Bir hoparlörün doğuşu

Makaleleriniz » Elinizde olan veya yazdığınız makaleleri(teorik bilgi, nasıl çalışır gibi bilgiler) gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Ynt: Bir hoparlörün doğuşu

İletigönderen miriel » 03 Tem 2010, 17:02

LM3886 projesinden 2 adet yapıp bir kutuya koymayı düşünüyodum, bu kutu bu başlıkta yaptığımız 2 adet kabin için olacaktı. Bu yüzden iki trafo istedim sizden. Şimdi siz diyince aklıma geldi hocam, acaba bu kutu içindeki iki anfi için tek trafomu kullansam? Çokda yerden yüksek olmasını istemiyorum anfinin. 500W gücünde tek trafomu kullansam bir yol gösterirseniz bana çok memnun kalırım. Boyutunu bulamadım.

Ayrıca bass anfisi olarak tda7294 mı düşünmeliyim? yoksa yapacağım kutunun aynısından birtane daha yaparak köprü bağlantımı kullanmalıyım karar veremedim.
Herhalde tda daha ucuza gelecektir. Farklı anfilerin sinyali geçirme süreleride farklı olacağından faz farkına sebebiyet verebilir.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

İletigönderen hoparlör » 03 Tem 2010, 18:24

LM3886 x 2 ilk stereo amfini gerçekleştirecektir. Eğer elektronik crossover ya da ev sineması denemeyeceksen 4 kanal yapmana gerek yok. Ama dört kanal yapmanın avantajı basit modifikasyonla köprüleyip 2.1 kullanabilmektir. Kutu konusunda rahatsan farklı iki kutu ve iki ayrı trafo düşünebilirsin.

Bu sistemi yapman sana ciddi tecrübe sağlayacaktır, LM3886'nın keyfini çıkarıp hoparlörlerinle uyumunu keyifle dinleyeceksin.

Sonra sana RAS... ile başlayan bir amfi yaptırmamız gerekecek. Bunu LM3886 ile karşılaştırınca huysuzlanacaksın. Sonra ya elindeki LM3886'ları çıkarıp meraklı bir başka arkadaşına satacaksın,tam ayarları ile arkadaşın keyfini sürecek. Sen de edindiğin tecrübeye göre bu sefer dört kanal RAS.. yapacaksın ve bi-amp bağlayıp subwoofer olayından kurtulacaksın. Büyük bir olasılıkla aktif bir iki yollu crossover yapıp bir çift HiFi bas hoparlörü daha sistemine katacaksın. Bunlar senin alt frekanslarını tamamlayacak.

Subwoofer kesinlikle kaliteli bir sistemin parçası değil maalesef. Son yaptığım ve sizlerle paylaştığım kabinde iki aydır dinliyorum. Bir kanalda 20cm subwoofer hoparlör, diğerinde 20cm Philips woofer, yani bas hoparlör. Atrık kulağım o kadar alıştı ki, aradaki farkı net ayord edebiliyorum. Biri daha kaba, güçlü ve tok, ama öbürü daha yumuşak, yaygın ve müzikal bir bas. Kesinlikle subwoofer tarzı hoparlör kullanmam bir daha, ama elimdekilerle bir ara güzel bir çift düzgün subwoofer yapacağım, tiplerini ve seslerini çok sevdim. Ama tabiki ev sineması için, müzik için olmaz diyorum.

Sana biraz yol çizdim ama sadece öneri, hoşuna giderse zamanla bunları yapabilirsin. Eh artık elin para da görür, ilk iş, ilk maaşlar aileyi yemeğe götür, hediyeler al, artık iş kıyafetleri felan derken annenler seni everme kaygılarına düşüp askerlik felan demeden bu hedefleri yakalayabilirsin :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

İletigönderen miriel » 03 Tem 2010, 21:05

Vallahi bu yorumlamalara hayır diyemeyeceğim :) Yavaş yavaş kaliteyi dahada arttıracağıma bende düşünüyorum. Anfi konusunda bunlar daha tecrübe benim için.
4 kanal anfi istememin sebebi kabinlere giren 4 kanalı da 50W RMS ile beslemek istediğimden.

Şimdilik subwoofer için daha seçim yapmadım, woofer da olabilir çünki ilk referans alacağım cümleler sizin cümlelerinizdir. Ras100 yapılabilir bunun için.

Ozaman şöyle diyelim, 1 adet 2x24V/500W trafo LM3886 lar için, 1 adet Ras100 için trafo simetrik besleme 40V/3A dı sanırım.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen Amatör » 03 Tem 2010, 22:13

sn miriel ,stereo dinlemede neden sub a ihtiyaç duydunuz .Yapmış olduğunuz kabinlerin inebildiği alt sınır ne kadar acaba ve kabininizin hassasiyeti kaç db dir.
Stereo dinleme konusunda sn hoparlör gibi düşünüyorum ve gerek duymuyorum.Aksine kendi hoparlörlerimin baslarını bir miktar dizginlemek için birçeşit ayak yapabilmeyi çok isterim.Bu arada mezuniyetinizi kutlarım,hayırlı olsun.Selamlar

4 Kanal derken tizleri ayrı, basları ayrı ampli ile mi süreceksiniz aktif crossover ile
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

İletigönderen miriel » 03 Tem 2010, 22:39

Amatör yazdı:sn miriel ,stereo dinlemede neden sub a ihtiyaç duydunuz .Yapmış olduğunuz kabinlerin inebildiği alt sınır ne kadar acaba ve kabininizin hassasiyeti kaç db dir.
Stereo dinleme konusunda sn hoparlör gibi düşünüyorum ve gerek duymuyorum.Aksine kendi hoparlörlerimin baslarını bir miktar dizginlemek için birçeşit ayak yapabilmeyi çok isterim.Bu arada mezuniyetinizi kutlarım,hayırlı olsun.Selamlar

4 Kanal derken tizleri ayrı, basları ayrı ampli ile mi süreceksiniz aktif crossover ile

Mid ve tiz ayrı bir kanal, bass da ayrı bir kanaldan sürersem ancak bu anfi ile besleyebilirim. 4 kanal çıkışa ihtiyacım var yani kabinler için. Dediğiniz gibi ama aktif değil pasif filtre kullandım.

filtrebağlantı.JPG

Bass hoparlörünün 5 ohm üst sınır çalışma bölgesini seçtim pasif filtreleri dizayn ederken. Yani 150/700Hz bandpass kullanıyorum. 150Hz altı için 25-30 cm altı bir subwooferin bassına ihtiyacım var. Ki 25 cm lik taşıt subwooferini denedim , ancak doyurdu üst frekansları. 25 cm lik stereo bass eklemesi ilerde yapabilirim. Şimdilik evimde bulunan 30 cmlik subwoofer hoparlörünü kullanacağım. Geçici bir süre :)

170520_1.JPG
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 03 Tem 2010, 22:40

Unutmadan kutlamanız için de teşekkür ederim.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

İletigönderen Amatör » 03 Tem 2010, 23:29

Yaptığınız kabinlerde kullandığınız bas hoparlörün yapısı gereği böyle bir sub a ihtiyaç duydunuz anlaşılan.
Gösterdiğiniz bağlantı şeklini kullanan birkaç hoparlör ile ilgili bazı makaleler okumuştum,daha doğrusal frekans cevapları olduğundan bahsediliyordu.Benim tercihlerim genelde daha eski modeller olduğu için (özellikle 70-80 yılları arası 5-6 sürücülü sansui,kenwood tarzı olanları çok beğeniyorum)yeni modellere pek ısınamıyoum,teknik anlamda belki çok üstün olabilirler.Ras32 hesapta yokken bir hop arayışı içindeydim,şimdi biraz ötelemek durumundayım hop işini.
Şu ras32 yi layıkıyla bir tamamlayayım önce.Daha sonra değerli yardımlarınızla kendi kabinimi yapabilmeyi çok isterim.Hoparlör kabininin yapımının oldukça zahmetli olduğunu sizin projede gördüm.Belki hayal olarak kalır hop projesi ama hayal kurmanın da sakıncası olmaz :)
Amatör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 03 Tem 2010, 23:46

Aslında zaman olsa bütün projeleriniz hayalden öte bir gerçek olacaktır buna inanıyorum :)
Emek, sabır ve zaman olduktan sonra hepsi olur emin olun. Ben okuldan dolayı taksit taksit 1 seneye ancak bukadarını yaptım ama dinlediğimde bütün bu uğraşların sonucuna değdiğini farkettim. Siz yeterki isteyin, bu bir hobi ve zevk işi. Hepsi zamanla oluyor.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 04 Tem 2010, 12:49

Amatör yazdı:Benim tercihlerim genelde daha eski modeller olduğu için (özellikle 70-80 yılları arası 5-6 sürücülü sansui,kenwood tarzı olanları çok beğeniyorum)yeni modellere pek ısınamıyoum,teknik anlamda belki çok üstün olabilirler.

Böyle şeyler değil mi? ;)
Eklentiler
kenwood.jpg
Kenwood_777D_Speaker_web.jpg
big_199362664dp.jpg
big_19673323pwt.jpg
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

İletigönderen Amatör » 04 Tem 2010, 15:11

Aynen ekladiğiniz resimlerdeki gibi sn hoparlör.Ne bileyim o 40cm lik baslar,2 mid,2-3tiz hoparlörün duruşu çok hoşuma gidiyor.Fonksiyon olarak nasıl ve ne derece etkililer bilemiyorum ancak 6-7 sürücü ile çok güzel bir akustik ses ve detay sağlıyacaktırlar gibi duruyorlar.İnşallah ileride onları da test ederiz .
Amatör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Makaleleriniz

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir