STK4050 ....

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

STK4050 ....

Okunmamış iletigönderen elfi » 20 May 2008, 16:59

iki stk4050 ile çift kanal bi amfi yapacam inş. kafama takılan bişe var yaaw stk4050 ye preamfi eklesem nasıl olur acaba ...
elfi
Yeni Üye

İl: K.MARAŞ

Cevap: STK4050 ....

Okunmamış iletigönderen drhardware » 20 May 2008, 19:04

Zaten eklemen gerekir. 4050 oldukça güçlü bir amplifikatördür (200W) ve önüne kaliteli bir preampli gerekir.
Eğer ton kontrollü bişi istersen;
http://sound.westhost.com/project02.htm
Bunu orijinal opamplarıyla (NE5532) veya OPA2134 le yapabilirsin.
Ya da ton kontrolsüz daha temiz bir devre istersen;
http://sound.westhost.com/project88.htm
Bunu uygulayabilirsin. Gerçi o güçte amplifikatöre ihtiyacı olan birinin sanırım ton kontrolüne de ihtiyacı olur.
Yardıma ihtiyacın olursa çekinmeden yaz.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen e_cag » 20 May 2008, 23:18

Dr, STK4050'nin ses kalitesi hakkında yorumunuzu merak ediyorum?
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen drhardware » 21 May 2008, 08:32

STK serisi başlangıç için iyi bir seçim olabilir.
Avantajları;
- Kalın film hibrittir. Güç hatları ve transistörleri entegrelere göre daha kalındır ve match edilmiş komponentlerle yapılmış discrete amplifikatörlere yakın sonuçlar verir.
- Aynı metal plaka üzerine entegre edildiği için, termal homojenlik sağlanmıştır, bias için termal izleme gerektirmez.
Dezavantajları;
- Tasarım yapıları eskidir. Dolayısıyla tınıları 70 lerden kalma eski modadır. "Hiperanalitik" sound için uygun değildir. Kaldı ki günümüz odyofilleri ağırlıkla bu detayda sound arar..
- Slew rate, dampling faktör, SNR gibi kritik parametreleri belirsizdir.
- Çoğu serisinin veri yaprağını (datasheet) bulmak imkansızdır.
- Özellikle MK I ve II serilerinin distorsiyon oranları kabul edilebilir limitlerin üstündedir.
- Entegre bir yapı olmasına rağmen, içeriğinde herhangi bir koruma mekanizması yoktur. Özellikle çıkış aşırı akım ve aşırı gerilim korumaları olmazsa olmazdır.

Sonuç olarak,
- Başlangıç DIY ciler,
- Yüksek güç talepleri,
- Subwoofer amplifikatör,
- Pro-Audio uygulamaları için gerekli koruma devreleri eklenmek kaydıyla uygundur,
Ama kulak zevkleriniz geliştikçe "ses"ini beğenmezsiniz. Günümüz HIFI çözümleri oldukça ileri analiz imkanı veren sinyal cevaplarına sahiptir ve inanın bu herkesin hoşuna gider.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen elfi » 21 May 2008, 08:45

Dr. açıklamalarınız güzel tşk. peki sizin ses kalitesi ve gücü iyi olan maliyet olarak hafif fazla ısınma problemi olmayan kalitesine güvendiğiniz önerebileceginiz bin entegre devre varmı...
elfi
Yeni Üye

İl: K.MARAŞ

Okunmamış iletigönderen e_cag » 21 May 2008, 10:02

Yorumunuz için çok teşekkür ederim Doktor. Elfi'nin sorusuna cevabınızı da bekliyorum. Aslında ben de yaptığım single chip gainclone'dan sonra biraz daha fazlası nasıl olur diye düşünüyorum bu ara. BPA100'e doğru gidiyorum gibi.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen drhardware » 21 May 2008, 16:21

Bu güç talebi için önerilebilecek en korumalu çözüm BPA dır. Ancak BPA100 diye bi proje yok. Sanırım BPA200 den bahsediyorsun.
BPA200 denemem yok ama PA100 denemesi yaptım ve uygulamada çok dikkat gerektiren bir devre. Şöyle ki; çok çok iyi match edilmiş (%0.1) gain dirençleriyle dahi 5-10mV arası DC offsete sahip olan LM3886 entegresiyle bu işi yapabilmek için muhakkak DC servo gerekiyor.
Servosuz çözüm LM4780 den geçiyor ve onun da geri besleme dirençlerini muhakkak %0.1 precision ve hatta bunun üzerine de match edilmiş olarak kullanmak gerekiyor. Degerenasyon dirençleri de (0R47 - 5W) %1 olmalı ve bunları da aynı marj içerisinde match etmek gerekiyor. Aksi takdirde offsetten dolayı boştayken bile ısınma oluyor ve totalde devrenin çıkış gücü düşüyor.
Eğer DC servolu (LF411-12) ve bufferli bir LM4780 uygulama yaparsanız sorunların hepsi çözülür. LM3886 da termal kararlılığı sağlamak çok güç. Bu konuda yardım talebiniz olursa yardımcı olurum.
Diğer bir entegreli (hibrit diyelim) çözüm, benim de uzun zamandır dinlediğim ve çok da başarılı bulduğum (özellikle de premapli eklememden sonra) LM4702 + MOSFET dir. Her ne kadar koruma devreleri mevcut değilse de eklenebilir ve ses kalitesini garanti ederim. Ayrıca aynı entegrenin Darlington uygulaması da duyduğum kadarıyla çok iyi sonuç veriyor. Yine bu konuda da yardım talebiniz olursa çekinmeyin.
Isı konusuna gelince, ne yazık ki bu güçteki bir amplifikatörün "ısı sorunu" nun olmamasını beklemek biraz safça olur. Bu konuda tek çözüm D sınıfı amplifikatörlerdir. Ancak şahsen deneyimlerim D sınıfı amplifikatör dizaynına yetmediği gibi, doğrusu ses karakteristiklerini de beğenmem.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 21 May 2008, 22:00

Pardon, PA100'ü kastetmiştim. Elimde sample olarak temin ettiğim 4 LM3886T ve IEEE'den aldığım 2 adet LM4780 var. Uygulamaya geçmeden önce eksikler listemi kafamda tamamlamam lazım. Bunun için sormak istediğim bir kaç şey var aslında:

0,47ohm dirençleri ve %0,001 toleranslı diğer dirençleri (aslında tüm dirençleri :) ) yurtdışından mı temin edeyim? Istanbul'dan düşük toleranslı direnç bulan kimse va mıdır acaba? Sıradan multimetrenin çözünürlüğü de hand-matching için yetmeyecek gibi.

diyaudio.com'daki bir BPA200 uygulamasında (http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... tid=462232) ısı dağılımını iyileştirmek için 4 adet LM3886'nın kullanımının 2 adet 4780'den daha iyi olduğu yönünde görüşler de var. Bu açıdan deneyimleriniz ilginç. Muhtemelen ülkelerinde kolay temin edebildikleri parçaların kalitesi, devrenin beklentilerini bize göre daha kolay karşılayabiliyor. Çok araştırmadım diyaudio.com'u ama anlaşılan hala servo gerekli-gereksiz tartışmasını bile yapıyorlar. PA100'de LM4780 yeteri kadar soğur mu?

PA100 ile ilgilenmemin bir nedeni elimdeki entegreleri kullanmak aslında. Diğer taraftan, 100W kadar gücü de bir şekilde (PA100 ile veya bahsettiğiniz LM4702+mosfetler ile) denemek istiyorum. Temiz bir şekilde yapılırsa limitinin %60'ında çalışan bir ampli %95'inde çalışacak bir devreden daha kontrollü ses verir gibi geliyor. LM4702'nin ve gerekecek mosfetlerin Türkiye'den güvenilir bir şekilde temini mümkün müdür? (EDIT: 4702 uygulaması konusunu yeni okuyorum, belki cevaplarımı bulmuş olacağım)

Aslında en önemli sorum, DC offset'i nasıl ölçeceğim? Daha önce hiç uğraşmamıştım. Forumlarda aradığımda da "step by step" bir yönteme ulaşamadım bir türlü. Muhtemelen herkesin bildiği bu yüzden kimsenin tarif etmeye ihtiyaç duymadığı bir metod.

Aklımdan geçenler bunlar... :?
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e_cag » 21 May 2008, 22:30

Anladım şimdi. Mosfetlerle güreşmeye hazır hissetmiyorum kendimi, daha doğrusu yurtdışından eşlenmiş bir çift istesem yakarım. İkinci, üçüncü çiftleri de büyük olasılıkla... Çabuk bıkmayayım kendimi hazır olmadığım yüklerin altına sokup, döneyim düşük toleranslı dirençlerin bulunup eşleştirilmesi konusuna. Entegreler de hazır zaten, PA100'e bakacağım biraz daha. DC offset sorumun cevabına hala ihtiyacım var. Tahmin ederim, 4780'leri kullanmam yönünde olacak tavsiyeniz?
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 22 May 2008, 00:01

sağlıklı bi amfi çıkışnda DC gerilim olmaz. olanda offset gerilimidr ama mV seviyesindedir. amfnin girişi kısadevre iken avometrenin DC kademesi ile ölçebilirsiniz.
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Sonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir