Ben bias ayarını çıkış transistörünün emiterindeki taş direncin iki ucundaki gerilim farkına göre yapmıyorum. Bu şekilde beceremedim bir türlü.. ben soruna kendimce çözüm buldum.. nereden öğrendiğimi hatırlayamıyorum.
Hoparlör bağlıyken ve amplifikatör açıkken girişte sinyal yokken sadece misal MP3player bağlı ama ses açık değilken...+ besleme hattına ampermetre bağlıyorum. Ampermetreden geçen akımı ölçüyorum. Genelde 20-30 ma civarında çıkıyor bu değeri 100 ma kadar bias trimpotunu döndürerek çıkarıyorum. Bu kadar:) Bu yöntemin yanlış bir tarafı varmıdır?...varsa neden? Benim kullanmadığım yöntemle ayar yaparken çıkış transistörlerinin emiterlerinde taş direnç bulunmuyorsa bias akımı nasıl ayarlanıyor.?
Sahurda düşündüğüm şeye bakın
Bir de konuyla alakalı değil ama aklımdayken sorayım onu da... Elimde bir amplifikatör var ve normal şekilde çalışıyor.. arada bir küçük bir pıt sesi ardından sanki deniz kıyısında su sesi çıkıyor gibi bir foşurdama neden yapar? Bu şekilde ses çıkarken üzerine elinizle hafifçe vurduğunuzda düzeliyor. Aklıma soğuk lehim sorunu gibi geliyor...birde dokununca düzelen yer amplifikatörün ses girişi kısmında yer alıyor. Orada çıkma bir 1nf kondansatör var ondan olabilir diye de aklıma geliyor? Kartı yerinden sökmek bir sorun o nedenle belki bariz başka bir nedeni vardır diye sorayım dedim. Ama eninde sonunda sökmek gerekecek sanıyorum...
Selamlar:)