lm3886 --- lm 4780 uygulamalarım ve sonuçlar (e154)

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Okunmamış iletigönderen berat23 » 23 Ağu 2007, 18:42

opampları a sınıfı çalıştırmak için - voltaj ile çıkış arasına gerilim bölücüde yapabilirsiniz.
Resim
berat23
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen e154 » 23 Ağu 2007, 21:35

çalışam mantığını anldım ama şekil olarak gönderirisen daha iyi olur.
bu arada bu oğlan çok alaylı bakıyo doktor :) :) hayırlı olsun...
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen drhardware » 24 Ağu 2007, 10:18

Evet Berat'ın söylediği gibi op-ampı class a ya bias etmek için genelde gerilim bölücü kullanılır. Bizim uygulamamızda ise auto bias yapıldı. Yani çıkışta kendiliğinden (MOSFET in gate tetikleme gerilimi yüzünden) meydana gelen -4 v offset kompanse edilerek (op-amp çıkışına +4v offset verildi) bias akımı oluşturuldu. AB sınıfı çalışmada op-ampda offset ve bias bulunmaz. Böylece 4v a kadar swingde A sınıfı çalışma sağlandı. Doğal olarak bu swingin üstü AB olarak çalışacaktır. Kulaklık için 32 ohm yükte E2 x R = P formülünden (son günlerde amma kullandım bu formülü!) P=100mW, R=32 ohm sa E2= 3,2v ve E ~ 1,8v gerilim gerektiğinden, bizim için sorun yok. Ancak daha yüksek çıkış güçleri için daha yüksek offset ve bias gerekecektir. Doğaldır ki her op-ampın bir limiti vardır ve offset yükseldikçe hem swing kapasitesi ve hem de çıkış eşleniklerinin güç kapasitesi aşılacağından, bu tür uygulamalar yalnızca preamplilerde ve kulaklık amplilerinde kullanılır.

Sevgili e154, teşekkür ederim. Darısı başına diycem ama daa evlenmene çok var heralde!
Ne tür bir iş aradığını ve "speklerini" bana PM olarak atarsan yardımcı olabilirim belki..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 26 Ağu 2007, 00:39

http://l.inc.md/b6Sp937rc

doktor şu hoparlör için bi daha baksan diyorum. biliyorum mx 1 tutmayacak ama en azından sony leri yaktık onun açığını kapatalım. ileride mx 1 de alırım. şimdide alırımda alamasam daha iyi olacak gibi. dediğin gibi sadce cd çalar ve amfiyi bağladım ( cd <çalar+ pre amfi +lm 3886+ tek sony hoparlör) + kıraç tan BENİM YOLUM albümü. sonuç güzel yavaş yavaş alıştım sese. birde cd açalar sorunsuz çalışsa daha iyi olacak 10 kerede okutuyorum cd yi. şimdi birde mxr yi takarsak en azından hem streo olur hemde eğer hoparlörler bu amfiyi kaldırırsa sesi bozmadan açabilirim. bunlara 10 w rms yazmış ama bu gerrçekmi . birde 6 ohm için 18 v mi 24 v mi öneririsiniz. ve fiyatlar çifti içindir inşallah. ve kargo hakkında bilginiz varmı...
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 27 Ağu 2007, 11:33

Dostum strese gerek yok. Paran ona yetiyorsa onu al. Problem diil.
Üzerlerinde yazan güçler sürekli yani RMS güçleridir. Ancak netice itibarıyla 10cm lik hoparlörün dayanabileceği güç de çok fazla sayılmaz. Deneyimlerime göre bu tür hoparlörleri yakmak oldukça zordur. Aslına bakacak olursan tam gaz bile yapsan yakamazsın. Ancak başka türlü zararlar verebilirsin, kon körüklerini parçalamak gibi. Bu anlamda %20-25 volum üzerine çıkmamanda fayda var. Ancak sanırım zaten ev dinlemesindekomşu vs. faktörleri yüzünden RMS anlamda 20W ın üzerine çıkman da imkansız gibi aslında.
Diğer yandan LM3886 + CD çalar konfigürasyonunda asla preampliye ihtiyacın yok. Üstelik preamplide bas düzeltme fonksiyonu olduğunu düşünürsen, bu durum hoparlörlerin için hoş olmaz. Bence arada preamp kullanmadan girişe sadece pot koy. CD çalarının çıkışı 1 veya 2v RMS dir yani yeterlidir. Diğer yandan MP3 çıkışı kullandığında da 300mV RMS alırsın, bu da tam gücün 1/3 ü eder. Yani 20W civarı alırsın ki hoparlörlerinin sağlığı için gayet makul bir takam.
Neticeten preampli kullanman yeni alacağın hoparlörlerinin sağlığı açısından pek hoş olmaz.
Besleme için 18 hatta 15v öneririm. Bildiğim kadarıyla trafonda 15-30v kademesi var. İleride büyük hoparlör aldığında kademeni yükseltirsin.
Bildiğim kadarıyla çift fiyatı onlar. Ve o büyüklükteki bir kargo için yaklaşık 15-20YTL ödersin.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 30 Ağu 2007, 00:24

yawww bu iş kötü oldu... geçen bilgsayar ve müzik setiyle müzik dinleyim dedim ses teneke gibi geliyo valla. ben kendimi bildim bilelei vardı bu sisitem şimdi beğenmez oldum.. gerçektende orjinal cd ve ton kontrolsüz ses ve tonlamalar daha dinamik.

doktor ankamallde bi demir home cinemadan bahsetmiştin. burda gidip hoparlör çeşitlerini dinleyebilirmiyiz. birde yıldız tarafında yer vardı ayrıntıları yazarsan enyakın zamanda gidip dinliycem...
birde doğprultmada huızlı diyot iyimidir kötümü. gürültü yapar diye duydum. ve tavsiye ettinz varmı..
e154
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen drhardware » 30 Ağu 2007, 10:34

Dostum keşke dün yazsaydın bunları... Gerçi dün yazmışsın ama, bizim forumdan sercii dün beni ziyarete gelmiş, beraberce derin ve uzun bir DIY sohbeti yaptık, bu arada Ankamall daki demir cinemaya gidip oradaki tezgahtarı epey bi başımızda beklettik. Tabii bu arada da Harman'ın orta karar bir CDP si üzerinden Marantz'ın mid-end bi amfisiyle birlikte Loreena McKenitt dinleme şansımız oldu muhtelif KEF (IQ5, IQ3), JBL ve B&W ler üzerinde.
Neyse bi ara gidelim.
Diğer yandan bu kalite hastalığı ne yazık ki bulaşıcı bir hastalıktır ve tedavisi mümkün değildir. Korkarım ki demir cinema ve yıldızdaki klipsch'cide bir kaç hoparlör dinledikten sonra ilerleme evresine geçecek ve seni ciddi mali rahatsızlıklara sürükleyecek bir hal alacaktır. Allah kurtarsın!
Hızlı diyotlar konusu bir hayli çetrefilli aslında;
Daha önceki uygulamalarımda standart köprü diyotlar kullanırken ve bu işten de oldukça memnunken, küffar DIY trendleri yüzünden son bir kaç projemde (önce RAS100 ardından LM4702) hızlı diyotlar kullandım, RAS100 projemde kullandığım BYW80-200 8A 200v ve 35nS recovery zamanına sahip epey sağlam bir diyottu. Bu diyotun özelliği "soft recovery" olmasıydı yani yumuşak kurtarma ya da doğru deyimle tıkama.... Bunu nasıl yaptığını bilmemekle birlikte kendisinden kaynaklanan herhangi bir gürültü duymadığımı söylemeliyim. Diğer yandan 35A Tayvan köprüyle 40v AC girişe karşılık 53v DC çıkış alırken bu diyot gurubuyla 55v DC çıkış almam oldukça şaşırtıcı oldu.
Son projemde kullandığım ve ecnebi DIY zevatının bir numaralı tercihi olan MUR860 da BYW80 den çok farklı bir diyot olmamakla birlikte soft recovery özelliği bulunmamakta.
Genel eğilim bu tür diyotlara paralel olarak 10-50nF aralığında bir polyester kondansatör koymak yönünde, açıkçası ben denemedim ve sağlıklı bir çözüm olacağını sanmıyorum, ama DIY ciler yapıyor.
Açıkçası ne 35A lik çelik gövdeli köprüden, ne 6A lik Çin malı köprüden ve ne de hızlı diyotlardan dolayı herhangi bir sound farkı algılamadığım gibi herhangi birinin de algılayabileceği bir sound farkı olacağını sanmıyorum. Benim uygulamalarım daha çok deneyseldir, şu an LM4702 mi tekrar yapsam 35A çelik köprü kullanırım..
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 31 Ağu 2007, 10:55

lm 3886 ve preamfiyi birlikte kullnmaya karar verdim fakat şöyle bi sorun var. pre+4780 deki ses yüksekliği pre+3886 da yok. sanırım birisinin kazancının artması gerekecek. birde 4780 de hoparlör konisi içerimi gidiyo dışarımı bi türlü anlayamadım. ısınamadım bi türlü bu 4780 ne.
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 31 Ağu 2007, 15:41

Yaw dostum,
Ben bu işten bişi anlamadım!
Birincisi her iki amplinin gerilim kazancı da aynı! Neden seviye farkı var anlamadım.
İki entegre de aynı kırmığa sahip, birinde bi tane diğerinde iki tane var aynı chipten. Hani bana desen ki "4780 de diyafoni var diğer kanaldan fısıltı geliyo" anlarım. Veya çok ısınıyo desen anlarım. Ama ses kalitesi bakımından ciddi bir fark olması anlamsız!
Hoparlör konisi içeri veya dışarı doğru hareket eder, daha doğrusu bir saykıl zaten iki hareketten oluşur. Yani bir ileri bir geri. Dolayısıyla içeri mi giriyo dışarı mı sorusunun bi cevabı yok! Eğer polarizasyondan bahsediyorsan + veya - kutbun ters bağlanmış olması sesin fazını değiştirir. Yoksa konun içeri mi dışarı mı çıktığını belirlemez. Eğer hoparlör bir tarafa doğru (içeri veya dışarı) daha çok hareket ediyorsa çıkışta DC offset var demektir. Hiç ölçtünmü?
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 31 Ağu 2007, 15:49

offset yok ölçtüm. ama yinede baslarda öne hareket belirgin olması gerkmezmi.gerçi 3886 da hiç dikkat etmdim. neysde artık bu şkilde kullanacaz.cv gönderim yahoodan biraz basit oldu ama...
e154
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • LM 4780 DEVRE.
    Eklenti(ler) gönderen zunda » 05 Şub 2015, 02:12