e_cag yazdı:Pardon, PA100'ü kastetmiştim. Elimde sample olarak temin ettiğim 4 LM3886T ve IEEE'den aldığım 2 adet LM4780 var. Uygulamaya geçmeden önce eksikler listemi kafamda tamamlamam lazım. Bunun için sormak istediğim bir kaç şey var aslında:
0,47ohm dirençleri ve %0,001 toleranslı diğer dirençleri (aslında tüm dirençleri) yurtdışından mı temin edeyim? Istanbul'dan düşük toleranslı direnç bulan kimse va mıdır acaba? Sıradan multimetrenin çözünürlüğü de hand-matching için yetmeyecek gibi.
diyaudio.com'daki bir BPA200 uygulamasında (http://www.diyaudio.com/forums/showthre ... tid=462232) ısı dağılımını iyileştirmek için 4 adet LM3886'nın kullanımının 2 adet 4780'den daha iyi olduğu yönünde görüşler de var. Bu açıdan deneyimleriniz ilginç. Muhtemelen ülkelerinde kolay temin edebildikleri parçaların kalitesi, devrenin beklentilerini bize göre daha kolay karşılayabiliyor. Çok araştırmadım diyaudio.com'u ama anlaşılan hala servo gerekli-gereksiz tartışmasını bile yapıyorlar. PA100'de LM4780 yeteri kadar soğur mu?
PA100 ile ilgilenmemin bir nedeni elimdeki entegreleri kullanmak aslında. Diğer taraftan, 100W kadar gücü de bir şekilde (PA100 ile veya bahsettiğiniz LM4702+mosfetler ile) denemek istiyorum. Temiz bir şekilde yapılırsa limitinin %60'ında çalışan bir ampli %95'inde çalışacak bir devreden daha kontrollü ses verir gibi geliyor. LM4702'nin ve gerekecek mosfetlerin Türkiye'den güvenilir bir şekilde temini mümkün müdür? (EDIT: 4702 uygulaması konusunu yeni okuyorum, belki cevaplarımı bulmuş olacağım)
Aslında en önemli sorum, DC offset'i nasıl ölçeceğim? Daha önce hiç uğraşmamıştım. Forumlarda aradığımda da "step by step" bir yönteme ulaşamadım bir türlü. Muhtemelen herkesin bildiği bu yüzden kimsenin tarif etmeye ihtiyaç duymadığı bir metod.
Aklımdan geçenler bunlar...
Dostum paralel çalışan amplifikatörlerin aynı termal ortamda bulunması tercih edilir. Diyaudio'da her zaman tartışma olur ve oradaki tartışmalar forumun seviyesini belirlemez. Çünkü pek çok üye hayatında eline havya almamış "masa başı" DIY cisidir. Doğaldır ki; aynı alan içine sığdırılmış iki adet LM3886 ile ayrışık iki alan içerisindeki iki adet LM3886 nın "tam gaz" performansı aynı olamaz. Isıl dağılım konusu doğrudur. Ancak paralel çalışan amplifikatörlerde ortak termal izleme yapılması bir gereklilik değil bir "farz"dır. Bu manada paralel çalışan LM3886 lar ya birbirine temas edebilecek kadar yakın monte edilip, çok çok iyi bir soğutucu ve kaliteli termal kompoundlarla termal temas çok iyi temin edilmeli, ya da azami gücü 120W (4ohm) olarak sınırlandırıp -ki bence fazlasıyla yeterlidir- LM4780 uygulanmalıdır. Emin olun LM3886 ların termal paralelliğini sağlamak sandığınızdan çok güçtür. Ayrıca uygun büyüklükte (1°C/W) soğutucu LM4780 yeteri kadar soğutur. Stereo uygulamasıyla paralel uygulamasının tek farkı iki kanalın çıkışlarının birbirine bağlı olmasıdır. Onu da düzgün yaparsanız (DC Servo) ısınma farklı olmayacaktır.
Diğer yandan 0R47 %1 lik dirençleri ve diğer saydığım hiçbir komponenti Türkiye'den sağlamak gayretine girmeyin. Forumlarımız bunları deneyip zaman ve para kaybeden üyelerle ve onların acı deneyimleriyle doludur. Bırakın %1 lik power direnci %1 lik GERÇEK metal film direnç bulmanın bile zor olduğu piyasamızda en temiz çözüm yurt dışı bağlantısıdır. Bu arada %0.001 toleranslı bir direnç duymadım, sanırım bildiğim multimetreler arasında da bu hassasiyette dirençleri mukayese edebilecek ölçüm aralığına sahip olanı yok. Ancak bu uygulama için %0.1 yeterli olabilir gene de kontrol etmekte yarar var.
Diğer yandan, bu tür kaliteli malzemeler sadece ülkemizde değil hiçbir ülkede kolay temin edilebilir değildir. İyi sonuç arayan DIY ciler genellikle Farnell, Newark, Mouser gibi büyük malzemecileri ya da DIY Audio için özel açılmış küçük internet tedarikçilerini kullanırlar. Tavsiyem, direnç, power supply kondansatörü ve yarıiletkenlerin bir kısmını Farnell, audio grade kondansatör, match edilmiş MOSFET, binding post ve buna benzer audio ya özel malzemeleri de örneğin Tech-Diy gibi daha ufak yerlerden almanızdır.
DC Offset ölçümü oldukça basittir. Paralel bağlantı daha yapılmış olsa, degenerasyon dirençlerini monte etmezden önce amplifikatörlerin girişlerini susturarak (giriş şasilenerek) çıkışında DC V ölçümü yaparsınız. Bunu hem soğukken ve hem de sıcakken yapmanız şarttır. En kötü durumu bu şekilde görürsünüz. Eğer paralel çalışma olacaksa iki kanalın DC offsetleri birbirinden çıkartılarak toplam DC offset bulunur ve ohm kuralı gereği iki kanal arasında akması muhtemel akım hesaplanarak bunun çıkış gücüne ve ısınmaya etkisi öngörülür.
Ayrıca yine paralel çalışmada, daha çok akım temelli bir uygulama olduğundan güç kaynağı aşırı önem arzeder. Yapmaya karar verirsen detaylarını paylaşırız.
Şimdilik kolay gelsin.

.