isviçre çukulatası

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

isviçre çukulatası

Okunmamış iletigönderen levrek » 24 Ekm 2010, 20:42

Merhaba,
Kullandığım kutuyu bir yurtdışı seyahatinde free shop da görünce, eve çikulata, ama aynı zamanda içine küçük bir amfi yapılabilir düşüncesi ile almıştım.
Aradan epey zaman geçti ve bu hafta sonu düşündüğümü gerçekleştirdim.
Çalışmayı özetlersek, Ton kontrol ve preamp katı olarak, FET transistörlü basit bir tampon giriş ve baxhandall tonkontrol, çıkışındada TL072 ile bir preamp.
Güç katı ise sonderece basit 2 adet NE 5534 ile yapılmış bir ön kuvvetlendirici/sürücü ve BD 139 ve 140 çifti ile oluşmuş bir çıkış katı. ( Kapibaranın daha önce 2x3 watt olarak yayınladığı çıkış katının bir miktar değiştirilmiş halidir )
Devre 7815 ve 7915 ile regüle edilmiş harici bir besleme ile çalışmaktadır .
Uygun malzeme kullanıldığında yaklaşık 2X5 w çıkışlı bu devrenin Hİfİ Speklerinde olama ihtimali yüksek diye düşünüyorum.
Dinleme testlerinde, Gökhan Bey 'in hoperlör konusunda yazmış olduğu değerli bilgilerden faydalanarak 2x150 W kendi imal ettiğim kolonlarımla dinledim.
( Subjektif değerlendirmedir) gerçekten beklediğimden iyi sonuçlar verdi. Çok temiz Bas ve tiz detayları var. Mid olması gerektiği kadar. yani yeterli .
PCB yi kendim çizdim. muhteif temel kural uyumsuzlukları olmakla beraber, devrede herhangi bir hum veya gürültü seviyesine etken olacak bir terslikle karşılaşmadım. Volümü tam açsamda kulağımı hoperlörlere dayadığımda hiç ses gelmiyor.
Sonuç olarak hafta sonu iş stresini ve yorgunluğunu unuturan bir çalışma oldu.
Selamlar.
Eklentiler
DSC_0241c.jpg
DSC_0247b.jpg
DSC_0236a.jpg
levrek
DIY Audio Takipçisi

Ynt: isviçre çukulatası

Okunmamış iletigönderen maystor » 24 Ekm 2010, 21:59

Eline sağlık, güzel olmuş.
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

Okunmamış iletigönderen miriel » 25 Ekm 2010, 00:55

vay canına, çukulatayı ilk gördüğünüzde anfi kutusu diye düşünmenizden bu işe bayağı kendinizi kaptırdığınızı anlıyorum, çukulata gibi tatlı olmuş ellerinize sağlık.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

Okunmamış iletigönderen e_cag » 25 Ekm 2010, 00:55

Canım çikolata çekti... :)

Ersoy dün demişti en güzel anfi bitmiş kutulanmış anfi diye. Aynen katılıyorum ona. Ben de kendi bitirdiğimizi ekleyeceğim yarın. Keyifli dinlemeler dilerim.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen farfisa » 25 Ekm 2010, 10:24

çok güzel sevimli bir çalışma olmuş olmuş sevgili levrek daha önce buna benzer bir kutu içerisine gitar için phaser yapmıştım insanlar şaşkın şaşkın bakıyolardı bisküvi kutusuna :) ama seninki çok daha seimli olmuş
Resim
farfisa
DIY Audio Gurusu

Meslek: Bilgisayar müh. Hifi tamircisi

Okunmamış iletigönderen levrek » 28 Kas 2010, 21:20

Bizim isviçre çikolatasının hoparlörleride tamamlandı.
Port borusunu 50 mm pimaşı 5 er mm. keserek kısaltmak sureti ile hesapsız ama subjektif olarak benim kulağımın algıladığı seviyede gayet yeterli bir ses aldım.
Tuhaf ama 13 cm çaplı bir hoperlörün derin basa yakın bir ses verebilme yeteneği beni şaşırttı. Amfi ve Hoperlör uyumu benim beklentimin üzerinde kaliteli bir ses verdi. Bu mid baslardan 1 çift daha alıp bir kenara koyacağım. Boxların içi ön yüz hariç izolasyon pramit bloklu süngerle kaplı.
Hoperlörlerin metal karkası metalik gri kaplamaydı ben siyaha boyadım. Ayak boruları masa ayağı olarak yapı marketlerde satılıyor. Yaklaşık 20 TL. tabandaki tahta standlar ise ekmek kesme tahtası. gayet kaliteli tropik bir masif ağaçtan üretilmiş.Aradığınıza doğru bakılınca bu tip alakasız komponentlerden birşeyler çıkabiliyor.
Tweeterlar , hoparlör üstadın daha önce denediği nokia lardan sesleri vasatın üzerinde ve çok metalik değil. Gayet uyumlu çalıştılar.
Sonuç olarak bas , mid ve tiz kombinasyonu kayıpsız.
Kutudaki amfinin ses kalitesi gerçekten mükemmel. Hi Fi standartlarında olduğunu öçlüm yağacak ekipmanım ve bilgim olmadığı için teyid edemiyorum. Ama kulağıma güvenirim.80 yıllardan beri çok üst sınıf amf, ve hoparlörden müzik dinledim. Bu amfiyi yapıp bir ses kalıtesi yönü dinlemenizi isterdim.. Buradan ortaya çıkan en önemli şey,amfide güç herşey demek değil . Bu amfi yaklaşık 4 W ama pek çok güçlü amfiden daha kaliteli ses sergiliyor. Müzik dinlemeyi bırakamıyorsunuz. Kulağı kesinlikle yormuyor.
Eklentiler
PDR_1901.jpg
PDR_1900.jpg
PDR_1899.jpg
levrek
DIY Audio Takipçisi

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Amatör » 28 Kas 2010, 21:44

Harika olmuş...
Elinize sağlık
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen e_cag » 28 Kas 2010, 22:34

Gerçekten çok güzel olmuş, elinize sağlık. Güle güle dinleyin.

Kabinlerin malzemesini sorsam? Masif gibi duruyorlar. Hoparlör ızgaraları çok iyi olmuş, oturmuş.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen levrek » 28 Kas 2010, 22:46

sağolun arkadaşlar.
Malzeme(18 mm.) masif çam.
En çok zorlayan ön çerçeve ve jarse bezi germek oldu.
levrek
DIY Audio Takipçisi

Okunmamış iletigönderen scarab » 28 Kas 2010, 22:51

güzel görünüyor
hoparlorler heas sanırım bunlar porsche'nin kapı hoparlorleri :)
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

Sonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir