Bu üçüncü yazışım, iki sefer gönderirken sorun çıktı maalesef.
b55can yazdı:Gidip birde jamoların 17cm lik olanlarından iki adet almayı önlere 17cm likleri arkalarada bu almış olduğum 13 cm lik jamoları koymayı düşünüyorum ya da iki tane daha aynısından alırım tam karar vermedim(BU 17 cm liklerden haberiniz var mı? Tip olarak,kevlar kone olarak falan herşey aynı sadece arkada mıknatıs açıkta ve hiç jamo yazmıyor direk tek etiket haes ve 4 ohm yazıyor acaba almasam mı 13cm liği dediniz ya öbürüne bir türlü elim gitmedi
17'likleri ben de merak ettim, gidip bakmam lazım, en geç cumartesi sabah bakıyorum.
b55can yazdı:Yanlız bu işlerde yeni olduğumdan bazı konularda çok bilgi eksiklerim var sitenin ve sizlerin sayesinde tamamlıyorum
Sağolsun bu site sayesinde hepimiz birçok şeyler öğrendik, öğreniyoruz. Kuranların ellerine sağlık
b55can yazdı:Burda iki hoparlörü paralel bağlamanın avantajını söylemişsiniz,peki ampli kullanırken çok kanallı ampli ile her hoparlörün ayrı kanaldan beslenmesi daha sağlıklı sanırım,böyle bir kıyaslama yaparsak(yapılabilinir mi bilmiyorum ama)
Çok kanal sadece ev sineması ya da aktif filtre kullanımında geçerlidir. Burada mid olarak kullanacağınız Jamo'lar için stereo bir amfi, yani iki kanal yeterli olacaktır. Her kanala iki Jamo+Tiz bağlayacaksınız. Subwoofer için ise tek kanal ve öncesinde alt geçiren aktif filtre olmalıdır. Şekilde gösterdim.
b55can yazdı:Otomobilde 4 jamo hoparlörü 4 kanallı bir ampli ile mi beslemek daha iyi olur yoksa ikili paralel bağlayarak iki kanllı bir ampli ile mi beslemek daha iyi sonuç verir
Stereo olacaksa iki kanal yeterlidir.
b55can yazdı:Ve yine aynı şekilde biraz abartırsam(umarım saçmalamıyorumdur) 4 hoparlörü paralel bağlarsak distorsiyonu daha da mı azaltmış oluruz
Bir amfiye bir hoparlör bağlarsanız distorsiyon bir hoparlörünki kadar olur. Burada tabiki amfi değil hoparlörün distorsiyonundan bahsediyoruz ki en dandik amfininkinden bile fazladır maalesef. İki tane bağlarsanız hoparlörün distorsiyonu yarıya, dört bağlarsanız dörtte birine iner. Bunu bana Nico hatırlatmıştı, kendisi de paralel bağlı transistörlerle oldukça düşük distorsiyonlu preampliler tasarlamış. Aynı prensip geçerli.
b55can yazdı:Bu arada tiz için de önerileriniz bekliyorum elimde alpine marka bir component takımının tizleri ve philips marka WV Bora dan çıkma iki adet philps tweeter var bunları kullanabilirmiyim ki?
Tiz konusunda pek tavsiye veremiyorum, ama plastik dome kaliteli araç tweeter'ları var. Sesi kulağınıza hoş gelenlerden birini kullanbilirsiniz. Elimde olanlardan bir tanesi ekledim, sesi düzgün, daha minikleri de var ama bu iyi geldi kulağıma. Tercih sizin.
b55can yazdı:Jamolar gayet berrak çalıyor bana göre,ses beni yeterince tatmin etdi heleki benim gibi bir amatöre çok bile,bunlara herhangi bir x-over devresi eklemeye/yapmaya ya da almaya gerek varmıdır?
Jamo'lar ve tizlerden önce bir bipolar kondansatör yeterli derim. Eğer elinizde empedansları uygun ve kaliteli bir crossover varsa kullanabilirsiniz. Yoksa gerek olmadığını söyleyebilirim.
b55can yazdı:Bu arada ileride sizin denediğiniz/üzerinde 7 aydır çalıştığıza benzer bir kabini yapmak için bende fazladan 4 tane de almayı düşünüyorum,hazır piyasada bulunurken alayım bari
D'Appolito tasarımlı olanları İnşallah aybaşına kadar biter, ama asıl üzerinde çalıştığımız için en az 16 tane almanız gerekli ve marangozluk kısmı gerçekten zorlu olacağa benziyor. Sonuçları gelişim aşamalarıyla birlikte burada yayınlamayı düşünüyorum.

gerçi biz de yapmıştık buna benzeri ama