RAS10 Dökümanı

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: RAS10 Dökümanı

Okunmamış iletigönderen siftery » 07 Haz 2011, 09:36

tebrikler imrendirici bir çalışma olmuş umarım uzun süre kullanırsınız
yapacak bi şey yok
siftery
DIY Audio Gurusu

İl: rize
Meslek: plastik enjeksiyon

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 07 Haz 2011, 10:08

Teşekkür ederim, bende yıllarca kullanmayı çok isterim doğrusu, hatta bu anfiyi yaparkende çok uzun yıllar kullanma umuduyla yaptım.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

İl: Mersin
Meslek: Elektrik-Elektronk Mühendisi

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 07 Haz 2011, 20:08

Arkadaşlar bugün ısıyıda ölçen bir ölçü aleti aldım, 2 saat çalışmadan sonra soğutucuların ısısı 63 derece kutunun içini 65 derece gösteriyor bana normal gibi geldi ancak sizede sorayım sizce ısılar iyi mi? Birde bu ölçü aletlerinin ısı ölçmesi tam doğru mu? Bu arada soğutucular 63 dereceyken ancak 3 saniye tutulabiliyor.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen e_cag » 07 Haz 2011, 23:34

Bir kenarda yatıyordur. Aslında sizdeki gibi bias kontrolü için eklenti yapacaktım, sonra dedik ki RAS32 RAS10'un modifiye hali ile hemen hemen aynı, ona başlayalım. Onun da durumu ortada. Ortalığı toplayayım, başlayacağım İnşallah. :roll:
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 07 Haz 2011, 23:42

e_cag yazdı:Bir kenarda yatıyordur. Aslında sizdeki gibi bias kontrolü için eklenti yapacaktım, sonra dedik ki RAS32 RAS10'un modifiye hali ile hemen hemen aynı, ona başlayalım. Onun da durumu ortada. Ortalığı toplayayım, başlayacağım İnşallah. :roll:

Bana nedense RAS10 daha çekici geldi, sanırım yapısının daha basit olması nedeniyle daha kolay müdahele edilir olması çekici yanı. Birde RAs32'nin boştayken 240 Watt çekmesi özellikle Türkiye şartlarında 4-5 saat müzik dinleyen birisi için oldukça kötü olur :) Bendeki RAS10 2X10 watt çalışıyor ve boştayken 90 Watt enerji harcaması var. Sesin yarısını bile açmıyorum, günde en az 3 saat müzik dinliyorum. Bence ev için 2X10 Watt civarı oldukça ideal.
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen e_cag » 08 Haz 2011, 00:42

Haklısınız, güçten yana benim de sıkıntım yok ama bias ayar transistörünü dışarıdan eklemek yerine çok benzer olan RAS32'ye başlamak cazip geldi. Isı işi ile nasıl mücadele edebileceğimi görüp duruma göre ben de gücü biraz geri çekebilirim. Çalışan bir RAS10'um var(dı) yine de. Belki ona geri dönüp biraz daha kurcalamak cazip gelir önümüzdeki günlerde. RAS32'yi ilk denememde çalıştıramadım henüz.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen DepresifKedi » 16 Eyl 2011, 13:37

Merhaba arkadaşlar öncelikle çalışmalarınız çok hoşuma gitti,emeğinize sağlık başarılarınızın devamını dilerim.
Sormak istediğim bir takım şeyler vardı. Bu RAS-32A modeli ilğimi çekti yapmayı düşünüyorum ama önce bir kaç şey sormak istedim.
yapım aşamasında dikkat edilmesi gereken yerler nerelerdir acaba ve üzerinde modifikasyon yaptığınız ve ya düşündüğünüz kısımlar varmıdır? Şimdilik son olarakta sistem , 24-0-24 volt çıkışlı trafo kullanıyor fakat kaç watt'lık bir trafo gerekli onu merak ettim. Şimdiden yardımlarınız için tekrar'dan teşekkürlerimi sunarım Murat.
Kullanıcı avatarı
DepresifKedi
DIY Audio Fanatiği

İl: Ankara
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen hamist » 16 Eyl 2011, 14:30

DepresifKedi yazdı:Merhaba arkadaşlar öncelikle çalışmalarınız çok hoşuma gitti,emeğinize sağlık başarılarınızın devamını dilerim.
Sormak istediğim bir takım şeyler vardı. Bu RAS-32A modeli ilğimi çekti yapmayı düşünüyorum ama önce bir kaç şey sormak istedim.
yapım aşamasında dikkat edilmesi gereken yerler nerelerdir acaba ve üzerinde modifikasyon yaptığınız ve ya düşündüğünüz kısımlar varmıdır? Şimdilik son olarakta sistem , 24-0-24 volt çıkışlı trafo kullanıyor fakat kaç watt'lık bir trafo gerekli onu merak ettim. Şimdiden yardımlarınız için tekrar'dan teşekkürlerimi sunarım Murat.

Trofo tek kanal için 150W ve yukarısı, 2 kanal için 2 adet kullanmalısınız.
Madem class A, ne kadar kaliteli malzeme ve montaj işçiliği
o kadar kaliteli ses.
Beslemede bol miktarda, toplam 70-80000uF a kadar elektrolitik kondansatör,
mümkünse Low ESR.

Transistörler mutlaka eşlenmeli.
İlk testlerde güç devresine seri hızlı sigorta koymanızda fayda var.
Ve çıkış noktasında sıfır volt görmeden hoparlor bağlamayın,
hatta bir koruma devresi kullanırsanız, kullanım sırasında da
hoparlorlerinizi korumuş olursunuz.

Şemadaki C5 kondansatorünü (2.2p) , malzeme kalitesi kaynaklı osilasyonlar
oluşursa, yavaş büyütmeniz gerekebilir.(10-20p gibi)

Ve soğutucu; bu devreler ısınma eğilimlidirler
kaliteli ve oldukça büyük soğutucu belki fan gerektirir.

Kolay gelsin...
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 16 Eyl 2011, 15:29

Hamist arkadaşımızın tüm söylediklerine ilaveten bir de trafo gerilimi konusunu belirtmek istiyorum.

Mümkünse 2x24 değil 2x18V trafo kullanın. kanal başına 150VA, toplamda 300VA iyi bir değer olacaktır.

Biz 2x24V kullandık ve gördük ki güç verildiğinde trafonun akım gücü fazlasıyla yeterli olduğundan voltaj düşmüyor. Yani aslında akım çektikçe gerilimin gücü sağlamak için düşmesi gerekirdi, ama bzim Tormak trafolar bunu fazlasıyla karşıladı.

Bu yüzden 2x24V fazla gelecektir, devrenin harcadığı güç anlamsızca büyüyecektir ki soğutma bir kabus haline dönüşecek, soğuyamazsa da çıkış transistörleri yanacaktır.

Devrenin daha yüksek gerilimli versiyonunu Nico tasarladı, ilave çıkış transistörleri ile güç dağılımı düzenlendi. Ben de baskılı devresini hazırladım ama uygulamaya zamanım olmadı. Dolayısı ile yayınlayamıyorum, çıkacak sorunlar belli değil.

Ancak 2x18V trafo ile devre gayet güzel çalışıyor, ses kalitesi muhteşem ve yukarıda belirtilen kuralları uyarsanız, yani besleme kalitenizi ve soğutucuları profesyonel sevşyede kullanırsanız sonuç gerçekten güzel.

Kolay gelsin.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hamist » 16 Eyl 2011, 15:34

hoparlör yazdı:Hamist arkadaşımızın tüm söylediklerine ilaveten bir de trafo gerilimi konusunu belirtmek istiyorum.

Mümkünse 2x24 değil 2x18V trafo kullanın. kanal başına 150VA, toplamda 300VA iyi bir değer olacaktır.

Biz 2x24V kullandık ve gördük ki güç verildiğinde trafonun akım gücü fazlasıyla yeterli olduğundan voltaj düşmüyor. Yani aslında akım çektikçe gerilimin gücü sağlamak için düşmesi gerekirdi, ama bzim Tormak trafolar bunu fazlasıyla karşıladı.

Bu yüzden 2x24V fazla gelecektir, devrenin harcadığı güç anlamsızca büyüyecektir ki soğutma bir kabus haline dönüşecek, soğuyamazsa da çıkış transistörleri yanacaktır.

Devrenin daha yüksek gerilimli versiyonunu Nico tasarladı, ilave çıkış transistörleri ile güç dağılımı düzenlendi. Ben de baskılı devresini hazırladım ama uygulamaya zamanım olmadı. Dolayısı ile yayınlayamıyorum, çıkacak sorunlar belli değil.

Ancak 2x18V trafo ile devre gayet güzel çalışıyor, ses kalitesi muhteşem ve yukarıda belirtilen kuralları uyarsanız, yani besleme kalitenizi ve soğutucuları profesyonel sevşyede kullanırsanız sonuç gerçekten güzel.

Kolay gelsin.

Tormak Trafo'da Kamuran Bey oldukça samimi
ve gördüğüm oradan çıkan özel sipariş trafolarda da işçilik ve de özen,
hep imrendiğim, bir gün bizde de olacak mı? dediğim kalitede.

Bu reklam değil, bir memnuniyet ifadesidir.

Selamlar...
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

ÖncekiSonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • RAS10
    gönderen ekosis » 22 Tem 2013, 13:39