Yaptığım Bias Ayarı Yanlış mı?

Serbest Kürsü » Ondan bundan şundan...

Yaptığım Bias Ayarı Yanlış mı?

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 18 Tem 2013, 03:38

Selamlar saygılar değerli dostlar..

Ben bias ayarını çıkış transistörünün emiterindeki taş direncin iki ucundaki gerilim farkına göre yapmıyorum. Bu şekilde beceremedim bir türlü.. ben soruna kendimce çözüm buldum.. nereden öğrendiğimi hatırlayamıyorum.

Hoparlör bağlıyken ve amplifikatör açıkken girişte sinyal yokken sadece misal MP3player bağlı ama ses açık değilken...+ besleme hattına ampermetre bağlıyorum. Ampermetreden geçen akımı ölçüyorum. Genelde 20-30 ma civarında çıkıyor bu değeri 100 ma kadar bias trimpotunu döndürerek çıkarıyorum. Bu kadar:) Bu yöntemin yanlış bir tarafı varmıdır?...varsa neden? Benim kullanmadığım yöntemle ayar yaparken çıkış transistörlerinin emiterlerinde taş direnç bulunmuyorsa bias akımı nasıl ayarlanıyor.?

Sahurda düşündüğüm şeye bakın :)

Bir de konuyla alakalı değil ama aklımdayken sorayım onu da... Elimde bir amplifikatör var ve normal şekilde çalışıyor.. arada bir küçük bir pıt sesi ardından sanki deniz kıyısında su sesi çıkıyor gibi bir foşurdama neden yapar? Bu şekilde ses çıkarken üzerine elinizle hafifçe vurduğunuzda düzeliyor. Aklıma soğuk lehim sorunu gibi geliyor...birde dokununca düzelen yer amplifikatörün ses girişi kısmında yer alıyor. Orada çıkma bir 1nf kondansatör var ondan olabilir diye de aklıma geliyor? Kartı yerinden sökmek bir sorun o nedenle belki bariz başka bir nedeni vardır diye sorayım dedim. Ama eninde sonunda sökmek gerekecek sanıyorum...
Selamlar:)
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu

İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Ynt: Yaptığım Bias Ayarı Yanlış mı?

Okunmamış iletigönderen chf » 18 Tem 2013, 10:33

Ben genelde bias ayarını duyarak yapıyorum. Amfinin girişine düşük volümlü müzik veriyorum. Gelen seste distorsiyon varsa bias akımı ayarı az yapılmıştır. Eğer ses normal ama çıkış transistörleri ısınıyorsa durduk yere o zamanda bias akım ayarı fazla yapılmıştır. Ortasını bulacaksınız. Sonuçta bias ayarı motoru çalıştırmak ve gazı kesip arabayı yola hazırlamak gibi bir şeydir.
chf
DIY Audio Gurusu

İl: izmir

Okunmamış iletigönderen hamist » 18 Tem 2013, 11:30

Aslında yaptığınız bias ayarı doğru.
Genellikle min. akım ile cross dist. önlenir ve eğer isteniyorsa ve de devre izin veriyorsa
class ab çalışmaya doğru akım biraz yüksek tutularak ayarlanır.
Eğer min. akım olması gereken değere gelmemiş ise, dinleme sırasında ilk an'dan itibaren
dinlenir olmaktan çok uzaktır.
Eğer dinleyebiliyorsanız, bias ayarlanmıştır.
Akım biraz daha yükseltildiğinde düşük güçlerde class a çalışma,
yüksek güçlerde class b sağlanır.
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen Bedri® » 18 Tem 2013, 11:37

Çok teşekkürler içim rahatladı. Sıcak soğutucuyu pek sevmediğimden 100ma akımda bırakayım ben nasılsa hoparlörlerim a klas ile ab klası ayırd edecek çözünürlüğe sahip değil:)
Kullanıcı avatarı
Bedri®
DIY Audio Gurusu

İl: Sakarya
Meslek: Resim Öğretmeni

Serbest Kürsü

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir