lm3886 --- lm 4780 uygulamalarım ve sonuçlar (e154)

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Okunmamış iletigönderen drhardware » 21 Ağu 2007, 12:24

Dostum eline sağlık.. Sanırım PCB yi ters basmışsın! Neyse.... olur böyle vakalar. Soğutucunu tam olarak göremiyorum ama arkasında kanatlar varsa sanırım yeterlidir. Benimki de sanırım bu kadar bişeydi. Diğer yandan başka bir yorumunda LM4780 in sesini "mekanik" bulduğunu söylemişsin. Aslında benim böyle bir tespitim yok ama LM4780 in kanal seperasyonu vs konularında LM3886 kadar başarılı olmadığını kastetmişimdir. Diğer yandan LM4780 in ses kalitesi özellikle STK ve TDA serisi entegre amplifikatörlerle kıyaslanmayacak kadar iyidir. Öyle ki Avrupada gainclone ler 1200$ dan başlayan fiyatlarla satılmaktadır. Bu neredeyse hi-end cihaz fiyatıdır.
Neyse gelelim senin ampline; eğer mekanik bir ses duyuyorsan, muhtemelen amplifikatöründe bir sorun vardır. Ben yaklaşık 4 aydır aynı ampliyi kullanıyorum ve herhangi bir rahatsızlık duymadım. Girişteki 4u7 kondansatörün eğer elektrolitik ise bu sorunu yaşayabilirsin. Ya da entegrenin bağlantıları arasında lehim pastası vs nedenlerden az da olsa bir iletkenlik varsa böyle bir bozulma oluşabilir.
Senden ricam, düzgün fokuslayarak, daha düşük çözünürlükte ama net fotolar göndermen. Devrenin hem altını hem de üstünü çek ki sorunun varsa görelim.
Tekrar eline sağlık... Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen e154 » 21 Ağu 2007, 22:11

http://l.inc.md/r1Kn595og

bu adresteki tannoy mercury mxr için nedersin doktor. mx 1 yerini tutarmı yarı fiyatına.. birde sanırım buranın 1. sayfasına bakmadın orda lm 4780 nin başka resimleride vardı istediğin resimleride ekliyeceğim
e154
DIY Audio Gurusu

Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen drhardware » 22 Ağu 2007, 10:43

Dostum MXR yi bir kez dükkanda dinlemiştim ve sesi hoşuma gitmişti aslında. Ancak şimdi speklerine baktığımda 4" bas olduğunu görüyorum. Oysa MX1 de 5" bas var. Bu doğal olarak maksimum gücü ve bas performansını etkileyecektir. Sanırım bas performansından memnun kalabileceğin bir ürün değil. Ama MX1 Türkiye'de bol bol satılmış ve genelde memnun kalınmış bir ürün. Denenmişe yönelmeni tavsiye ederim. MXR daha çok surround olarak kullanılıyor anladığım kadarıyla.
Diğer yandan tekrar uyarmak isterim; bookshelf hoparlörler göreceli olarak daha zayıf bas tepkisine sahiptir. Genelde cevap eğrileri 60-70Hz civarında düşer. Bizim LM4780 uygulamasında bunu kompanse edip 40Hz lere çekebilecek bir bas boost eklentisi var. Ancak her durumda floorstanding bir hoparlör kadar bas tepkisi almanız imkansız. Alıp pişman olmayın. Eğer bas meraklısı iseniz kesinlikle ucuz yollu bir floorstanding e yönelmenizi tavsiye ederim (Diamond 8.4, Magnat Monitor 800 gibi)..
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 22 Ağu 2007, 14:34

Resim
lm 4780
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 22 Ağu 2007, 14:38

Resim
lm4780 ön görünüş
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 22 Ağu 2007, 15:01

Dostum, malzemelerinle ya da işçiliğinle ilgili herhangi bir sorun görülmüyor. Yalnız baskı devrede sanki bazı yollar olduğundan daha yakınmış gibi duruyor. Özellikle lehimlemeden sonra çok ciddi bir temizlik yapman gerekiyormuş gibi görünüyor. Umarım tiner vs malzeme ile çok iyi bir temizlik yapmışsındır. Her ne kadar ground plate kullanılmasa da, yollar en az onun kadar yakın ve bu durumda arada kalabilecek en küçük pasta kalıntısı bile osilasyona vs yolaçabilir.
Bunun dışında bir problem yok gibi. Ama sesin metalik olması çok ilginç... Dediğim gibi şu an salonumda halen LM4780 çalışıyor ve LM4702 den önce yaptığım en iyi amfilerden biri... Herhangi bir mekaniklik vs yok...
Bir önerim şu olacak sana; preampliyi devreden çıkart ve amfi girişini direkt olarak mp3 çalarının çıkışına bağla... Aynı sorunu hissedersen yine yaz.. Bi çözüm bulmak lazım çünkü.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen e154 » 22 Ağu 2007, 17:27

selamlar sevgiler dıy dostları.... zaten tek tweetr nı 2 sene önce yine bir lm 3886 uygulamsında yaktığım sony hoparlörlerimin bu seferde yine lm 3886 denemlerinde küçük bir hata yüzünden woofer nıda yaktıktan sonra yavaş yavaş evden kovulamaya hazırlanıyorum. sanırım bu işin ciddiyetini anladım biraz....:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
size tavsiyem sakın girişleri boş bırakmayın yoksa yakmakatn bşka birde evi vernik kokusuna bularsınızki bu ev halkı için hiçde hoş olmaz..
baskı devreye gelince pasta kalıntılarını vernikle temizledim yeteri kadar temiz.. tamircihasan la görüşmelerimizde bir çok telefonun çoğu on-board ses kartlarından kalitelşi olduğunu söylemişti bugünkü denemelerimde bunu doğruladım..( telefonum NOKİA 6151) bilgisyarda ses efektleri yüzünden ayarlar içinden çıkılmaz bir hal alıyor çünkü.
gelelim hoparlörlere mx 1 ve mcr lerin güçleri nedir?? bunlar arasındaki bas farkı ciddimidir. almaya değmezmi. en azından benim elimdeki hoparlörlerden daha kalitelidir heralde galiba sanırsam yani. artık bende fanatik bir HI-FI cı olma yolunda ilerliyorum yakında karşınıza amfileri akü ile besleme konusuyla çıkarsam hiç şaşırmayın... :D :D :D
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 23 Ağu 2007, 10:28

Sevgili e154,

LM3886 nın girişlerini boş bırakmama konusunda ilgili proje metni içerisinde bir uyarı mevcut zaten. Tekrar hatırlattığın için teşekkürler. Ve de geçmiş olsun.

Diğer yandan, telefonların hiçbirinin ses çıkışı yaptığın amplilerin kalitesiyle mukayese edilemez. Kaldı ki sırf bu iş için yapılmış iPod Photo, Creative Zen V gibi MP3 çalarların kulaklık çıkışı kabul edilebilir standartları bir kenara bırak hi-fi bile değildir. Ancak SNR hariç olmak üzere sadece iPod ve Zen için line out çıkışını "uygun" kabul edebilirim. Diğer MP3 çalarlar için asla bunu söyleyemem. Bunlar benim tespitlerim. Dolayısıyla telefonunun (veya MP3 çalarının) kulaklık çıkışıyla yapacağın testler asla gerçekçi olmayacaktır. Yaptığın amplilerin teknik özellikleri oldukça iyidir ve telefon veya MP3 çalarlar bu teknik özelliklerin yanından bile geçemez.
Kalite göreceli bir kavramdır ve zamanla öğrenilir. Acele etmen yersiz. En azından 10-15 çeşit kaliteli sınıf ampli, CD çalar ve hoparlör dinlemeden aralarındaki farkı algılayamazsın. Hele "halen" MP3 dinliyorsan kalite kavramları henüz yerine oturmamış demektir.
Gerçek ses en azından "gerçekten" kaliteli bir CD-Çalar ve üzerine takılı bir orijinal ses CD ise anlaşılabilir. Bu en temel kriterdir. DAT, SACD, DVD-Audio ve CD nin bir üst seviyeyi işaret eden daha kaliteli ortamlardır. Ancak öncelikle CD Audio kalitesini özümsemek gerekir.
Lütfen audio ekipmanları hakkında yorum yapabilmek için bazı şeyleri bekleyin, her zaman söylemişimidir;
- Lütfen imkanlarınız dahilinde gidin bir hi-end veya yüksek kalite bir hi-fi sistem dinlemeye çalışın.
- Orijinal ve kaliteli bir CD alın. Bunu mümkün olan her türlü CD çalarda deneyin, aralarındaki farkı algılamaya çalışın.
- İmkanlarınız ölçüsünde kaliteli bir kulaklık alın. Öncelikle bu kulaklıkla CD lerinizi veya MP3 lerinizi dinleyin. Daha sonra hoparlör almaya gidin. Ve kalitesini kulaklığınızla mukayese edin.
Bir süre sonra, eskiden "mükemmel" olarak nitelendirdiğiniz pek çok audio ekipmanının aslında oldukça kalitesiz ortamlar olduğunu hayretle farkedeceksiniz.

Sevgili E154 ün hızla farkına vardığı gibi (MX1 için "en azından benim elimdeki hoparlörlerden daha kalitelidir" demiş ve kesinlikle haklı) mukayese olmadan kalite anlaşılmaz. Elinizdeki şey size çok güzelmiş gibi görünebilir ama başkasını dinlemeden karar vermeyin.
Kesinlikle cep telefonu, MP3 (hatta MP4) çalarların kulaklık çıkışıyla audio sistem test etmeyin.
Vs... vs....

Neyse E154 kardeş, bence finansal durumun uygunsa MX1leri alıp hi-fi dünyasına bir adım at.. Üzerinde yazılı güçler önemli değil, osilasyon yaptırmadıkça zarar vermezsin. Zaten evinde dinleyebileceğin seviyenin çok çok üstünde ses verir bunlar merak etme.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 23 Ağu 2007, 17:54

teşekkürler. orjinal cd ve cd çalarla mp3 ve bilgisayardan çıkan ses arasındaki kalitenin farkındayım. hatta yeri gerldiğinde temiz bir plağın cd den daha kaliteli ses verdiğininde farkındayım. elimdeki cd çaların resmini görmüş olmalısının müzük sesti resminin en üst katında. yanlız şöyle bi sorunum var cd çalar geçmiş zamanda mıknatısın manyatik alanında <kaldığı için cd leri zor okumaya başlıyor.eğer bi okur başlarsa sorun yok. ama okuyamadıpğı zanman ses kesik kesik geliyor ayrıca kafa sabit durmuyor sürkli yer değiştriyor. bununla ilgili bi fikriniz varmı...
amfi sınıfalarıyla ilgili temel bilgiler veren <kaynakları nasıl bulabilirim...
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 23 Ağu 2007, 18:14

Dostum wikipedia da detaylı bilgi var o konuda. Zaten ben de o yüzden makale yazmadım. Yoksa ciddi bilgi eksikliği var o konuda.
Ama dilim döndüğünce kısaca anlatayım,
A sınıfı : Tek transistör (single end) veya yarım bias akımına sahip push pull transistör grubu tarafından sürülen düşük verimli amplifikasyondur. Cross over distorsiyonundan bağımsız çalışır ve özellikle single end çalışanları çok doğal ses karakteristiğine sahiptir. Oldukça detaylı soundları vardır. Tiz ve midler olabildiğince ayrıntılı ve baslar bir o kadar doğaldır.
AB Sınıfı: İki transistör ile çalışan ve iki transistörün sinyalin her iki alternansını sırayla amplifiye ettikleri push pull çıkış yapısıdır. Verimi A sınıfına göre oldukça yüksektir. Sükunet akımı düşüktür. Ancak her AB sınıfı ampli bias setine göre bir miktara kadar A sınıfı çalışır. Çünkü sükünet akımsız AB sınıfı ampli yoktur. Ve bu sükunet akımının tam güce oranı kadar bir miktar, ampli A sınıfı olarak çalışır.. Sound karakteristiği soğuk ve malzeme kalitesine çok bağımlıdır. Çıkış eşleniklerinin ve giriş çiftlerinin "match" edilmiş olması ses kalitesini artırır. Ayrıca negatif geri beslemeli modellerde bu hat ciddi bir gürültü kaynağıdır. Piyasadaki amplifikatörlerin %90 ı bu sınıftır. Ve A sınıfına çok yakın ve çok kaliteli cihazlar olmakla birlikte genellikle "piyasa işi" dir.
D Sınıfı: Lineer bir amplifikatör değildir. Ses frekansı daha yüksek bir frekans üzerine Darbe Genişlik Modülasyonu (PWM) metodu ile bindirilip amplifiye edilmesiyle elde edilir. Pek çok avantajı vardır;
1- Verimlilikleri çok yüksektir (%80-90)
2- Sükunet akımları çok düşüktür BIAS gereksinimleri yoktur.
3- Çıkış eşleniklerinin geniş bant tepkisi önemsizdir. Sinyal frekansından bağımsız hareket ederler. Kapasitif yükleri iyi tolere ederler.
4- A sınıfında olduğu gibi crossover distorsiyonları 0 dır.
Ancak sorun şudur ki, sinyal modüle edilmiştir. Yani FM radyo gibi. Farkı birinin PWM diğerinin FM olmasıdır. Bu bakımdan doğal ses elde edilmesi olanaksızdır. İlk kez dinleyen ve daha önce kulakları AB sınıfına aşina olan birine oldukça detaylı ve artiküler bir sound gibi gelebilir ancak işin aslı farklıdır.
T sınıfı ise Tripath firmasının ürünü olan daha düşük distorsiyonlu D sınıfı entegre çözümlerdir. Prensip olarak BASH, DDB gibi pek çok diğer ticari isim, bir sınıf değil D sınıfının türevleridir.

Audio tekniği için kullanılan amplifikasyon sınıfları bunlardır. Op-amplar ve her türlü lineer entegre amplifikatörler AB sınıfı çalışır. Tabii belli bir miktar A sınıfı olmak kaydıyla. Ayrıca bütün op-ampları çıkışı uygun şekilde bias layarak A sınıfı çalıştırmak mümkündür (Örnek: bizim kulaklık projemiz)

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

ÖncekiSonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • LM 4780 DEVRE.