stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Cevap: stk 4241 Projem İçin Hoparlör Arıyorum

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 06 Ekm 2008, 11:37

Merhaba,

Öncelikle söyleyeyim bunların ithalatçısı aynı şirket, Nokia ve diğerlerinin de. Haes diye bulduğunuz hoparlör ise kevlar kona sahip ve Jamo'nun D590 serilerinde kullanılan mid bass hoparlörü. Tesadüfen bu serinin tizlerini de komik bir fiyata İzmir'de buldum, herhalde yedek parça olarak bir seri getirilmiş.

Haes etiketli ve koruyucu pudra nedeniyle mat görünen hoparlörler Karaköy'de daha ucuza satılıyor Internet'te satıldığından. Ses kalitesinin oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim, mid-bas olarak harika bir hoparlör ve ikili D'appolito tasarımlarda oldukça iyi performans veriyor. D590 serisinin kabini oldukça iddialıdır, özel kesim mdf bloklarından yapılmış ağır kabine bir de 6,5 inçlik woofer eklenmiş, o da kabinin alt tarafında.
http://www.jamo.com/Default.aspx?ID=594 ... ctID=16648
Bu tasarım evde yapım konusunda biraz fazla detaylı, mdf bloklarını mutlaka lazer tezgahta kestirmek gerekiyor, zor bir ve iddialı bir tasarım. Ben yaklaşık 7 aydır bu hoparlörleri kullanarak özel bir tasarım yapıyorum, biraz devasa olacak ama henüz pratiğe geçemedi, tasarım aşaması bile çok zaman alıyor. Araba için düşünmeyin bu hoparlörleri, ama orta seslerde test ettiğim, dinlediğim 15 küsür mid seçeneği arasında sesi biraz kısık olmasına rağmen en güzel sesi bu hoparlör veriyor, sesler dağılmıyor, Pavarotti kulak çınlatmıyor.

Yaklaşık 30-40W olması gerekiyor yanlış hatırlamıyorsam rms gücü.
Eklentiler
JamoD590.jpg
JamoD590.jpg (72.66 KiB) 1620 defa görüntülendi
En son hoparlör tarafından, 06 Ekm 2008, 11:54 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 06 Ekm 2008, 11:50

Philips marka subwoofer hakkında ise söyleyebileceğim tek şey kaliteli olduğudur. Ama sadece ev sineması uygulamaları için, ya da bilgisayar için. Görünüşünü çok beğenmiştim, sesi de hoş ama kabin tasarımının çok ,iyi yapılması gerekiyor. Bir ara subwoofer yapmaya takmıştım ama vazgeçtim sonra. Nedeni de subwoofer olayının HiFi de yerinin olmaması, ama aslında eğer iyi bir sisteminiz varsa ve katedraldeki org nasıl çalıyor diye merak ederseniz, sisteminizin alt frekans cevabını 10 Hz gibi sınırlara getirmek isterseniz kullanabilirsiniz.

Bu subwoofer'ın rezonans frekansını bilmiyorum, ölçmek lazım, aslında rezonans frekansı en kolay ölçülen T/S parametresi. Ses kalitesinin bu tip hoparlörlerde yüksek olmasına gerek yok, kulak alt frekanslardaki distorsiyonları duymuyor bile.

Yine de araba için ucuz ve pratik bir subwoofer olarak tasarlanabilir ama bu tasarlama işine değer mi bilmiyorum. JBL'in tüm parametreleri mevcut, kabin tasarımı bile olan modelleri var, ben olsam onları denerdim.

Çoğu marka kabinlerden çıkan parçaların kalitesine inanamazsınız. Sonuçta bunlar seri üretim, markaya para veriyorsunuz ve adamlar maliyet düşürmek için artık tasarımı yapıp üretimi yaptırıyorlar. High-End ürünler dışında bu artık böyle maalesef.

Piyasada artan ev sineması sistemlerinden dolayı belirli bir kalitede küçük subwoofer'lar yedek parça olarak geliyor. Ben sadece stereo subwoofer projem için bir çift 20 cm lik kaliteli bulduğum hoparlör aldım, ama ne ölçüm yapabildim ne de kullanabildim. Zaman yetmiyor, 3-4 ay ücretli izin talep ediyorum sevgili büyüklerimden :) Yoksa hoparlör müzesi açmayı düşünüyorum.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen b55can » 06 Ekm 2008, 20:29

Cidden çok teşşekür ederim tahminimde yanılmadım,heralde Türkiye'deki hemen hemen bütün hopalörleri biliyorsunuz

Orjinal olmasına sevindim,bi yandan bu sınıfta dinlediğim en iyi midbass bunlar dediniz fakat araba için önermediniz o an yıkıldım:) bunun sebebini sorsam,10 cm lik Nokialardan daha iyi olucaksa bunları kullanıyım,çap olarak büyük olduğundan daha tok, biraz daha bass ağırlıklı ses alamazmıyım?

Hatta kabin dizaynının başaramıycağımı bile bile o philipsden birde küçük bir bass yapsam tam istediğimi bir sistem olmuş olur benim için aslında
b55can
Yeni Üye

İl: ankara

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 07 Ekm 2008, 01:52

En büyük keyfim zaman buldukça Karaköy, Sirkeci ya da Kadıköy'de hoparlör bakmaktır. Bu yüzden özellikle ne kadar hoparlör satıcısı varsa periyodik ziyaret etmeye çalışıyorum. :)

Jamo araba için uygun değil dememin nedeni ses seviyesinin düşük olmasıdır. Pro ya da araba hoparlörleri 90 ve üstü dB ses basıncı üretmelidir. 96-104 gibi yüksek ses basıncı üretmelerinin temel bir sebebi vardır, arabanın 12V akü ile sınırlı voltaj ve akım kapasitesi. Dolayısıyla 1W güç verildiğinde mümkün olan en yüksek sesi elde etmek ciddi avantaj sağlar. Profesyonel uygulamalarda da sonuçta geniş bir alanda seslendirme yapılacağından ses basıncının yüksek olması arzu edilir.

Ancak ev için daha düşük, 86-90 dB arası hoparlörler daha uygundur, ses rengi daha dengeli, hoparlör distorsiyonu daha azdır. Biraz amfi gücü ile istenilen ses seviyesi elde edilir ki sonuçta bu ev tipi amfiler için zor birşey değildir. En zoru elektrostatik hoparlörler, bunlar acayip güç talep ediyorlar.

Dolayısıyla Nokia'ların ses basıncı dengeli ve yüksek olduğu için araba için daha uygunlar diyorum. Ama en iyisi sevdiğiniz hoparlörleri kullanmaktır. Jamo'ları sevdiyseniz ve klasik müzik gibi enstrüman ya da opera gibi vokal ağırlıklı müzik türlerini tercih ediyorsanız Jamo'ları kullanabilirsiniz. Karaköy'de Internet'tekinden daha ucuza satılıyor, aslında arabanın içine de oldukça uygun, 14,3 cm dıştan dışa ölçmüştüm. Yalnız dış çerçevesi plastikten yapılmış, metal değil.

Dinleme testlerinde 100Hz civarı oldukça düzgün ses veriyorlar, dolayısıyla bir subwoofer ile desteklenirse nedne olmasın derim. Ama aynı volume seviyesinde daha düşük bir ses duyacaksınız ona göre. Fakat insan sesleri de bir o kadar daha doğal, dolaysıyla kaliteli.

Philips için ise olur demek durumundayım, ama dediğim gibi JBL de olabilir. Küçük boy bir woofer özellikle hesaplama açısından kolaylık sağlayabilir. Kabin tasarımı için yeterli parametre varsa Philips aslında daha iyi bir tamamlayıcı da olabilir.

Yani denemekte sorun yok, sadece sonuçlar konusunda biraz spekülasyon yapıyoruz.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen IEEE » 07 Ekm 2008, 02:39

hoparlör hocam merhabalar..jamo 13cm ler karaköyde nemsanda mı acaba?oradan 22cm jbl aldım ben lx440 yapcaz arkadaşa..teknik datasheet mevcut ve parçaları hava nüveli folyo şeklinde filtreleri de sipariş ettim gelecek :) fakat ben kafayı şu anda ras10 ile sürülebilecek verimli bir hoparlöre takmış durumdayım.. klipsch rb61 için woofer ve tweeter buldum verimi 95db civarı:)klipsch kabin ölçüleri de hazır..kabinin içi komplike değil.yapmayı düşünüyorum.karışık olsa şu an ugraşmazdım.single ended class a seviyorum biraz yüksek ses istiyorum..yüksek verimli kolona veya hoparlöre ihtiyacım var..biraz da ucuz olsun istiyorum çok para vermek istemiyorum.amma çok şey istiyorum dimi:)ne düşünüyorsun bu hususta .başka bi önerin varsa değerlendirebilirim..cook teşekkür ederim.hürmetler
vur vur inlesin alem krell dinlesin :praising:

cevahirin kıymetini cevherfüruşan olmayan bilmez...
merkep anlar OTTAN,lakin GÜLDEN anlamaz..

Ben gelmedim kavga için benim işim sevgi için
Dostun evi gönüllerdir gönüller yapmaya geldim.
Kullanıcı avatarı
IEEE
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen b55can » 07 Ekm 2008, 10:17

Herşey için çok teşşekkürler sizin bu yazınız üzerine şu an deneme kararı aldım,destekleriniz için sonsuz teşekkürler
b55can
Yeni Üye

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 07 Ekm 2008, 14:26

Size başarılar diliyorum. Sonuçta başarısız olma şansınız yok, hoparlörler tüm karmaşıklıklarına rağmen ses çıkardıkları sürece amaca hizmet ediyorlar.

Sadece subwoofer konusunda denemeler yapacağınız bir ortam yaratın derim. Ölçüm yapacaksanız o zaman başka ama kontraplak veya ince sunta veya kalın mukavva gibi bir deneme ortamı oluşturmanız deneme yanılma için fikir verebilir. Aşağıdaki linkte işimizi görecek ölçümlerin nasıl yapılacağı anlatılıyor.

http://sound.westhost.com/tsp.htm

Yakında bir ölçüm ortamım olacak, aslında bu yaz bitirecektim ama ancak ilgilenebiliyorum. Bitirince sonuçları da paylaşmayı düşünüyorum.

Eğer port konusunda kararsız kalırsanız port kullanmayın, kapalı kutu kullanın. Bu durumda kutu içine damping materyali, yani elyaf vb malzeme ekleyip çıkararak denemeler yapabilirsiniz. Kapalı kabin bir sürü tasarım hatası olasılığını ortadan kaldırır ve aslında daha doğal ses verir.
En son hoparlör tarafından, 07 Ekm 2008, 15:39 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 07 Ekm 2008, 15:34

IEEE yazdı:hoparlör hocam merhabalar..jamo 13cm ler karaköyde nemsanda mı acaba?oradan 22cm jbl aldım ben lx440 yapcaz arkadaşa..teknik datasheet mevcut ve parçaları hava nüveli folyo şeklinde filtreleri de sipariş ettim gelecek :) fakat ben kafayı şu anda ras10 ile sürülebilecek verimli bir hoparlöre takmış durumdayım.. klipsch rb61 için woofer ve tweeter buldum verimi 95db civarı:)klipsch kabin ölçüleri de hazır..kabinin içi komplike değil.yapmayı düşünüyorum.karışık olsa şu an ugraşmazdım.single ended class a seviyorum biraz yüksek ses istiyorum..yüksek verimli kolona veya hoparlöre ihtiyacım var..biraz da ucuz olsun istiyorum çok para vermek istemiyorum.amma çok şey istiyorum dimi:)ne düşünüyorsun bu hususta .başka bi önerin varsa değerlendirebilirim..cook teşekkür ederim.hürmetler

Jamo'lar Nemsan'da değil, Balıklı hanın sokak tarafındaki girişinin solunda diye hatırlıyorum. Türkel Elektronik olabilir ama kartını tam hatırlamadım şimdi. Karaköy'e yolum düşerse yazarım. Nokia, Jamo, Philips subwoofer gibi hoparlörler var, sahibi de çalışanları da gayet güleryüzlü ve yardımcı olmaya çalışıyorlar.

JBL'leri ben pek beğendim, sesleri de gayet yüksek. Zaten JBL yüksek SPL hoparlör üretiyor, bu hoparlörden ikişer tane kullanmak yoluyla daha yüksek bas performansı da alınabilir. Kule tipi çift bas+mid+tiz gayet şık bir tasarım olur. Mid performansı da iyi bunların, 3.5KHz civarında distorsiyon oluşturmayan bir tiz ile iki yollu da düşünülebilir. Ama RAS10 için iyi detay veren bir hoparlör takımı düşünmek gerek. Dolayısıyla aslında JBL+Jamo +Tiz üçlüsü güzel olacaktır ama pasif filtre işinde durmak gerekecek, zor olan taraf burası. Klipsch işini görecektir diye düşünüyorum, 95 dB biraz yüksek ama sonuçta belirli kalitede hoparlör bulmuşken fazlasını da aramamak lazım. Özellikle belirli kalitede tiz bulmak sorun oluyor.

A sınıfı amfileri seven ve yapmayı+kullanmayı göze alanların kesinlikle tek mid değil en az iki mid ile D'Appolito tasarıma gitmeleri gerektiğini düşünüyorum. Yoksa neden A sınıfı kullanalım, kesinlikle vokal performansı için. Yüksek verimli hoparlörlerin ise distorsiyon oranları daha da artabilir, A sınıfından beklenen detaylar kaybolabilir. Açıkcası Nemsan'da 100 küsür dB tweeter dahi denediğimde şıkır şıkır ses geliyordu, ancak bu şıkır şıkır berrak ses odyofillerin kabusu olabilecek türden. Dolaysıyla A sınıf bir Nico amfisine yakışacak sistemler değil bunlar. Yüksek SPL Pro tip hoparlörleri gerektiriyor ve sadece 100 Hz altı derin baslar için pro olabilir, yukarısı için en fazla 8", ideali 5-6" kısacası 14-20 cm arası hoparlörler daha uygun olur ve bunlar da Pro hoparlörlerin arasında pek bulunmaz. Bulunsa da amaçları enstrüman seslendirmesine yöneliktir, malzemeden frekans eğrisine kadar bir sürü farklılık, atalet, asalet konuları vardır.

Bunun dışına çıkan tek gördüğüm hoparlör 16 cm lik JBL'ler, maalesef sadece bir çift kapabilmiştim Nemsan'dan. Ama Nemsan'da halen kabin içinde D'Appolito tasarımı ile durur ve Beyma horn/dome SMC2012N ile mükemmel bir uyum sağlar. Eğer elimde bir çift daha olsaydı ki Nemsan'da kalanları elden geçirdim ama sağlam kalmamıştı, kabinlileri de bozmadık, kesin bunları kullanırdım. Bunların yerine Jamo da kullanılabilir ama en fazla 88-90 dB bunlar, bir diğer alternatif de Nokia'lar, 16 cmlik. Zaten Nokia'ları da JBL'lere alternatif ararken Nemsan'da test etmiştik. Beyma 5MP gibi havalı midleri ise beğenmemiştik.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen b55can » 08 Ekm 2008, 08:36

Tekrardan merhabalar dün Hoparlör beyin tavsiyesi üzerine gidip iki adet jamo(14cm) bir adet philps aldım şimdilik fiyat olarak jamolar 15 er den philps 17,5 ytl den verildi(henüz denemedim hastayım,üşütmüşüm yatak döşek yatıyorum :( )

Aynı tarifdeki gibi kevlar kone ve pudralı modelleri aldım,yanlız benim aldıklarım 8ohm, yine aynı görünüşte olan kevlar cone sahip 17 cm haes'ler vardı benim aldıklarımın tıpkısının biraz büyük olanı onu almadım,ama aklıma şu takıldı; Haeslerin arkasında(17cm liklerin ) 4 ohm yazıyordu tabii bunu anlamadım

Size danışıyım istedim bu haes'ler bizim jamoların aynısının büyüğü gibi ama neden 4 ohm? kalite farkı olabilir mi? arada, zira kalite aynı ise düşük ohm olması benim işime gelir

Birde hoparlörde direncin yüksek ya da düşük olması neye göre, yani sadece kullanılacağı yere göre mi? yoksa ohmaj hoparlörde kaliteyi etkiler mi?

İki 8 ohm direçli hoparlörü paralel bağlayıp 4 ohm düşürmemiz yine sesde ne gibi bir etki yaratır
b55can
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 08 Ekm 2008, 09:29

Öncelikle geçmiş olsun diyorum, dilerim çabuk iyileşirsiniz.

39 YTL'ye satılan Jamo'ları 15 YTL'den almışsınız, tebrik ederim :) Aslında bu kadar ucuz olabiliyor fiyatları, eğer birisi kalkıp 600 tane ithal ederse tabiki. Bu hoparlörlerle birçok uygulama yapılabilir, bir ara T/S parameterlerini de kabaca hesaplayacağım.

4 ohm ya da 8 ohm olmasının pratikte çok farkı yok, genel olarak HiFi hoparlörlerin çoğunluğu 8 ohm'dur. Bendekiler de 8 ohm'luk Haes/Jamo ve kalite farkını belirleyen bir etken değil bu ohm göstergesi. Zaten frekansa bağlı olarak empedans değişecektir, asıl sorun hoparlörleri nerede kullanacağızla ilgilidir. Düşük empedanslar daha yüksek güç transferi sağlarlar, dolayısıyla amfi ile hoparlörün arasında daha büyük bir akım transferi olur. Araba hoparlörleri genelde 4 ve 2 ohm olurlar, nedeni de daha düşük voltajla elde elde edilen gücün en yüksek verimle hoparlöre iletilmesidir. Ama asıl sorun hoparlörün bu güçle ne yapacağıdır. Arabalar için tasarlanmış büyük subwoofer'lar açısından bu hızlı ve yüksek güç aktarımı elzem birşeydir, sonuçta kısıtlı kaynaklarla çalışılıyor.

Ancak eve çıkıp prize fişi taktığımız zaman durum değişebiliyor. Büyük güçler aynı zamanda sesteki bozulmaları da beraberinde getiriyor, dolayısıyla araba subwoofer'ında kabul edilen büyük güç aktarımı evde HiFi uygulamasına gelince sorun başlıyor. Hassasiyet, distorsiyon gibi konular devreye giriyor. Elimde 6 ohm, 12 ohm, 5 ohm, 14 ohm gibi çeşitli hoparlörler var. Tüm bunların farklılıkları aslında şu işe yarıyor.

Eğer pasif crossover kullanacaksanız empedansı daha kolay ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca tizlerin yüksek dB ile baslara nazaran daha yüksek çıkmasını da engelliyorsunuz, önüne watt'lı bir direnç ya da gerilim bölücü koymadan. Basit pasif filtrelerde, hani tek kondansatör ile yapılan 6 dB/oktavlık sistemlerde sistemin toplam empedansını amfiye uydurmak için kullanılabiliyor. 5 ohm, 6 ohm Technics ev tipi bas hoparlörler buna örnek gösterilebilir. Tüm bunlar üreticilerin tasarımına uygun olarak hoparlörün bobininin tasarlanmasıyla elde ediliyor. Burada doğrudan kaliteyi belirleyen bir faktör değil empedans, ama kullanım amacı ve amfi/filtre kombinasyonunu uyumlandırmak için önemli oluyor.

Amfiler daha düşük empdansa daha yüksek güç aktarırlar, ama hoparlör bunu kaldırabilecek güçte olmalıdır. Bunu da iki faktör belirliyor, birincisi hoparlörün bobininin kaldırabileceği akım seviyesidir. Yüksek akım bobini yakar ve hoparlör elle konunu oynattığınızda gırç gırç iye ses çıkarmaya başlar. Çoğu hoparlör, özellikle tizler bu nedenle kaybedilir. İkinci olarak özellikle düşük frekanslarda hoparlörün mekanik olarak kaldıramayacağı büyük bir güç uygulanır. Mesela 10wW bas hoparlöre 50 Hz'de 70W güç uygulamak gibi. Göründüğü üzere 100W'a sadece 70W uyguladım diyebilirsiniz ama 50Hz'de 70W'lık bir elektrik gücünü akustik güce çevirmek her hoparlörün harcı değildir. Büyük bir mekanik hareket gereklidir. Dolayısıyla hoparlör bu durumda mekanik olarak zarar görecektir. Yırtılma, bobinin mıknatısa vurarak parçalanması, süspansiyonların bozulması gibi ciddi deformasyonlar oluşabilecektir.

Günümüz araba subwoofer'ları bunları kaldırabilecek önlemlerle ve mekanik desteklerle üretildiklerinden zorlansalar da aşırıya kaçılmadığı sürece sorun yoktur. Ama evlerdeki bizim sesini beğendiğimiz kağıt hoparlörlerin hassasiyetleri ya da kevlar, seramik gibi malzemeleri kullanan hoparlörler bu önlemlerden genelde mahrumdur. Hele ev sistemleri markalı olsa dahi oldukça mahrumdur.

Bu yüzden de birden fazla hoparlörü paralel bağlamak fikri akla uygundur. Ancak tasarım oldukça değişir. Eğer empedans değişmesin derseniz 4 taneyi 2 seri 2 paralel olarak bağlamak zorundasınız. Bu durumda ise 4 hoparlör kullanmak durumundasınız. Ya da iki tane kullanıp, örneğin 8 ohm paralel bağlayıp 4 ohm elde edebilirsiniz. Meşhur D'Appolito tasarımı da böyle birşeydir, iki mid arası bir tiz şeklinde. Baslarda da her ne kadar çok sevilmese de bazı odyofiller tarafından 2-4 tane kullanmak moda olmuştur. Özellikle kule tasarımlarında çoklukla görüyoruz.

Birden fazla hoparlörü paralel kullanmanın ses açısından iki önemli getirisi vardır, hoparlör distorsiyonu yarıya iner, her hoparlöre giden güç orantılı olur ve sesteki bozulmalar dengelenir. İkincisi ise akustik olarak daha geniş bir açıdan derinlik verecek şekilde ses yayımı elde edilir. Böyle bir delice tasarımı bu yaz Nico ile geliştirdik ama ben uygulamaya koyamadım henüz. En az sekiz mid kullanan high end bir tasarım geliştirdik ama üretim aşamasında ben henüz çuvalladım, alüminyum, fiber, felan derken bekliyor. Haftaya prototip yapabilirsek ne ala, ama önce Ersoy'un subwoofer'ını artık bitirmem lazım.

Bu söylediklerim mid frekansı için geçerlidir, asla ve asla sistemde birden fazla tiz hoparlörü kullanmayın. Baslar ise geniş konlu büyük hoparlör veya birden fazla bas hoparlörü olarak tasarlanabilir ve distorsiyon da azalır. Ama kullak baslardaki distorsiyonları zaten farketmez, farketseydi bugün birçok araba subwoofer'ı çöp olurdu sanırım.

Tüm bunları araba içinde nasıl kullanırım derseniz, iki Jamo mid kullanarak dengeli mid ve midbass elde edersiniz. Philips ile basları desteklerseniz, bu arada bu hoparlörün fiyatı da çok uygun imiş, geriye tizler kalıyor. İşin en zor kısmı da bu sanırım, hangi tizler ve nereye konumlandırılacak.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Hoparlörler

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir