anfi - jack takılması performans azalması ?

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri » Transistörlü ve MOSFET'li (solid state) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

anfi - jack takılması performans azalması ?

Okunmamış iletigönderen addas » 09 Nis 2008, 11:47

anfide ve hoparlörlerde şöyle bir durum oldu
bundan 5 veya 6 ay önce anfi çalışırken arka ses giriş yerlerine(hoparlör çıkış değil, cdplayerden gelen) jackleri takınca sol kolondan bir tizzz,ıslık sesi geldi,biraz da yanık kokusu belkide ve sonrasında hoparlörün(2 yollu mid,tiz) tiz sürücüsünün sesi çok azaldı ve müzik çalarkenki ses kulağınızı bile dayasanız tiz sürücüye ya yok veya çok çok az vardı(tam hatırlamıyorum)
durum böyle olunca 2 hopalörde dinlemek sorun olan kolonda(tiz sorunu) tiz yok gibi olduğundan tat vermeyince, sesde alçalıp genel soundstage'yi,odağı azalttığından tek hoparlör dinlenmeye başlandı.
sonradan aynı hoparlörlerden alındı(2 hafta falan pişme süresi denendi) , onlarla yaptığım dinletilerde de burası önemli; genel soundstage(yanlardan ve üstten), ayrıntı biraz sanki azalmış gibiydi ve eskiden özellikle rock müziklerdeki o ritm,daha çok dinamiklik,müziğe odaklaşıp ritm uydurma v.s sanki ya gitmişti yada çok az vardı.
neyse daha sonrasında sorunu başka şeylerde aradım kaynak v.s ama olumlu birşey çıkmadı
aynı hoparlörlerde de alındığından 1 ay sonra yine jackleri anfi çalışırken taktığımda(bu sefer ıslık v.b ses çok fazlaydı) yine kolonlardan birindeki tiz iflas etti +anfiden bu sefer kısa süreli bir duman çıktı.
hemen bu olaydan sonra soundstage özellikle üstten hissedilir bir şekilde azaldı.1-2 hafta sonra dinletilerde yanlardan da azalma olduğu gözlendi, sonuçta anfinin verdiği o ritm,dinamiklik,ayrıntı,odaklaşma,özellikle soundstage,içine alma v.s iyi bir azalma oluştu ve anfinin sisteme kattığı etki çok az bir duruma geldi
bütün bunlarda bir psikoljik durum olduğu düşüncesi ilk zamanlarda bendede vardı ama şu an yok gibi, anfinin sisteme şu an özellikle sondstagede( üst taraf ve yan taraf hiç yok gibi, ses bayağı bir alçaldı ve daraldı) etkisi yok , keza dinamiklikte de öyle, ayrıntı ise azalmış gibi...
sonuçta bu süreçte bir çok şey denendi sorunu bulmak için, kaynak, hoparlör,kablolar ama son çıkan sonuç bende anfide bir performans kaybı olduğu yönünde özellikle soundstage(üstler ve yanlar) de.
bu konu hakında düşüncelerinizi alabilirmiyim
addas
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen drhardware » 09 Nis 2008, 11:57

Dostum aramıza hoşgeldin.
Demek Trabzonda da bi kapımız var artık... Bu çok iyi.
İyi olmayan şey ise vereceğim haberler;
- İlk paragrafta anlattığın olay açık ve net bir biçimde hoparlörünün tweeterinin yandığına işaret ediyor. Bunun bir geri dönüşü yok maalesef. Tweeteri değiştirmen gerekir.
- Olayın nedeni çok açık olmamakla birlikte konu amplifikatörle ilgili değil. Amplifikatöre bağladığın kaynak (CDP, Tuner vs.) buna neden olmuş olmalı. Bahsettiğin şey osilasyon ve genelde DAC kaynaklıdır.
- Bize hoparlörlerini, amplifikatörünü ve kaynaklarını marka/model olarak yazıp bir kaç foto eklersen daha faydalı olabiliriz.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen addas » 09 Nis 2008, 12:31

teşekkürler
sonradan tweeter larda değişti ama sorun hala devam ediyor, soundstage yok şu anda
amfi ile ilgili olmadığına eminmisiniz, kaynak olarak bilgisayarı kullanıyorum anfiyi aldığımdan beri(anfi azur 640a 55 watt olmalı)
kaynaktan denemelerimde abimin laptopunu denemiştim+iriver marka mp3 player+ ses kartınıda aynsından tekrar aldım ama dediklerim yine aynı eskisi gibi değil, bunlar biir cdplayer değil, cdplayerin önemini biliyorum, anck dediğim gibi anfiyi aldığımdan beri hep bilgisayarla kullandım ve sondstage tanımım bu sitem çerçevesinde ve azalmada yine bu çerçevede
ilk aldığım zaman amfiyi windowsu yeniden kurmak istemistim, o arada iriver mp3 playerla denemiştim ve o zamanki sondstage v.s diğer özelliklere göre olaylardan sonra tekrar kaynaktanmı araştırmamda iriver la yaptığım denemede eski o zamanki gibi sesi yine alamadım
ses kartının aynısından bir üst versiyonundan aldım, durum yine aynı , o eski sesteki yüksekil ve genişliği alamadım hiçbir kaynak denememde.
hopalötler philips müzik seti kolonları , ırf bu yüzden 2. el müzik seti aldım kolonları için sadece aynı marka olsun diye onda da aynı sonuç (bu arada pahalı hoparlörler denedim definitive,triangle,tannoy ama sistem uyum ve verdiği ses bakımından philips uyumu hoşuma gitti ve onlarla evam ettim)
philipsler 2 yollu 5.5 mid-kağıt koni, 2.5 tiz , 6 ohm, 87 db
addas
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen drhardware » 09 Nis 2008, 12:51

Hmmm.. İşte bu çok ilginç; amplifikatör boştayken herhangi bi gürültü var mı?
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen addas » 09 Nis 2008, 13:06

yok
internetten bulduğum jack takılıp çıkartılmasıyla ilgii bir sorun biraz benimkine benziyor gibi,

Ek: Jack takılıp çıkartılırken oluşan durum ise şu şekilde:

Jack takılırken oluşan sürtünmeden dolayı devre girişinde gürültü sinyali oluşur. Fakat bu gürültü sinyali anlık "peak" şeklinde olduğu için preamp katından ve güç amplifikatöründen geçtikten sonra genliği defalarca yükseltildiğinden devre içerisinde transistörleri anlık olarak doyum seviyesine veya daha üst seviyelere sürülümesine sebep olabilir. Bu yüksek genlikli anlık sinyaller hoparlörlere kadar ulaşarak, hoparlör bobinini etkiler. Kısa vadede olmasada sistemin ömrünü zamanla azaltabilir. Yukarıda bir arkadaşımız daha çok yüksek amplifikatörlerde zararlı olur demiş. Doğrudur. Çünkü tüm devrenin 12 V veya daha düşük voltajlar ile beslendiği sistemlerde oluşan peak değerleri sisteme zarar verecek seviyeye ulaşamayabilir (maksimum doyum noktası besleme voltajını geçemez). Fakat 70-80 V hatta daha yüksek voltajlarla beslenen yüksek güçlü amplifikatörlerde bu "peak" oluşumları ciddi zararlar verebilir. Bu durumu önlemek için amplifikatör girişlerinde zener diyotlar kullanılır.

http://www.gitartek.com/viewtopic.php?p=10594
addas
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen drhardware » 09 Nis 2008, 13:44

Burada teknik birkaç hata yapılmış,
- Amplifikatör girişlerinde zener diyot zinhar kullanılmaz! Kullanılan bir cihaz varsa da amplifikatör değildir.
- Jak (RCA soket deriz biz) takılıp çıkartılırken, bahsettiğin tiz ses oluşmaz, daha çok anlık "hışırtı" tarzı yani 5-10Khz arası pikler oluşur. Eğer amplifikatör/hoparlör ikilisi uyumlu ise bu bir sorun değildir. Hoparlörlerin RMS ve peak güçleri farklıdır. Aşağı yukarı tüm hoparlörler RMS gücünün 1,5-2 katı kadar anlık güçlere zarar görmeden dayanabilir.
- Bu manada teknik olarak; kaynak kapalı/ampli açıksa veya tam tersi ampli kapalı/kaynak açıksa hoparlörler zarar görmez.
- Ancak her ikisi de açıksa ve kaynakta o anda şiddeti yüksek bir kayıt çalıyorsa bu durumda bu sinyalin hoparlöre iletilmesine kadar geçen süre içerisinde ampli ve preampli stabil kalamayacağında bir anlık da olsa kapasitesinin çok üzerinde güç aktarımı oluşabilir.
- Bu durumun doğal bi sonucu olarak tweeter yanar. Tweeter hoparlör kabininin en hassas komponentidir yani en zayıf halkadır. Ancak bunun yanında özellikle de ucuz kabinlerin crossoverlerinde rastlanan elektrolitik kondansatörler de patlayabilir ya da dielektrik tabakası zara görebilir. Eğer patlamışsa yalıtkan hale gelir ve tizleri hiç duyamazsın, ama dielektrik tabaka zarar görmüşse iletkenliği ve frekans cevabı bozulur..
Sonuç;
- Eğer tweeteri aynı marka/model bir yenisiyle değiştirmişsen, crossoverdeki tiz kanalı kondansatörünü değiştirmen gerekir.
- Eğer tweeteri başka bir marka/modelle değiştirmişsen sonuç doğaldır. Hiçbir tweeter diğeriyle aynı sonucu veremez.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen addas » 09 Nis 2008, 16:36

tweeterlar aynı model, kondansantör başka marka aynı özelliklerde değişti 50v 3.3 uf değişti yine aynı
benim demek istediğim eskiden müziği hoplerden 2.5 metre uzaktan orta pozisyonda oturarak dinlerken insan sesleri bir kere baş hizamdan yarım veya 1 metre yukardan , sahnede ise müziğin içinde olabiliyordum, özellike bazı parçalarda sesin yukarısı tavana kadar çıkabiliyordu, müziğe kendimi verebiliyordum, dinamiklik rock parçalarda çok iyiydi
şimdi bunlar yok, diğer bütün herşeyi denedim, kaynak,hoparlör , kablo(iyi kablo bu arada sahneyi artırabiliyor)
amfi en son kalıyor geriye izlenimlerimde anfiden bir sorun olabileceğini düşündüryor(özellikle son anfiden çıkan dumandan sonra bu düşüncem dahada belirginleşti)
şimdi anfide hiçbir sorun olamazmı sizce, asıl öğrenmek istediğim bu
addas
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen addas » 09 Nis 2008, 16:46

bütün bunların yanında anfiyi ilk aldığım zamanki sahne yide düşünerek(sonuçta ilk yaşananlar kolay unutulmuyor)+ aynı hoparlörler , sistemde (bilgisayar+philips)sadece anfinin değişerek sesteki yükseklik,sahne v.s çok iyi ,psikolojik olmayarak hatırladığımdan+(hifiyle, 3 boyutla ilk deneyimimdi) anfide bir sorun olacağı noktasına getiriyor yine.
addas
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen drhardware » 09 Nis 2008, 18:35

E dostum bunu baştan söylesene...
Koku duydum dedin.. Doğal olarak hoparlörden gelmiş olmalı dedim ben de..
Eğer amplifikatörden duman çıktıysa çıkışların zarar görmüş olmalı.. İçerden bi foto yollardan belki bi fikir yürütülebilir.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen addas » 10 Nis 2008, 11:45

foto yollamam şu an için zor
çıkışlarda bir problem varsa bu ne(devre,elektronik elemenlar...) ile ilgili olabilir, olay sadece çıkış devresindemi yoksa diğer bağlantılı devrelerdende mi kaynaklanabilir.
duman geldiği yer anfinin pre katı olabilir belki, sol üstteki kapağın deliklerinden dumanın geldiğini hatırlıyorum , solda pre, orta ve sağda power katı var.
addas
Yeni Üye

Sonraki

Transistör/MOSFET Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir