gönderen drhardware » 30 Ağu 2007, 10:34
Dostum keşke dün yazsaydın bunları... Gerçi dün yazmışsın ama, bizim forumdan sercii dün beni ziyarete gelmiş, beraberce derin ve uzun bir DIY sohbeti yaptık, bu arada Ankamall daki demir cinemaya gidip oradaki tezgahtarı epey bi başımızda beklettik. Tabii bu arada da Harman'ın orta karar bir CDP si üzerinden Marantz'ın mid-end bi amfisiyle birlikte Loreena McKenitt dinleme şansımız oldu muhtelif KEF (IQ5, IQ3), JBL ve B&W ler üzerinde.
Neyse bi ara gidelim.
Diğer yandan bu kalite hastalığı ne yazık ki bulaşıcı bir hastalıktır ve tedavisi mümkün değildir. Korkarım ki demir cinema ve yıldızdaki klipsch'cide bir kaç hoparlör dinledikten sonra ilerleme evresine geçecek ve seni ciddi mali rahatsızlıklara sürükleyecek bir hal alacaktır. Allah kurtarsın!
Hızlı diyotlar konusu bir hayli çetrefilli aslında;
Daha önceki uygulamalarımda standart köprü diyotlar kullanırken ve bu işten de oldukça memnunken, küffar DIY trendleri yüzünden son bir kaç projemde (önce RAS100 ardından LM4702) hızlı diyotlar kullandım, RAS100 projemde kullandığım BYW80-200 8A 200v ve 35nS recovery zamanına sahip epey sağlam bir diyottu. Bu diyotun özelliği "soft recovery" olmasıydı yani yumuşak kurtarma ya da doğru deyimle tıkama.... Bunu nasıl yaptığını bilmemekle birlikte kendisinden kaynaklanan herhangi bir gürültü duymadığımı söylemeliyim. Diğer yandan 35A Tayvan köprüyle 40v AC girişe karşılık 53v DC çıkış alırken bu diyot gurubuyla 55v DC çıkış almam oldukça şaşırtıcı oldu.
Son projemde kullandığım ve ecnebi DIY zevatının bir numaralı tercihi olan MUR860 da BYW80 den çok farklı bir diyot olmamakla birlikte soft recovery özelliği bulunmamakta.
Genel eğilim bu tür diyotlara paralel olarak 10-50nF aralığında bir polyester kondansatör koymak yönünde, açıkçası ben denemedim ve sağlıklı bir çözüm olacağını sanmıyorum, ama DIY ciler yapıyor.
Açıkçası ne 35A lik çelik gövdeli köprüden, ne 6A lik Çin malı köprüden ve ne de hızlı diyotlardan dolayı herhangi bir sound farkı algılamadığım gibi herhangi birinin de algılayabileceği bir sound farkı olacağını sanmıyorum. Benim uygulamalarım daha çok deneyseldir, şu an LM4702 mi tekrar yapsam 35A çelik köprü kullanırım..