RAS32

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS32

Okunmamış iletigönderen sansar34 » 29 Tem 2012, 11:12

hocam merak edıyorum nasıl bı ısı uretebılırkı ıkı tane transıstor tmm bende 2sk1058 se amp yaptım besleme voltajını yuksek tuttum ne kadar dayanıyo dıye denemelr yaptım 10x10 sogutucuyla ısısı normaldı anladıgım kadarıyla ras32 el yakacak kadar yuksek sıcaklıga cıkıyo sogutucular yanlısmıyım?
Kullanıcı avatarı
sansar34
DIY Audio Fanatiği

İl: istanbul
Meslek: elektromekanık ögrencisi

Okunmamış iletigönderen hamist » 29 Tem 2012, 12:37

sansar34 yazdı:hocam merak edıyorum nasıl bı ısı uretebılırkı ıkı tane transıstor tmm bende 2sk1058 se amp yaptım besleme voltajını yuksek tuttum ne kadar dayanıyo dıye denemelr yaptım 10x10 sogutucuyla ısısı normaldı anladıgım kadarıyla ras32 el yakacak kadar yuksek sıcaklıga cıkıyo sogutucular yanlısmıyım?

SE de eğer güç istenirse akım yüksek olmak zorunda ve bu da ısıl kayıp demek.
Nasıl bir şey olduğunu arkadaşımız ''amator'' belirtmiş aslında,
fotograftaki bir kaç kg ağırlığındaki profil soğutucu yetmiyor.
Buradaki asıl sorun soğutucu kalitesi de aslında.
Bu iş için yapılmış soğutucularla başarı şansı daha yüksek,
yerli profiller transistorlerin üzerindeki ısıyı taşıyamadan ısı daha da yükselmiş oluyor.
Elle tutarak 5-10 saniye dayanabilirseniz soğutucu yetiyor demek olabilir.

2SK1058 ile SE yaparsanız, ısı arttıkça güç düşer,
o nedenle SE devrelerde hexfet (IRF(P)xxxx) kullanılıyor.
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen sansar34 » 29 Tem 2012, 18:09

anldım yapan arkadaslardan bırısı devrenın vıdeosunu cekıp bızlerle paylasabılırlermı ben ınternette yapılmıs vıdeosunu bulamadım
Kullanıcı avatarı
sansar34
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen Amatör » 24 Ağu 2012, 19:36

Arkadaşlar,ne kadar uğraştıysam da orjinal şemadaki değerlerle(girişteki 12 pf ve geribeslemedeki 2,2pf kondansatör) devreyi sağıklı bir şekilde çalıştıramadım.

Sorun anlayabildiğim kadarı ile amplinin aşırı yüksek frekans cevabından kaynaklanıyor.
Rca girişleri boşta iken hiçbir şekilde parazit ve gürültü yok,kabloları takınca sıkıntı başlıyor.İnceden bir ıslık sesi,kabloları oynatınca arasıra kaybolan sonra geri gelen hışırtı,fısıltı sanki orta dalga radyo sesi gibi derinden gelen sesler mevcut.

Belki de soketler ve ses kabloları da oldukça kaliteli ve birkaç kat ekranlı olmak zorunda.Benim ucuz kablolar yeterli ekranlamayı yapamıyor olabilir mi :?:

Sorun giriş veye geribeslemedeki kondansatörler büyütülerek giderilebiliyor ancak özellikle geribeslemedeki 2,2 pf ı 10 pf lara çıkarınca parazit kalmıyor keza ses te yüksek frekanslar baya geriliyor,sahne daralıyor,solist şarkıyı sanki başı önde yere doğru söylüyor gibi.

Arkadaşlar girişe paralel kullanılan 5,6k direnci 47k lara çıkarsam etkisi olur mu acaba bu parazitlere, ne dersiniz,ne yapmalıyım?

Herkese selamlar
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen hamist » 24 Ağu 2012, 22:15

Geri beslemedeki 2.2p yerine 10p dinletide fark edilemeyecek kadar az etki ederek
bu devrede malzeme nedeni ile oluşacak osilasyonları kısmen önler,
zira çıkışta kullanılan mosfetleri 1.5MHz civarında çalışmaya zorlamak
osilasyon sebebi olarak karşımıza çıkar.
Ancak scop ile bakmakta fayda var, hala bazı frekanslarda osilasyon olabilir.
Sürücü devredeki Q5 MPSA06 transistorun collector base arasındaki kondansatorü
kademeli şekilde büyüterek(100p a kadar çıkmanız gerekebilir),
giriş ve çıkış devreleri arasındaki response time farkını dengeleyebilirsiniz.

Giriş direncini 47K yapmak fayda etmez, buradaki (C8)12p kond. bir kaç yüz pf a kadar çıkarılabilir
çalışma spect. ine de etki etmez.

Elimde bir arkadaşımın ras32 var, çıkış devresini WCF (white catdode follower) olarak
revize edeceğim.
Benzer sorunlar bekliyorum, ki söylediği ısı, kullandığı soğutucu ile enterasan geldi bana.
Nasıl çözümlediğimi burada paylaşırım.

kolay gelsin
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen Amatör » 24 Ağu 2012, 23:13

Bizim devrede mpsa 06 nın c b arasında kondansatör yok.Sorun buradada olabilir.Girişteki 12 pf ı 100 pf yapınca sorun ortadan kalkıyor.
Isı konusunda ben pek problem yaşamadım.Yazın sıcagında evin içi 27 derece iken soğutucular 63 derecede sabit kaldı .4-5 saat aralıksız çalıştırdım anfiyi.
0,22 ohm direncin toleransı ile alakalı olabilir ancak benim devre 2,5 a den fazla akım çekmiyor.Çıkış gücü de 30w değildir muhtemelen.

Sizin sonuçları merakla bekliyorum.
Kolay gelsin,selamlar
Amatör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen sansar34 » 25 Ağu 2012, 11:51

aynı sorunu bnde yasamıstım ras32 degıl 2sk1058 yaptım ılk calıstırdıgımda gayet guzel calıstı ısınınca daha buyuk bı sogutucuya baglamam gerektıgını anladım araya sacma sapan sesler gırmeye baslayınca anladımkı kablolar ısınıyor sogutucu yetersız gelıyor bıde kablolarda ekde varsa ozamn tamamen ıs karısıyor o yuzden bu knular hakkında elektronık bılgım pek olmasada sızler kadar, kablolardan kaynaklanıyor dıyebılırım sonuclerını beklıyoruz kolay gelsın :)
Kullanıcı avatarı
sansar34
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen sansar34 » 09 Mar 2013, 23:01

devreyı bıtırdım ılk basta calıstrdım ama sonradan fısı prıze takınca hoparlorumu yedı :D sımdı hummlama var yardımcı olursanız sevınırım
Kullanıcı avatarı
sansar34
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen Amatör » 09 Mar 2013, 23:16

Geçmiş olsun
Ses alabilmişmiydiniz?
İlk fişe takılan devreye hoparlör bağlamak risklidir.Hoparlör çıkışlarını bir voltmetre ile ölçüp,0 vollt veya yakın bir değer okumadan hoparlör bağlamayın.
Amatör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen sansar34 » 09 Mar 2013, 23:24

suna -1 ile 1arasında degısıyor baktım acaba gırs transıstorlerı gıtmıs olabılırmı cunku bı cızırtı gelmıstı=? he bıde ılk basta transıstorler arasına asetat koymayı unuttum sımdı koydum
Kullanıcı avatarı
sansar34
DIY Audio Fanatiği

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir