Bir hoparlörün doğuşu

Makaleleriniz » Elinizde olan veya yazdığınız makaleleri(teorik bilgi, nasıl çalışır gibi bilgiler) gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

Cevap: Bir hoparlörün doğuşu

İletigönderen miriel » 26 Eyl 2009, 02:45

inşallah en sonunda müziği dinlerken derin bir ohh çekip arkama yaslanmak nasip olur banada :)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İl: RİZE
Meslek: Makina Mühendisi

İletigönderen miriel » 26 Eyl 2009, 02:56

bu arada amazon.co.uk dan bu işlerin anlatıldığı kitabı ısmarlamak istedim fakat bu kitabı türkiyeye göndermiyorlar.Başka kitap gönderiyorlar ama.Türkiyede bulmakda zor.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen nthere » 26 Eyl 2009, 11:08

Hangi kitap o? Belki pdfini bulabiliriz.
Kullanıcı avatarı
nthere
DIY Audio Takipçisi

İl: İstanbul
Meslek: elektronik müh.

İletigönderen miriel » 26 Eyl 2009, 18:19

DESIGNING, BUILDING AND TESTING YOUR OWN SPEAKER SYSTEM

pdf si google kitap aramalarında kısıtlı miktarda var,içerigine bakarak beğendim zaten.Ama Türkiye ye getirtmiyor amazon.Birkaç ülkenin amazonu var ama sadece ingiltereden denedim ben.Belki diğerleri gönderir ?

İstiyorumki elimde sağlam bir kaynak olsun.Netten bilgileri toplamaz zahmetli oluyor gercekten.

Allahtan Hoparlör hocamız bize yol gösterdi de bu aşamaya kadar geldik.
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

İletigönderen hoparlör » 27 Eyl 2009, 15:51

Teşekkürler ama katkı sadece bana ait değil. Çalışmaların hepimizin için teşvik edici ve deneyim tüm kitaplarda anlatılanlardan çok daha ileri seviyeli bir bilgidir.

Elindeki sağlam kaynakları artıralım o zaman :)

Ama asıl bilgileri İnternet'te bu alanda bilgilerini açıkca paylaşan insanların sitelerinde bulacaksın. Üstelik sana da yok bu benim tasarımım, şöyle kullanamazsın felan da demiyeceklerdir. Ticari olarak kullanmadığın sürece, uygun bir üslupla yazdığın sorulara da cevap gelecektir. Kitapların ötesine geçen bu sitelerden bazılarını veriyorum.
http://www.linkwitzlab.com/
http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudsp ... ojects.htm
http://www.zaphaudio.com/
http://www.humblehomemadehifi.com/

Bu sitelerde inanılmaz bilgi mevcut, ancak ansiklopedik bilgi değil, pratiğin içinden gelen, bir cümlesi ömre bedel olabilen kaynaklar bunlar.

Aramızda da bu konuda çok değerli çalışmalar yapmış arkadaşlarımız var. Tasarımın ve uygulaman belirli konulara geldiğinde eminim onlarda çok değerli katkılarda bulunacaklardır.

Amazon.com'dan çok kitap getirdim. Sadece Amerika içinde satışı olanlar yeni değil kullanıcıların elindeki kitapların satıcılığına ilişkindir. Amerika menşeili kitapları Amerikan daha ucuza bulabilirsin, Avrupalı yayınevleri de İngiltere'de daha ucuz olabiliyor. Komik ama Amerika'dan bir ürün getirtmek genelde Avrupa'dan ucuza geliyor.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen maystor » 27 Eyl 2009, 18:22

Verdiğin sitelerde gerçekten güzel bilgiler var. WINHTTRACK ile siteleri hard diske indirip offline incelemek güzel oluyo. Birde usb belleğe atıyorum, her zaman yanımda.
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: makine otomasyonu

Reklamlar

İletigönderen hoparlör » 28 Eyl 2009, 15:20

Türkçe kaynaklara ek olarak Yüce yayınlarının cep kitapları serisi vardı. Bende de halen duruyor, kabin hesapları, örnek kabinler, aktif sistemler, amplikatörler şeklinde uzayıp gidiyordu. Bu kitapların da kötü tarafı çeviri olup kullanılan malzemelerin de pek bulunmayışı idi, özellikle hoparlör bulmak transistör bulmaktan çok daha bela bir işti, halen de öyle. Ama Türkçe kaynak açısından bunu sağlayanlara şükran duymamız gerekir, eskiden yabancı yayın bulmak zaten hayaldi, bir de Türkçesini bulmuşuz, ne diyelim.

Ama günümüzde İnternet gene ana kaynak olarak baş ucumuzda duruyor, sadece teorik bilgi değil, deneyimlerin paylaşılması açısından bulunmaz bir kaynak.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İletigönderen miriel » 03 Ekm 2009, 02:14

Evet haftasonu okuldan memlekete gelerek ilk iş boyacıya verdiğim kabinleri aldım :)

Yanlız boya yüzeyi bir cam gibi dümdüz değilde hafif dalgalı şekilde çıktı.Ustanın dediğine göre sebebi çok zımparalamaymış.3 kat astar vurmuş.Boyayı emmeyi önleme dışında yüzey pürüzlülüğüne bir katkısı olmadığını buradan anlıyorum.Cam gibi pürüzsüz bir yüzey için kabini komple macunlamak gerektiğini buradan çıkarıyorum.Zımpara olayı mdf nin dış katmanını kazıdıysa pürüzsüzlük için yapılacak tek iş macun kalıyor.Macun attığım köşeler cam gibi çıkmış.

Resim 329.jpg

Resim 330.jpg

Resim 334.jpg
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

Ynt: Bir hoparlörün doğuşu

İletigönderen hoparlör » 03 Ekm 2009, 12:16

Eline sağlık. Gene de gayet güzel görünüyorlar. Macun meselesi maalesef son derece önemli, daha önce de belirtmiştim. Ama işin kötüsü İnternet'te de bu işi yapanlara bakınca asıl sorunun bu işi yaptırmakta yattığını anlamıştım. Eğer dışarıya bu işi yaptırırsanız macun çekmek, kurumasını beklemek, zımparalamak, tekrar macunlamak, kurutmak, zınparalamak, astar boya atmak, tekrar düzeltme macunu ve zımpara, sonra ikinci astar, kuruyacak, sonra son astar, derken boya, varsa düzeltmeler, ikinci kat boya,kuruyacak, son kat cila/vernik, kuruyacak ve son rötuşlar.

Bütün bunlar ancak evde hobi olarak yapıp zamana yayınlan bir proje olduğunda tam anlamı ile yapılabiliyor. Yoksa sadece kabinlerin boya atölyesinde bilmem kaç gün kalması bile sorun oluyor. Adamlar boyayıp hadi yallah demek istiyorlar. Bunu adam gibi yapanlar çok para istiyor, ucuz olanlarda basıp boyayı kaçıyorlar.

Bu sorun bizim memleketin genel sorunu, elimizin altındaki boya atölyesinde bile aynı sorunları yaşayınca buna kanaat getirdim. Siz bir de Ersoy'a sorun, binbir emekle yeniden topladığı motorsikletin çamukluklarını boyattığında oluşan sonuca kahrolmuştu. Yani yan dükkanda boya yapabilirler ama bunun sizin işinizin hakkını verecekleri anlamına gelmediğini ilk tecrübeden sonra anlayabiliyorsunuz.

Bir de boya sırasında kabinin içinde de boya gelmesin derseniz benim yaptığım gibi eski gazeteleri buruşturup içine tıkabilir veya içerden kağıt vb. bir malzeme bantlayabilirsiniz. Boyacılar bunu hiç umursamaz, önemli değildir ama mükemmelik takıntısı olanların gözüne batabilir :)

Neyse, sonuç olarak hiç de kötü görünmüyorlar, kenarlar oldukça yuvarlatılmış, bence gayet sıradışı ve güzel görünüyorlar. Artık montaja başlayabilirsin ama hiç crossover meselesinden bahsetmiyorsun. Bu konuda neler düşünüyorsun? Önce kabinin montajını mı bitirip test mi yapacaksın yoksa?
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Ynt: Bir hoparlörün doğuşu

İletigönderen miriel » 03 Ekm 2009, 21:22

Şimdi crossover tasarımı için yorumlara girmeden önce yeterli bilgi toplamaya çalışıyorum.Birde kabinin iç izalasyonu ve bağlantı terminallerini tamamen bitirip birsonraki adım için tecrübelilere danışıp ortak kararlarla yola devam etmek istiyorum.

İzalasyon malzemelerini eve geçince resmedeceğim size.Malzemeleri tamamladım,sıra yerleştirmede,montajda.

Kabinin boyasını evdekiler begendiler ama ben biraz bu konuda titizlik ettiğim için pek beğenemedim :)
İnanç GÜMÜŞLER
Kullanıcı avatarı
miriel
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Makaleleriniz

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir