Yeni Başlayan İçin Yardım

Lambalı Güç Yükselteçleri » Bazıları klasik sever.. Lambalı ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: Yeni Başlayan İçin Yardım

Okunmamış iletigönderen hamist » 03 Ekm 2011, 19:00

DepresifKedi yazdı:Sogutma sistemini farklı bir şekilde çözmeyi düşünüyorum hamit abi. Ras32a konusu altında yazmayı daha dogrusu sizlere sormayı pilanlıyordum lambalı pre-amp'dan zaman bulamadım.
Peltier diye bir madde var abi.Kısaca anlatmak gerekirse enerji uygulandıgında 1 yüzü cok yüksek derecelere cıkıyor diğer yüzü ise cok düşü derecelere iniyor,hatta geçmiş zaman da ürünü araştırırken bir form sitesinde denk gelmişti bir arkadaş amd işlemci de kullanmış işlemci ile direkt temas ettirmiş ve işlemci -2 -3 derecelere inmiş sistem gene stabil sıcaklığın altında oldugundan dolayı kilitlenmiş. 2 versiyonu var 12volt ve 24 volt ile çalışan P-N-P yapısında bir madde.İki seramik tabaka arasında bulunuyor bu yapı. Watt'ı ne kadar artarsa soguk-sıcak değerler ona göre değişiyor. Araştırdığım kadarıyla bir iki olumsuz yanı gözüme çarptı. Sistem üzerinde direkt elektrik kesildiğinde yüzeyler yer değiştiyor(sıcak kısım soguk,soguk kısım sıcak oluyor.) ve ani ısı değişiminden dolayı nem oluşuyor fakat bunuda sogutucu bir plaket,fan ve elektronik cihazlardaki nem emici madde ile halledebiliriz diye düşünüyorum veya yakın yüzeylere sünger kuyop 2 sogutucu plaket arasına koyabiliriz. Boyutları ise 3-4cm2 civarı. Düşüncem gerektiği gibi yapılırsa eğer iş görebilir abi?

Biraz zor bir devre, ısı kontrol ve çekeceği akım göz önüne alınmalı.
Bir yandan alınan ısı, diğer yandan dışarı atılması gerekiyor yanılmıyorsam.
Deneyip sonuçları paylaşırsan biz de daha geniş bilgi sahibi oluruz.
Bu konuda pek fazla bilgim yok.
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen scarab » 03 Ekm 2011, 19:35

peltier ile biraz tecrübem olmuştu bu iş için uygun olucağını sanmıyorum zira peltierin uygulama alanı oda sıcaklığının altında ısıya ihtiyaç duyulan yerlerdir.
pertier boşta çalışırken bile bir tarafı soğurken diğer tarafı ısınır bu ısının üstüne birde mosfetleri soğuturken harcadığı enerjiyi eklersek normalden çok daha büyük bir soğutucu kullanmamız gerekir :D

kesinkez peltier işine girmemeni öneririm ;)
fatih karali
scarab
DIY Audio Gurusu

İl: ist
Meslek: eski marangoz :)

Okunmamış iletigönderen DepresifKedi » 04 Ekm 2011, 17:23

Selamlar...
"The_cantan,icarus,scarab ve hamist" hepinize tekrar'dan ilginiz için teşekkür ederim ve önerilerinizi ciddiye alacağım.
Gelelim bu gün ki olanlara...
Sipariş verdiğim lamba soketleri bu gün elime ulaştı geriye kalan eksik ise güç trafosu , power_amp katı , kutunun üzerinde ki ufak tefek oynamalar ve alüminyum kutu için yapacagım kasa...Hepsi ufak ufak sonuca dogru ilerliyor. Şuan kafama takılan iki kısım var 1. Power amp katı olarak düşündüğüm RAS32A'yı sogutma ve yerleşim sorunu yüzünden iptal ettik hep birlikte, peki bunun yerine bu sisteme en uyum sağlıcak bir power-amp ne olabilir? 2. ise kutunun arka kısmında 4 adet delik mevcut fark etmişsinizdir. Orası aslında tamamen dikdörtgen şekilde kesilip power suply'lerin arkasındaki 220v kablosunun takıldıgı soket monta edilecek. Acaba orayı nasıl kese bilirim elimde dremel mevcut fakat sahip oldugum uclar orayı kesebilcegini sanmıyorum cünki alüminyum levha 2mm'lik.
Kullanıcı avatarı
DepresifKedi
DIY Audio Fanatiği

İl: Ankara
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen DepresifKedi » 04 Ekm 2011, 19:12

Bahsettiğim 220v soket giriş yeri de dremel ile kestim. 2mm'lik sac'a 3 adet kesme aparatı arka arkaya takılınca sorun cıkmıyormuş deneyip öğrendim :) Şimdi tekrar ufak bir kısma boya attım kurusun ufaktan montajına başlayalım artık :)
Kullanıcı avatarı
DepresifKedi
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 05 Ekm 2011, 00:33

eline sağlık kutu guzel oldu.
iyi ya da kotu sonuc daha iyi. biraz daha iyi bir sonuc benim için daha onemli. ama bitpazarında yerlerde görmüşsünüzüdr. hevesli, amatör bir insanın ilk yaptığı yağlıboya tablosu gibi bakanın ruhunu karartan, berbat ötesi bir calısma da olmamalı.
dostum yaptırdığın kutu sırf RAS32 için bile olsa yine yetmez. daha büyük şase ister. nasıl bir ampli arzun var bu noktayı tesbit etmeli. kutuna gore bridge mode LM3875, 3886 chip-amp aklıma gelen guzel bir dusuncedir.
başarılar.
En son the_cantan tarafından, 05 Ekm 2011, 08:33 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen DepresifKedi » 05 Ekm 2011, 00:42

Bildiğim kadarıyla RAS32A'ın dist oranı,kayıp oranları vs cok düşük ve bu lambalı bir sistemdeki o naturel sesi cok etkilemez diye RAS32A düşünmüştüm. İstediğim power_amp'ın özelliği 30watt RMS'e yakın bir ses alabileyim ve lambalı pre-amp ın o naturel tonlarını çok fazla etkilemesin istiyorum.Tam olarak önerilerinizi beklemekteyim.
Kullanıcı avatarı
DepresifKedi
DIY Audio Fanatiği

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 05 Ekm 2011, 08:38

Çıkışa istediğin SS power katını düşünebilirisn. hibrid yapıda sesi yine güzel alırsın. yani lambalı pre kullanman sesi çok olumlu etkileyecektir. kutuna gore düşüncemiz LM3886, 1875 gainclone ampli diye düşünür dururuz.
80-watt-ic-lm3875-audio-amplifier.gif
80-watt-ic-lm3875-audio-amplifier.gif (15.78 KiB) 592 defa görüntülendi
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen DepresifKedi » 07 Ekm 2011, 18:29

Selamlar...
Öncelik'le önerdiğiniz gibi power katı olarak mono LM3886 gain clone yapmaya karar verdim. Bugün dış kutu işini bitirdim. Fena durmadı gibi,gene bizzat beğendim beğendim ben. Gene gözden karçırdığım yerleri belirtmeniz için fotoğraflarını koyuyorum. Sizede fikir versin diye bir kaç anahtar,pilot lambası ve bir tane pot'un montajını yaptım,umarım beğenirsiniz.
Eklentiler
IMG_2818.jpg
IMG_2817.jpg
IMG_2816.jpg
IMG_2815.jpg
IMG_2814.jpg
IMG_2813.jpg
Kullanıcı avatarı
DepresifKedi
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 07 Ekm 2011, 20:08

eline sağlık.
köşebent koysan daha iyi olur. görünüşü acaip bozuyor.
66bassman-4.jpg
66bassman-4.jpg (20.76 KiB) 545 defa görüntülendi
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen DepresifKedi » 07 Ekm 2011, 20:35

Teşekkür ederim.Köşebentlerin daha hoş duracagından eminim fakat sol'daki metalin altında deri birleşim noktası karşılıklı 2 tarafı da öyle olcak artık, düzenlemeler bir dahakine :)
Kullanıcı avatarı
DepresifKedi
DIY Audio Fanatiği

ÖncekiSonraki

Lambalı Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi