RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen e_cag » 09 Haz 2009, 08:31

Aslında bu şekilde de olmaz değil. Mosfetlerin bağlantısını kabloyla yaparsam (yoksa iki uçtaki bacakların yerleri birbirleri ile değişmiş olur), transistörleri de 180 derece çevirip takarsam olacak. Ya da mosfetler dışında tüm elemanları bakır yüzünden monte etmek mümkün ama doğru görünmeyecek işte... Kartları bu akşam tekrar basacağım. Montajını yaptığım kartı da söküp yeni karta aktaracağım. isterseniz bekleyin, doğru kartları aktarayım.

Kartların tasarımı da gerçekten iyiymiş. Hem yerleşim mümkün olduğunca küçük hem de herşey yerli yerine sığıyor.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen e154 » 09 Haz 2009, 09:32

benim anlamadığım şudur, pcb nin altındaki yazı ters çıkmamış düz! o zaman neresi tes basılmış oluyo?
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen e_cag » 09 Haz 2009, 10:08

Doğru söylüyorsun da, zaten lehim pedlerini azıcık büyütmek için pdf'deki pcb'yi photoshop'a aktarmış, o esnada da ters çevirmiştim. Arıza oradan çıkıyor. Olmadı sen Özgün'den aalacaklarını yine al, ben doğru pcb'yi sana ayrıca gönderirim, şirketten!..
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Haz 2009, 10:46

Kolay gelsin, yoğunluktan bir türlü bakamadım ama epey yol almışsınız.

Emin, bu yerleşim problemleri ile 2 aylardır uğraştığım için, tek veya çift yüzlü tasarımlarda kullanılabilecek basit bir yol var. Yerleştirme planını ve baskılı devreyi aydınger ya da asetat gibi saydam bir kağıda basıp, sonra üstüste koyarak tam oturup oturmadığına bakmak lazım. Fazladan iş gibi görünse de sonuç tam doğru oluyor. Ben epey uğraşmıştım, Nico tavsiye etti, iş bitti.

1. VR1'i minimuma getirecek şekilde döndür.
2. Girişi kısa devre et, ancak hoparlör bağlama.
3. Amfi çıkışı ile toprak arasına bir voltmetre bağla ve amfiyi çalıştır.
4. VR2'yi voltmetrede sıfıra en yakın olacak şekilde ayarla.
5. Amfiyi kapat.
6. Negatif beslemede amfiye seri olarak bir ampermetre bağla.
7. Amfiyi çalıştır ve VR1'i ampermetrede 880mA olana dek ayarla.
8. Amfiyi kapat ve negatif beslemeyi normal bağla.
9. Voltmetreyi tekrar amfi çıkışı ile toprak arasına bağla.
10. Yaklaşık 5 dk. veya daha fazla bekleyip soğutucuların ısınmasını bekle.
11. Eğer gerekliyse VR2'yi tekrar sıfır olacak şekilde ayarla.
12. Herşey tamam ise hoparlör bağlayıp girişe ses kaynağı bağlayıp deneyebilirsin.

Kısa devre koruması olmadığından en ufak bir hatada çıkış transistörünü değiştirmen gerekecektir. Herhangi bir bağlantı yapmadan önce mutlaka amfiyi fişten çekmelisin.

Nico düzeltme için de teşekkür ediyor.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 09 Haz 2009, 11:06

Şimdi Gökhan bana kızacak gene ama, bunu yazmadan edemedim. Sevgili Nico ilgili uygulama notunda demiş ki;
Let us assume for this exercise that 5-watts into an 8 Ω loudspeaker would be sufficient. The
current needed from the current source during the negative half cycle of the signal would be
P=I2R, where P is the output power into the speaker, I the current and R the nominal speaker
impedance. From the equation it can be seen that a constant current of around 800mA is
needed.
However, it is wise to allow an additional 10% margin since speakers are not purely resistive
and impedance can vary quite substantially under dynamic conditions, thus 880mA would be
the figure to aim for.

Meali;
Bu örnek için, 8ohm hoparlöre 5W gücün yeterli olduğunu varsayalım. Sinyalin negatif saykılında kaynak akım ihtiyacı;
P=I^2xR, P hoparlöre çıkış gücü, I akım ve R nominal hoparlör empedansıdır. Bu formülden sabit akım gereksinimi yaklaşık 800mA bulunur.
Ancak, hoparlörlerin resistif yük olmadığı ve empedansın çalışma koşullarında değişebileceği dikkate alındığında bu değerin %10 fazlasını alarak 880mA hedeflemek daha mantıklı olacaktır.

Birincisi, demek ki Nico da benimle aynı formülasyonu kullanıyor güç hesaplamasında (zaten başka türlüsü de düşünülemez)! ... Ve kullanılan işaretler ve terimler de aynı.
İkincisi, bu amplifikatör için 880mA bias akımıyla elde edilmeye çalışılan güç 5W @8R.. 10W değil..
Üçüncüsü, 5W ile kastedilen şey anlık tepe güçtür. Çünkü SE amplifikatörler anma gücü üzerindeki herhangi bir güç talebine ne Class A olarak ve ne de başka şekilde cevap veremezler. Yani 800mA bu amplifikatörün verebileceği anlık tepe akımdır ve 5W da buna karşılık gelir. Gerçekte RMS güç ise bunun yarısıdır yani ~2,5W.. Nasıl hesapladım;
0,800 / KÖK(2) ~ 0,567A RMS, 0,567^2 x 8 = 2,575W RMS @8R
Uygulamacı arkadaşların 880mA uygularken elde edecekleri gücü bilmelerinde yarar görüyorum. Eğer daha fazla güç elde edilmek isteniyorsa bias akımı aynı formülasyondan yararlanılarak artırılmalıdır. Ancak bunlar yapılırken MOSFET lerin güç harcama kapasiteleri aşılmamalıdır!

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Haz 2009, 11:26

Yahu Özgür niye kızayım, Allah razı olsun derim :)

Bizim Nico'dan yararlanmanın en iyi yolu onun söylediklerini sorgulayıp kendi bildiklerinizle ve araştırıp bulduklarınızla yoğurmaktır. En azından benim için uzun ama keyifli bir çalışma oldu, oluyor, sorguladıkça Nico da gaza geliyor ve yeni şeyler çıkarıyor.

Bu forumunda en temel fonksiyonu araştırmayı, öğrenmeyi, sonra da paylaşarak daha da büyütmeyi sağlamak benim kanımca. Ne kadar paylaşırsak o kadar da az sorun oluyor, hem devrelerle hem de kendi aramızda.

Ama Nico'ya biraz yardımcı olmak gerekiyor, bir nevi asistanlık. Onun naklettiklerini alırken de uygularken de bu gerekiyor. Hataları ayıklamak, kontrol etmek, metodları yazılı hale getirmek ve de sonuçları yorumlamak. Nico bu devreleri pek çok insanla paylaşıyor ve bazen birisi için geliştirdiği eklenti diğerlerine de karışabiliyor ya da Nico karıştırabiliyor. Bu pdf dosyaları da aynı şekilde, sadece RAS300 adını verdiği (bizim sitedeki RAS300'den farklı bir devre) bu anlamda en düzgün ve en son dökümanlardan biri, onu da henüz test etmedik.

Teşekkürler.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e_cag » 09 Haz 2009, 11:40

Selamlar,

PCB konusunda Nico'nun bir eksiği yok. Sadece lehim pedleri bana göre elle lehim için biraz küçüktü, yolları ısıtma ile kaldırmamak için büyüttüm. Ters-yüz konusunda da önce dediğiniz gibi hesap kitap yapmadığım ve kendi çizmediğim hazır pcb'leri pek basmadığım için neredeyse bile bile hataya düştüm.

Çıkış gücü - bias akımı konusunda: hesaplamaları göz önüne alıp, ısıyı kontrol ederek ne kadar arttırabileceğimi "deneme/umarım yanılmama" metodu ile görmeye çalışacağım. Tabii edinilmiş hazır deneyimden faydalanmak başka olur :D .

Bias ayar metodu ve uyarılar için de çok teşekkürler. Yakında ses gelir.

Bir de, -pdf'ye ilave edilebilir belki- yerleşim planını hazırladım.

parts placement.pdf
(623.01 KiB) 374 defa indirildi
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Haz 2009, 11:51

Benim aydıngerle yaptığımı sen bilgisayarda yapmışsın, bir de değerleri eklemişsin, eline sağlık :))
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 09 Haz 2009, 12:20

Montajlı PCB'in altında yerleşim planı vardı. bende ne diyordum. pdf miş meğer.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 09 Haz 2009, 15:18

the_cantan yazdı:Montajlı PCB'in altında yerleşim planı vardı. bende ne diyordum. pdf miş meğer.

:D :D :D
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim