stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Ekm 2008, 18:36

Merhaba,

Bu üçüncü yazışım, iki sefer gönderirken sorun çıktı maalesef.

b55can yazdı:Gidip birde jamoların 17cm lik olanlarından iki adet almayı önlere 17cm likleri arkalarada bu almış olduğum 13 cm lik jamoları koymayı düşünüyorum ya da iki tane daha aynısından alırım tam karar vermedim(BU 17 cm liklerden haberiniz var mı? Tip olarak,kevlar kone olarak falan herşey aynı sadece arkada mıknatıs açıkta ve hiç jamo yazmıyor direk tek etiket haes ve 4 ohm yazıyor acaba almasam mı 13cm liği dediniz ya öbürüne bir türlü elim gitmedi

17'likleri ben de merak ettim, gidip bakmam lazım, en geç cumartesi sabah bakıyorum.

b55can yazdı:Yanlız bu işlerde yeni olduğumdan bazı konularda çok bilgi eksiklerim var sitenin ve sizlerin sayesinde tamamlıyorum

Sağolsun bu site sayesinde hepimiz birçok şeyler öğrendik, öğreniyoruz. Kuranların ellerine sağlık :)

b55can yazdı:Burda iki hoparlörü paralel bağlamanın avantajını söylemişsiniz,peki ampli kullanırken çok kanallı ampli ile her hoparlörün ayrı kanaldan beslenmesi daha sağlıklı sanırım,böyle bir kıyaslama yaparsak(yapılabilinir mi bilmiyorum ama :) )

Çok kanal sadece ev sineması ya da aktif filtre kullanımında geçerlidir. Burada mid olarak kullanacağınız Jamo'lar için stereo bir amfi, yani iki kanal yeterli olacaktır. Her kanala iki Jamo+Tiz bağlayacaksınız. Subwoofer için ise tek kanal ve öncesinde alt geçiren aktif filtre olmalıdır. Şekilde gösterdim.

b55can yazdı:Otomobilde 4 jamo hoparlörü 4 kanallı bir ampli ile mi beslemek daha iyi olur yoksa ikili paralel bağlayarak iki kanllı bir ampli ile mi beslemek daha iyi sonuç verir

Stereo olacaksa iki kanal yeterlidir.

b55can yazdı:Ve yine aynı şekilde biraz abartırsam(umarım saçmalamıyorumdur) 4 hoparlörü paralel bağlarsak distorsiyonu daha da mı azaltmış oluruz

Bir amfiye bir hoparlör bağlarsanız distorsiyon bir hoparlörünki kadar olur. Burada tabiki amfi değil hoparlörün distorsiyonundan bahsediyoruz ki en dandik amfininkinden bile fazladır maalesef. İki tane bağlarsanız hoparlörün distorsiyonu yarıya, dört bağlarsanız dörtte birine iner. Bunu bana Nico hatırlatmıştı, kendisi de paralel bağlı transistörlerle oldukça düşük distorsiyonlu preampliler tasarlamış. Aynı prensip geçerli.

b55can yazdı:Bu arada tiz için de önerileriniz bekliyorum elimde alpine marka bir component takımının tizleri ve philips marka WV Bora dan çıkma iki adet philps tweeter var bunları kullanabilirmiyim ki?

Tiz konusunda pek tavsiye veremiyorum, ama plastik dome kaliteli araç tweeter'ları var. Sesi kulağınıza hoş gelenlerden birini kullanbilirsiniz. Elimde olanlardan bir tanesi ekledim, sesi düzgün, daha minikleri de var ama bu iyi geldi kulağıma. Tercih sizin.

b55can yazdı:Jamolar gayet berrak çalıyor bana göre,ses beni yeterince tatmin etdi heleki benim gibi bir amatöre çok bile,bunlara herhangi bir x-over devresi eklemeye/yapmaya ya da almaya gerek varmıdır?

Jamo'lar ve tizlerden önce bir bipolar kondansatör yeterli derim. Eğer elinizde empedansları uygun ve kaliteli bir crossover varsa kullanabilirsiniz. Yoksa gerek olmadığını söyleyebilirim.

b55can yazdı:Bu arada ileride sizin denediğiniz/üzerinde 7 aydır çalıştığıza benzer bir kabini yapmak için bende fazladan 4 tane de almayı düşünüyorum,hazır piyasada bulunurken alayım bari

D'Appolito tasarımlı olanları İnşallah aybaşına kadar biter, ama asıl üzerinde çalıştığımız için en az 16 tane almanız gerekli ve marangozluk kısmı gerçekten zorlu olacağa benziyor. Sonuçları gelişim aşamalarıyla birlikte burada yayınlamayı düşünüyorum.
Eklentiler
DSC02142.JPG
cizim.jpg
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Westra İçin

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 09 Ekm 2008, 18:49

Almanlar hoparlör işinde halen iyiler, üstelik Danimarkalılar kadar tuzlu fiyatlar istemiyorlar. OEM işi de yapıyorlar, tıpkı Haes gibi.

diyaudio.com'daki bilgilere bakınca T/S parametrelerinin çoğunu bulduğunuzu görüyorum. Westra'lar iyi hoparlörler, ben kullanmadım ama Dr. da sanırım tecrübe sahibi bu konuda. Sonuçta en iyi hoparlör beğendiğin hoparlördür.

Jamo'ların biteceğini sanmam, aslında iki yollu az baslı başka bir tasarım da düşünmüştüm, ama open baffle/açık panel bir tasarıma karar verdim. Denemek lazım. Haftaya İnşallah diyorum ama sanırım ertelenmek zorunda kalacak, az önce gelen telefon olayı bitirdi :(

Westra'nın rezonans frekansı oldukça düşük ve bu iyiye işaret. Demek ki alt frekansları rahatlıkla kapsama imkanın var. Pop dinliyorsan o kadar önemlideğil ama enstrümantel müzikte, özellikle klasik müzikte bu önemli. Katedrallerdeki dev orgların bas frekansı 5 Hz'e kadar inebiliyormuş. Doğal ses elde etmek için bu tür hoparlörler gerekiyor. Rezonans frekansının %20 oranında değişmesi demek aldığın hoparlörler çiftlerini eşleştirmen gerektiğini söylüyor. Yani bu olsa olsa üretimden kaynaklanan bir sorun, üretilen hoparlörlerin %20 oranında rezonanslarının oynayabilmesi demek ciddi bir mesele. Bu bobinin ısınması gibi sorunların ötesinde birşey. High-End sistemlerin hepsinde hoparlörler mutkala eşleştirilir, tıpkı transistörlerde olduğu gibi. Ama bizim gibi sayıca az hoparlöre ulaşabilen amatörler için 20 tane alıp içlerinde eşleştirme yapmak biraz zor oluyor.

86 dB istediğin yüksek ses için düşük, ama bir yandan da daha dengeli ve kaliteli bas vermesini bekliyorum.

Kabin hesabı konusunda SpeakerWorkShop gibi birkaç programı denemeni tavsiye ederim. Veya aşağıdaki linkten de faydanalabilirisin:
http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/Box/

Benim denediklerimde 300-400 lt istiyor ama zaman bulup düzgün bakamadım açıkcası. Yalnız Qtc olursa hesap çok kolaylaşacak. Tekrar bakmaya çalışırım. Resimde horn tipi dome nasıl elde ederim diye bakarken ayrıştırdığım Bots marka plastik dome var.
Eklentiler
IMGP2528.JPG
En son hoparlör tarafından, 09 Ekm 2008, 18:52 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen b55can » 09 Ekm 2008, 18:51

Size sonsuz teşşekkürlerimi sunmaktan başka bişey gelmiyor elimden,bu kadar ilgi gerçekten beni çok sevindirdi ve bir o kadarda tatmin etdi,ellerinize,emeğinize sağlık

Bir teşekkürde siteyi kuranlara,herkese sonsuz teşşekürler sizlerden öğreneceğim çok şey var,hevesli deneyimsiz bilgiye aç insanlar ve tabii deneyimli,bilgili insanlar içinde paylaşımın önemi birkez daha gözler önüne serildi sayenizde

Şahsım adına tekrar tekrar teşşükürler

Bu arada bu Haes efsane mi? kim? malları piyasa da hatta kaliteli ve oem işi yapıyorlar ama ben nette haklarında tek kelam bulamadım
b55can
Yeni Üye

İl: ankara

Okunmamış iletigönderen IEEE » 09 Ekm 2008, 23:26

ben de çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için..Qtc parametresini maalesef bulamadık..kabinin hacmini büyüttükçe alt kesim frekansı küçülüyor simülasyonda..fakat en az 50 ile 100 litre arası kabin tavsiye ediyorlar.portlu kabinde de bu şekilde sonuç çıkıyor..açıkcası her program farklı sonuç veriyor :) bi problem de gördüğünüz üzere port uzunluğu negatif çıktıacaba portu ters mi çevirmek gerekiyor :lol: .ya da aperiodik port koy diyorlar..evin içinde 2adet 100er litre kabin olacağına aperiodik tasarım daha mantıklı gibi geliyor bana :) aperiodik kabinlerin ses karakteristiği hakkında neler düşünüyorsunuz? ben fırsat buldukça bakmaya çalışıyorum fakat tam inceleyemedim..teşekkürler
Eklentiler
portlu kabin.JPG
portlu kabin.JPG (24.24 KiB) 954 defa görüntülendi
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen IEEE » 10 Ekm 2008, 00:23

bir de bu kabin yapma sevdasi nedir diye soran baş harfi erhan olan arkadaşlar var :) yaklaşık 8sene önce pioneer 2090 hoparlörüm vardı..ona kabin yapmayı istiyordum.tabi hesap kitap hiçbişey bildiğimiz yok..babası marangoz arkadaşım vardı dersaneden..çok güzel yaklaşık 1er metre uzunluğunda 30cm en 35cm derinlik kabinler yapmıştı mdf den..pioneer 2090 jbl oto kolonları ve sub dan 5+1 sistem yapmıştık acizane :mrgreen: fakat taşınma esnasında depodan çaldılar..biraz üzüldüm çünkü o mdf kabinler şu an elimde olsaydı değerlendirebilirdim..şimdi marangozlara yaptırmaya kalkıyoruz kimse yanaşmıyor.. başarabilir miyim bilmiyorum ama sennheiser hd25 kulaklığımın verebildiği net sese ulaşmak isterdim doğrusu..

Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 10 Ekm 2008, 18:36

Genellikle program sonuçlarını %40 azaltmak gerekiyor ama bu azalma aslında kabin içine ne kadar damping materyali koyacağınıza bağlı. Eğer kabin çok küçülürse bu sefer Q değer, azalıyor ve bu da bazı frekanslarda empedansın artmasına yani kimi frekansların azalmasına yol açıyor. İşte tam bu noktada aperiodic denilen çözüm akla yatkın oluyor.

Bu aslında içinde cam elyafı vb. malzeme olan basit bir yuvarlak plastik, tek özelliği kabinin küçük kaldığı durumlarda veya küçük hacimli kapalı kabin tasarlandığında sanki kabinin içini silme elyaf doldurmuşsunuz gibi bir etki yaratmak. Dolayısıyla devasa hacimlere gerek kalmadan bu empedans olayını halledebiliyorsunuz.

Açıkcası ben sadece bazı Kenwood ve Technics kabinlerde gördüm ama ScanSpeak sitesinde okuyuncaya kadar bu kabinlere neden fan konulmuş diye düşündüm :lol: Ses açısından bir fark yok deniyor ama kabin boyutları ciddi biçimde azalıyor.

Kabin yapma işinde aslında profesyonel bir yazılım kullanmalı ve ona inanmalı derim. Uzun süredir SoundEasy almak istiyorum ama 250 dolar işte, bir türlü elim gitmiyor. Onun yerine düzgün hesaplama yapabilen beleş yazılımlar var ama her zaman işin teorisini de çözmek durumundasınız, yazılımla boğuşmanın dertleri ayrı. Bu profesyonel yaklaşımın dışında ise deneme yapmak kalıyor.

Denemenin ise tamamen kafadan atma olmaması gerekir ama, kapalı kabinlerin şu şekilde avantajını kullanabiliriz:
1) Güvenilir bir yazılımla kabin hesaplar ve sonuçlarına katlanırız.
2) Yaklaşık bir hacim hesaplar ve gönlümüze göre bir kabin yapıp içine elyaf doldurup çıkararak dinleyerek uygun bir yol buluruz.
3) Bir ölçüm mikrofonu alıp uygun bir ses kartı ve audio analizör yazılımı ile hoparlörün yaklaşık kabaca bir frekans eğrisini çıkarır ve elyaf ekleme vb. denemeleri yaparız.
4) Akustik ölçüm yapan bir ortam bulabilirseniz yukarıdaki ölçümü orada deneriz.
5) Beyma gibi tavsiye hoparlör kabini ölçülerini veren bir üreticiden alır ve ona göre kabin yaparız.
6) DIY ustalarının yaptığı ve sonuç aldığı kabinlerden bir tanesi yaparız.
7) Aktif veya pasif filtrelerle bozuk frekans eğrisini doğrulturuz. Pasif filtreler zor olacağından en iyisi bas ve mid+tiz için çift stereo amfi tasarlarız. Önlerine aktif filtreleri (Linkwitz) yapar koyarız.
8) Benim ilk yaptığım gibi aktif bir pro crossover alırsınız, çıkışlarına da gittigidiyor.com'dan alacağınız veya elinizde bulunan stereo amfileri bağlayıp hoparlörleri aktif olarak sürersiniz. Böylece uygun kesin frekanslarını da elle değiştirerek kulağınıza hitap eden birşey yakalarsınız. Bunu 31 kanal veya yoksa 10 kanal bir ekolayzır ile destekleyip düz bir frekans eğrisi elde etmeye çalışırız. Şimdi Dr. bana kızacaktır diye ekliyorum, bu müzik dinlemek için değil hoparlör test etmek için kurulmuş bir sistemdi.(Odyofil tövbesi)
9) Her hoparlörden iyi kötü ses çıkar deyip kafamıza göre takılırız ve gerisini takmayız.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen IEEE » 11 Ekm 2008, 13:48

westra şimdi HKM olmuş sanırım..mühendislerine mail attım..bana Qtc parametresini bulamadıklarını söylediler fakat kendileri bi kabin dizaynı yapmışlar :mmm: gerçi biz de yapmıştık buna benzeri ama :mrgreen: şöyle yazmış

I simulate the box volume with CAAD4 and I found the best parameters like
this.
Closed Box
Volume: 55 Liter
Rvor: 0,3 Ohm
Qtc: 1,1
-3dB: 32,5 Hz
This make a little high between 45 to 70 Hz with 2 dB. But I think tahts not
to bad.
sanırım böyle bi kabin yapsam idare eder..sonuçta gökhan hocamın dediği gibi fazla takmamak lazım her hoparlör iyi kötü ses verir :evet:

Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 11 Ekm 2008, 14:59

Ben de böyle bir kabin yapmıştım işin ilginci gayet iyi sonuç almıştım. Halen de kullanıyorum, Qtc parametresi ölçüm gerektiriyor, eski modellerde bulunmayabilir. Aslını sorarsanız bu parametrelerden ziyade mühendislerin denedikleri tasarımlar üzerinden gitmek en iyisi, sonuçta deneyim herşeyin önüne çıkıyor. 55 lt bu tip hoparlör için az değil, çok da değil.

Ancak başarının anahtarı kabinin üretilmesi, desteklenmesi ve hoparlör konumları gibi faktörlerden geçiyor.

Taş yünü iyi bir malzeme, akustik olarak yeterli ve levha şekilde olduğu için kolayca döşeniyor. Cam elyafı kadar da tahriş etmiyor elleri ama gene de dikkatli olmak lazım.

Gelişmelerle ilgili fotoğraf ve haberleri bekliyoruz, kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen IEEE » 11 Ekm 2008, 17:55

bugün emu 1212m ses kartım,denon pma495 r amfim ve virtins sound card multiinstrument yazılımı ile biraz test yaptım..programdaki sinyal jeneratörünü kullandım.20hzden itibaren sinyal vermeye başladım.sinyali verdim uyduya :)jbl ve westrayı test ettim .jbl lx440 teknik datasheetinde 45hz -3 db yazısı vardı.westra alt frekanslarda daha becerikli gibi idi jbl den.40hz altındaki frekanslarda zaten pek ses çıkmıyor gibi geldi bana açıkcası denon amfimin sesini sonuna kadar da açmadım..uzaktan daha iyi hissediliyor tabii ki derin baslar..fakat 50hzden sonra jbl kendini göstermeye başladı..ve 70hz üzerinde jbl artık açık ara öndeydi..100hz 200hz 500hz 1khz ve diğer frekanslarda test yaptım..fransız yapımı jbl nin mid performansının çok daha iyi olduğunu gördüm..westra ise daha yumuşak ve tok ses vermesi ile ön plana çıkmıştı..jbl daha agresif daha güçlü idi..birkaç fotoğraf koyuyorum..jbl,nokia 13cm ve westranın resimleri 1,5mh 0,83mh 0,5mh 0,25mh air core folyo bobin filtreler var.bunlarla crossover yapmayı planlıyorum..ayrıca jamo kevları da merak ediyorum..kevları severim çünkü bana doğal malzemeler her zaman daha cazip gelir doğal ses ürettiklerinden ötürü...17cm lik jamo kevlar piyasada var diye duydum ama açıkcası istanbulda nerde satılır bilmiyorum..alırsam 17cm alırım çünkü 13cm çok düşük sesli geliyor bana...
Eklentiler
jbl 20 ön.jpg
jbl ön
jbl 20 ön.jpg (27.85 KiB) 1158 defa görüntülendi
jbl20cm.jpg
jbl arka
jbl20cm.jpg (18.49 KiB) 1154 defa görüntülendi
filtreler.JPG
filtreler.JPG (16.5 KiB) 1155 defa görüntülendi
filtre.jpg
filtreler
filtre.jpg (33.4 KiB) 1154 defa görüntülendi
emu 1212m.jpg
ses kartım opampları modifiye edicem lm4562 ile
emu 1212m.jpg (34.93 KiB) 1156 defa görüntülendi
En son IEEE tarafından, 11 Ekm 2008, 20:26 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 değişiklik yapıldı.

Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen IEEE » 11 Ekm 2008, 17:57

biraz daha resim
Eklentiler
westra tw.jpg
westra tw.jpg (18.78 KiB) 1148 defa görüntülendi
westra 20.jpg
westra 20.jpg (27.21 KiB) 1147 defa görüntülendi
nokia 13arka.jpg
nokia 13arka.jpg (21.12 KiB) 1151 defa görüntülendi
nokia 13.jpg
nokia 13.jpg (24.2 KiB) 1152 defa görüntülendi

Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Hoparlörler

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir