isviçre çukulatası

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: isviçre çukulatası

Okunmamış iletigönderen levrek » 28 Kas 2010, 23:08

Evet Heas. Ama Porsche nin kapı hoperlörü olduğunu bilmiyordum. Enterasan kağıt konlu ve oldukça soft bas tınısı olan bir hoparlör. Yani o tipik ses basıncını araç için ön planda tutularak tasarlanmamış gibi..Bu hoparlörlerin kaç Watt olduğu konusunda bir fikriniz varmı veya genel spekleri ile ilgili bilgi varmı ?
levrek
DIY Audio Takipçisi

Okunmamış iletigönderen maystor » 28 Kas 2010, 23:11

Eline sağlık, çok güzel bir çalışma olmuş.
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

Okunmamış iletigönderen levrek » 28 Kas 2010, 23:19

Teşekkürler.
Bu arada unutmadan belirteyim . Amfinin tasarımında bazı değişiklikler yaptım. İlk tasarımda aslına sadık kalarak 2 adet monolitik opamp ile ele çalışmıştım.
Daha sonra tasarımı değitirip, çıkış katında Dualopamp kullandım. Pre ve Ton kontrol katı temel sürücü olduğu için ses bu katta rengini bulacağını düşünerek Buradaki opampı LM 4562 olarak çıkış katı transistörlerini süren opampıda TL072 kullandım. Besleme girişine 2 adet 10 mF kutupsuz muse koydum. Ses ilk tasarıma göre inanılmaz değişti. Bas ve tiz dinamiği çok arttı. İlk fotorafla son fotorafı karşılaştırırsanız değişiklikleri göreceksiniz.
Eklentiler
PDR_1902.jpg
levrek
DIY Audio Takipçisi

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 29 Kas 2010, 00:07

Çok güzel olmuş çok beğendim sesini duymak isterdim... sanırım sizlerin bahsettiğiniz "ses" i bu güne dek duyamamış biriyim. Çünkü kabinlerimde araç wooferi ve piezo tiz var:( Yaptığım bütün amplifikatörlerin sesi birbirine benziyor ve hepsinde de dandik malzeme kullandım.
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu

İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Okunmamış iletigönderen levrek » 29 Kas 2010, 00:36

Hocam,ses subjektif bir husus olduğu için kişinin kulak zevkine göre değişkenlik gösterir.
Bu kapsamda düşününce sizinde yaptığınız amfi ve hoparlörlerin değerlendirmmesini bu düşünce ile yapmak lazım.
Tabiiki farklı komponentlerin , ister hoparlör olsun ister elektronik malzeme, kaliteli ve doğru tasarımla ele alınmış bir amfide kullanılması durumunda ses kalitesine pozitif anlamda anlamda yansıyor.
Tecrübeli arkadaşlarımızın bu hususlarda zaman zaman forumda yayınlanmış yazı ve iletileri var. Ama ortada bir gerçek var. O da kişisel kıstaslar dahilinde en iyisini yapabilme çabası .
İyi Haftalar
levrek
DIY Audio Takipçisi

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 29 Kas 2010, 02:12

Amfi de hoparlörler de çok güzel olmuş. Masif çam biraz oynama yapabilir ama iyice verniklenmiş, güneşe rutubete maruz kalmazsa sorun çıkmaz. Kabin ebatları küçük olduğu için kurtarabilir ama genelde pek tavsiye edilmez, oynama ve çatlama yapabilir, reçineli olabilir. Neyse moral bozmayalım umarım birşey olmaz, çok güzel görünüyorlar.

Bu Haes tizler tiplerine göre oldukça kaliteli. Ama baslar Vestel galiba, Haes de olabilir, bir ara vardı. Kabin içinde minimum sünger olmalı, amaç içerideki ses dalgalarını öldürmek değil porttan dışarı atmak. Ama ses rengi güzel olduğuna göre ara bir kombinasyon da kalabilir, derin basların gerçekten derin olmadığını anlamak için ölçmek gerekebilir. Küçük kabinlerde 100Hz civarı bu tür aldatmacalar olabiliyor, ama ses bum bum çıkmıyorsa, enstrümantel parçalarda düzgün ses kulağınıza geliyorsa iş bitmiş derim. Deli gibi ölçüm yapmadıktan sonra yapılacak en iyi şey kulağınıza hoş gelen tınıyı yakalamaktır. Ölçünce belki beğenmezseniz ama amaç zaten beğeninize uygun bir sistem yapmak olduğundan görev tamamlanmıştır :)

Amfinin BD serisi transistörleri ST gibi düzgün bir marka ise geriye kondansatörler kalıyor. Onları da denemişsiniz, eh artık bu kadar bitmiş bize de tebrik etmek düşer.

Güle güle dinleyin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen levrek » 29 Kas 2010, 11:16

Çam ağacı konusunda belirtmiş olduğunuz hususları hiç düşünmeden yapmıştım.
Ancak bu konu ile ilgili olmaksızın bu ağaçları Bauhausdan aldım. Galiba fırınlanmış olarak ambalaj etiketinde bir açıklama vardı. Umarım dediğiniz yönde bir şeyler olmaz .
Bas Hoparlörleri Haes . Belirttiğiniz gibi özellikle caz dinlerken kontrabas ın verdiği o daha derin bas tınısını sanki büyük hoparlör havasında yansıtıyor intibası bıraktı bende. Vokaller ve özellikle abartısız tiz sesler belirttiğim gibi , iyi bir harmoni sağladı.
Görüş ve önerileriniz için sağolun
levrek
DIY Audio Takipçisi

Önceki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir