferler da yenileme yapılmış yeni sistemlerini çözemedim daha,6p2 yerine 12ax7 yada ecc83 olabilir.Bu prenin akım kazancı diğerine görede daha fazladır.
Resim
hacı
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 04 May 2011, 21:28

Baske devresini yollayabilirseniz çok çok iyi olur aksi taktirde projeyi uzay montajı yaparak gerçekleştirmek zorunda kalacağım çünkü bilgisayarda baskı devre çizmek ile ilgili bir bilgim yok. Elle çizebilirim gerçi ama düzenli olup estetik görünmesini istiyorum.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

İl: Mersin
Meslek: Elektrik-Elektronk Mühendisi

Okunmamış iletigönderen hacı » 04 May 2011, 21:39

mail atayım umarım proteus programı vardır sende,mail adresini yazıver hemen göndereyim.
hacı
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 04 May 2011, 21:44

Tabiki, proteus programım var, elektrobeyin@hotmail.com .

Güncelleme: Yolladığınız dosyayı aldım çok teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen Ersoy » 05 May 2011, 13:27

elektrobeyin yazdı:
hoparlör yazdı:Şimdi oldu. Genelde kullanılan 0,47 ohm'dur ama çok da kritik değildir. Daha fazla birşey yapmaya gerek yok, sadece kondansatörlerin boşalabilmesi için birer adet 0,47ohm 10-15W direnci de ekleyin derim. Bir ucu toprakta bir ucu besleme hattında.

Güzel oluyor elinize sağlık :)

Devre Class A olduğu için zaten anfiyi kapatınca kondansatörler hızlı bir şekilde boşalıyor, böyle bir dirence gerek var mı taksam bir faydası olur mu?

Gücü kestiğinizde çıkışı ölçtünüzmü ? Şöyleki; evet kondansatörler boşalıyor ama nereden? Beni bir süre uğraştırmıştı ordan biliyorum, merak ettim. Kondansatördeki gücün birkısmı çıkışa bağlı yük direnci üzerinden boşalma eğilimi gösterebilir. Yani kıymetli hoparlörünüzün üzerinden. Bu feci durumu önlemek için çıkışa röle ile çalışan ayrıbir yük direnci ekleyerek sorunu çözdüm. Neden çıkışa? Çünkü Class A ampliler çıkışları boş kalmayı hiç sevmezler. Tavsiyem test aşamasında dahi class A anpliye mutlaka birşeyler bağlamalı.
Kainat, düşünceleri değil, hareketleri alkışlar.
Ersoy
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 05 May 2011, 16:12

Hoparlör koruma devresi hazırladım zaten, gücü keser kesmez saniyesinde röleler kapanıp hoparlörü anfiden ayırıyor ayrıca DC korumasıda var. Hoparlör koruma olmadan bir anfiyi kutulamak hayati bir eksiklik bence. Ayrıca devrenin kapanışını daha öncede test etmiştim, yansada birşey olmaz dediğim adi bir hoparlör bağlayıp denemiştim açılırken bir sorun yok, kapanırken çok çok az bir şekilde ve oldukça kısa bir süre hoparlör konisi ileri fırlayıp normalde dönüyor. Bence hoparlör korumasızda bir zararı yok ama nolur nolmaz, birkaç saat çalışmadan sonra Mosfet'lerden birinin kısa devre olmayacağını kimse garanti edemez :) . Bu arada hoparlör koruma devresine ihtiyacı olan varsa şemayı ve pcb'yi yollayabilirim oldukça güzel bir devre ve test ettiğim sorunsuz çalışıyor. +/- 1V 'tan fazla DC hoparlöre gittiği anda röleleri ayırıyor ayrıca 6 saniye geciktirmesi var. Gücü keser kesmezde röleleri bırakıyor. Her diyaudio'cuya şart :)
En son elektrobeyin tarafından, 05 May 2011, 20:37 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 05 May 2011, 19:47

elektrobeyin yazdı:Bu arada hoparlör koruma devresine ihtiyacı olan varsa şemayı ve pcb'yi yollayabilirim oldukça güzel bir devre ve test ettiğim sorunsuz çalışıyor. +/- 1V 'tan fazla DC hoparlöre gittiği anda röleleri ayırıyor ayrıca 6 saniye geciktirmesi var. Gücü keser kesmezde röleleri bırakıyor. Her diyaudio'cuya şart :)

Selamlar:) Mümkünse ben bu devreyi istiyorum bana çok yararlı olacak:) Çok teşekkür ediyorum.
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu

İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 05 May 2011, 20:32

Bedri® yazdı:
elektrobeyin yazdı:Bu arada hoparlör koruma devresine ihtiyacı olan varsa şemayı ve pcb'yi yollayabilirim oldukça güzel bir devre ve test ettiğim sorunsuz çalışıyor. +/- 1V 'tan fazla DC hoparlöre gittiği anda röleleri ayırıyor ayrıca 6 saniye geciktirmesi var. Gücü keser kesmezde röleleri bırakıyor. Her diyaudio'cuya şart :)

Selamlar:) Mümkünse ben bu devreyi istiyorum bana çok yararlı olacak:) Çok teşekkür ediyorum.

Buyrun işte devre şeması ve pcb. Denedim, çalışıyor, ancak pcb çiziminde hata var daha doğrusu hata demiyeyim birkaç bağlantı eksik yapılmış. Kalemle çok rahat düzeltebilirsiniz. Hataları söyliyim şemadanda bakarsınız siz: Şase bağlantısını iyi kontrol edin, 2 yere ekleme yapmanız gerek. Entegrenin 5. bacağının bağlantısıda unutulmuş hemen önünden geçen yerle bağlayın( Entegrenin bacaklarının içine doğru), Led'lerden birinin direncinin sürücü tranzistörle bağlantısı yapılmamış. Bunları yaparsanız kesinlikle düzgün çalışıyor yaptım düzelttim test ettim kullanıyorum.
Eklentiler
Hoparlör koruma.rar
Hoparlör koruma
(336.38 KiB) 356 defa indirildi
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 05 May 2011, 20:45

Çok teşekkürler dostum standart bir devreye ihtiyacım var benim amlifikatörlerimin arkasına... bu devreyle o sounu gidereceğim düşünüyorum:)
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu

İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 13 May 2011, 18:52

Arkadaşlar, RAS10'un girişine 10 mf nichicon muse taktım. Şu an elimde Arcotronics'in 10 mf MKP'leri var, sizce Muse'leri Arcotronics MKP ile değiştirsem bir fark olur mu?
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10