RAS-100 üzerine...

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

RAS-100 üzerine...

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 20 Oca 2009, 01:42

Nico Ras'ın 100W mosfet amplisini yapmak istiyorum, ama elimde besleyecek trafo yok, boşta da birsürü trafo var şimdi olay şu:

Nico Ras'n sitesinde RAS-100 modeli için farklı çıkış gücü seviyelerinde farklı beslemeler kullanılabilir gibi görünüyor, örneğin 2x24V 120VA ile 8 ohm için 50W, bende 2x24V 180 VA'lık 2 tane kaliteli trafo var eşdeğer, bir de devam eden gainclone projem için forum üyelerimizden sayın weatherlight'tan aldığım 2x28V 300VA toroidal trafo var, 2 projeyi de gerçekleştirmek istiyorum ancak sayın Ras'ın devresi bir hayli pahalı, ancak hoşuma giden yanı da kanal başına 8W'a kadar Class A çalışması, merak ettiğim nokta düşük besleme gerilimi kullandığımızda çıkış gücünün düşeceği aşikar, ancak bu durumda anfi 8W'a kadar Class A çalışma özelliğinden ödün verir mi? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim, şimdiden herkese teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Öğrenci

Cevap: RAS-100 üzerine...

Okunmamış iletigönderen drhardware » 20 Oca 2009, 10:02

Dostum sanırım forumda RAS100 ü gerçekleştiren yalnızca ben varım..
Öncelikle, Nico'nun bildirdiği bazı verilerle ilgili sorunlar olduğunu söylemeliyim. Bunların başında da 8W a kadar Class A çalışma "fenomeni" geliyor. Herhangi bir amplifikatörün 8W (@8R) a kadar Class A çalışabilmesi için çıkış katının 1A bias akımına sahip olması gerekir. Hesap basittir: P = I2 * R... Ancak RAS100'ün bias akımı genel temayüle uygun olarak 40mA civarındadır. Bu durumda Class A çalışma koşulları ~12mW civarında terk edilecektir.
Diğer yandan, denemelerime göre bu amplifikatör +/-24v beslemeye kadar sorunsuz çalışmakta, ses kalitesi çıkış MOSFET lerinin de yardımıyla oldukça iyidir. Kİşisel olarak RAS100 de gördüğüm eksiklik, giriş katının (LTP) yavanlığının sese yansıması yönünde olmuştur.
Bu amplifikatörü yapmaya değer mi diye sorarsan bence değer.. Ama çok şey beklememek lazım.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 20 Oca 2009, 10:50

Hmm ozaman önce gainclone'u tamamlayıp RAS-100 üzerine biraz daha düşünmek gerekecek, gainclone ile çok ciddi bir fark yaratmayacaksa onca parayı harcamanın da gereği yok maliyetli bir proje sonuçta, yine Nico Ras'ın 10W ya da 30W SE class a projelerini inceleyeceğim artık. Çok teşekkür ettim hocam verdiğiniz bilgiler için.
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen drhardware » 20 Oca 2009, 12:09

Eğer daha önce HI-FI speklerinde bir DIY amplifikatör dinlememişsen, önerim gainclone yapman olacaktır. Ama bu konuda daha önce yazılıp çizilenleri muhakkak okumanı tavsiye ederim.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 20 Oca 2009, 18:15

Hi-Fi öellikte çok diy ampli dinledim diyebilirim, hatta yaptım da, forumun hangi kısmında idi hatırlamıyorum, elektor dergilerinden taranmış ampli şemaları vardı, onların çoğunun toplandığı bir kitap var elimde orada hi-fi özellikteki ve hatırı sayılır güçteki devrelerin neredeyse hepsini yaptım, kimisi sahte veya kalitesiz parça kullanmaktan istediğim verimi sağlamadı, kimisini internetten hatırı sayılır fiyatlara sattım, kimini maliyetine eşe dosta verdim kendime bidaha yaparım diye ama üşengeçlikten yapamadım:) ama tabiri caizse hepsi "çıraklık dönemi" işleriydi, biraz derme çatmaydılar,artık birtane ama beni gerçekten tatmin edecek bir ampli yapmak istiyorum, trafosundan entegresine,transistörüne, şasilemesine, soğutmasına, kasasına kadar her bölümü "ağır hizmet" türü olmalı. Umarım gainclone yeter, tekrar teşekkürler...
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir