Xmax ı aşırı olan, yani karkasın üzerine sarılı bobin; mıknatıs göbeğini aşan tipte hoparlörler dar bandda çalışırlar. Örneğin oto sw. hpleri. Bu tip hp ler portlu olarak kullanmak üzere tasarlanır. Sonuç; borudan fışkıran bir suya, elle bastırmaya çalışmak gibi bir şey olur. Uzun mesafeye fışkıracak, fakat lineerite kaybolacaktır sağa sola sıçrayacaktır. O resimde teleskopik portlar yönlerdirmeyi sağlamak içindir (içinden 20 Hz veya 40 Hz taşındığını sakın düşünmeyin) Sonuç hiçte odyofil değildir. Ama serinlemek için kullanmak söz konusu
İnanç'cım, geçenlerde konuştuğumuz konuya bunuda ekle
Xmaxı az olan hoparlörler ise vas a ihtiyacı vardır. vas uyumu iyileştikçe band genişliği artacaktır. spl tepe noktası genelde filtre tarafından törpülenir. Bu şekilde alınan yanıt gerçekçi ve müzikalite bozulmamış olacaktır.
http://www.thielaudio.com/THIEL_Site05/ ... anelit.pdf
Bu adam ölmeden, tanışıp bi hoparlör almak isterdim ondan. Farklı bir versiyonunu dinleme imkanım oldu. 75 Hz diyor ya bilinen markaların 40 Hz si gibi.
75Hz...20kHz -3dB ile respons peki neden bu kadar beğeniliyor: Çünkü +-10 derece phase kayması sınırı ile 75Hz...20kHz arası. Adam yakın mesafe ses işini iyi biliyor. Başka firmalar tekil sweep çekerken; bu adam renkli gürültülerle, rüyalık hesaplar yapıyor bence.
Eline sağlık Gökhan.
Yapılan kabinin, küçük wfler tarafından doldurulacağı şimdiden belli. Büyük wf kabini çok ufak değil mi?
Sevgili Gökhan, İnanç, Fatih KARALİ; arkadaşlarımız sayesinde Diy mutfağı genişliyor. Teşekkürler. Keşke benim vaktim de yetse.
Maşallah!