Evet sanırım dinlendim. DIY audio işine bulaşmaktan kendimi alamıyorum, hatta işlerimi çoğu zaman erteliyorum! Yakında işsiz kalabilirim, halen elimde iki adet babalar gibi standart var tercüme edilmesi gereken. Neyse,
Preamp konusuna gelelim. Bir kaç gün öncesine kadar bu konuyu çözdüğümü sanıp yanılıyordum. Şöyle ki; Ben Hinrichs'in daha önce İngilizce Elektor dergisinde yayımladığı ultra hifi ya da kendi deyimiyle gerçek hi-end preampli projesi vardı.
Texas'ın PGA2311PA entegresiyle yapılmış,
- 1 dB basamaklı -95 +35 dB arası kontrol edebilen,
2 Veff çıkışta %0,00003 THD ye,
-95dB çıkışta (yani mute) 120dB SNR ye sahip,
PIC18F serisi MCU yla kontrol edilen,
2x16 LCD veya PLED displaylı,
Öğrenme fonksiyonlu IR uzaktan kumandalı,
8 bağımsız RCA girişli
Çok kaliteli bir preampli gibi göründü bana. Aslında bir küçük sorun dışında gerçekten mükemmel! Sorun şu; bu entegre (PGA2311PA) 600ohm çıkış empedansına sahip; burası güzel! Ama ne yazık ki 600 ohm un üzerindeki giriş kaynaklarında ciddi distorsiyon yaratıyor. Bunu deneyenler söylüyor. Bu anlamda girişine bir buffer tasarlamak gerekiyor ki zor bir iş değil. OPA2134 veya LM4562 ile bu iş yapılabilir. Ama sorun şu ki, bu op-amplar her ne kadar piyasanın en iyileri olsalar da sistemize gürültü ekleyecekler. Yani hi-end düşüncemiz realize edilemeyecek.
Ben de çözüm olarak şunu düşündüm; Nico'nun BD139/140 komplemer A sınıfı tasarımına uygun tasarladığı preamp modülü kullanılabilir. Kendisi bizim projeler kısmında öylece duruyor ve de ilgilenen yok! Nico da diyor ki "kalitesini garanti ederim"! Eee diyeceksin ki bu durumda uzaktan kumanda işini ne yapacağız. İşte bu noktada çok ucuz bir çözüm buldum (umarım kalitelidir)
http://eshop.diyclub.biz/product_info.p ... cts_id=195
Adam ne yapmış? Bildiğimiz ALPS motorlu potu için UK devresi ve giriş seçici (4 kanal) eklemiş o kadar. Herhangi bir distorsiyon ya da gürültü eklentisi yok yani... Çözüm şu; Nico'nun preamplisi+diyclub'un UK devresi bu kadar!
Sen ne düşünüyorsun?