Osiloskop alıcam!!

Serbest Kürsü » Ondan bundan şundan...

Osiloskop alıcam!!

Okunmamış iletigönderen synthsin » 20 May 2010, 02:10

osiloskop.jpg
Resmi de budur!!
Herkese merhaba,
Forum da ve diy cemiyetinde oldukça yeniyim, sıkıcı sorular için şimdiden özür..:)
Kendime bir osiloskop almayı düşünüyorum, bununla ne yapacağım? Kendi yaptığım synthesizerın oscilatorlerinin nasıl dalga formları çıkardığını görmek istiyorum. :shock: Leader LBO-525L 50 MHZ Oscilloscope buldum internette, ebay' de 24 dolar. Bu kadar ucuz olması garibime gitti. Sizce bu osiloskop işimi görür mü? Bana yardımcı olursanıc çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler..
synthsin
Yeni Üye

İl: istanbul
Meslek: öğrenci

Ynt: Osiloskop alıcam!!

Okunmamış iletigönderen Hazar » 20 May 2010, 09:20

Selamlar, aramıza hoşgeldiniz.

Bununla ne yapacağım derken kastettiğinizi anlamadım. Bir cihaz satın almazdan önce sanırım onun ne yaptığını bilmek gerekir, yoksa "Ahmet abide varmış, biz de alalım"dan öteye gitmez bu alışveriş.
Osiloskop ile synthesizer'ınızın çıkışlarındaki dalgaları görsel olarak izleyebilirsiniz evet; dahası için size Google'da "osiloskop nedir" ve "osiloskop nasıl kullanılır" cümleleriyle bir arama yapmanızı önerebilirim; benden çok daha iyi anlatanlar vardır, osiloskop konusunda uzman değilim. İngilizceniz varsa, aynı aramayı ingilizce yaparak çok daha doyurucu bilgiye ulaşmanız mümkün.

Şimdi eBay'daki ürüne gelelim: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0262052210 adresindeki ürünle ilgili size diyebileceklerim:
1. Ürün satışı kapanmış May 19, 2010 17:00:36 tarihinde.
2. Fiyat açık artırma başlangıç fiyatı, yani ürün sizde 25 dolara da kalabilir, 250 dolara da. Gelen tekliflere bağlı.
3. Ürün "as is" satılıyor, test edilmemiş. Condition olarak "not working or for parts" yani "çalışmıyor ya da parçaları için" yazmış. Bu ürün %80 ihtimalle bozuktur, geri kalan %20 ihtimal ise satanın ücretsiz olarak cihazı bir yerden bulması ama nasıl kullanılacağını bilmediği / işine yaramadığı için satışa koymasıdır. Fakat bunu yapmadan önce insan internete osiloskop yazıp rayicine bakar, ona göre fiyat biçer. Bu satıcı da geri zekalı değilse (ki 2135 satış yaptığına göre değil) fiyatına bakarak o ürün bozuktur diyebilirim.

Kolay gelsin.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen synthsin » 20 May 2010, 12:09

Aslında osiloskopu çok fazla bir amaçla kullanmayacağım, dediğim gibi daha çok yeniyim bu konularda, osiloskopa gelene kadar birçok şey öğrenmem lazım. Benim istediğim ucuz yollu ve bahsettiğim konuda işimi görebilcek bir cihaz. İlk başta eski televizyonları osiloskopa çevrilebildiğini öğrendim, onu yapabilsem o bile yeter bana fakat nasıl yapılması gerektiğine dair hiçbir fikrim yok.

Elektronik bilgimin az olması işlerimi zorlaştırıyor. Bana yeterli olacak ucuz birşey arıyorum.

Cevap ve önerileriniz için teşekkürler. Osiloskopu iyice öğrenip öyle öyle satın almam daha doğru olur (tabi hangi tür osiloskopun işime yarayacağını anlayabilecekmiyim!? bundan şüphelerim var :) )
synthsin
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen Hazar » 20 May 2010, 12:24

Eski televizyonları osiloskoba çevirmeyi bu işlerde yeni olan birine tavsiye edemem, elektriğe çarpılırsınız.

İşinizi görecek osiloskobun fiyatı 300-400 TL'den başlar. Bu size fazla gelecektir büyük bir ihtimal, bu yüzden bilgisayar ses kartını kullanarak osiloskop simulasyonu yapan programları önereceğim ben size. Hatta elinizde çalışır ama eski bir bilgisayar varsa bunu bu iş için kullanabilirsiniz; çünkü hatalı bir bağlantı yaparsanız en iyi ihtimal ses kartını, en kötü ihtimal bilgisayarınızı yakarsınız. PCI ucuz ses kartları 5 TL olduğu için, denemeye değer.

http://www.google.com/search?q=sound+card+oscilloscope adresinden alternatifleri görebilirsiniz.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen synthsin » 20 May 2010, 12:57

Bu çok işime yarar, teşekkürler zaman ayırdığınız için...

Yinede bit televizyonu osiloskop haline getirmeyi isterdim :) , biraz daha tecrübe kazanınca olmadı...

Tekrar sağolun. İyi çalışmalar..
synthsin
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 20 May 2010, 14:09

Artık kimse televizyonları osiloskopa çevirmeye uğraşmıyor. En azından ben öyle sanıyorum. :)
Ben de en ucuzundan analog osiloskop almıştım, ama artık herkes ses kartından ya da bilgisayar bağlantılı profesyonel el veya masa tipi osiloskopları kullanıyor. Yani Hazar'a %100 katılıyorum. Ancak ses ile ilgili birçok yazılım var ve sinyal formunu görebilirsiniz, illa da osiloskop şart değil.
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 20 May 2010, 15:50

merak ettiğim ses kartı girişi osiloskop olarak ne kadar sağlıklı olur ses kartının girişindeki devre sinyalin formunun bozulmasına yada bazı frekansların bastırılmasına sebep olur mu?
yada nereye kadar ses kartı girişi osiloskop olarak kullanılabilir?...
kolay gelsin.
dhan000
DIY Audio Fanatiği

İl: adana

Okunmamış iletigönderen Hazar » 20 May 2010, 16:05

dhan000 yazdı:merak ettiğim ses kartı girişi osiloskop olarak ne kadar sağlıklı olur ses kartının girişindeki devre sinyalin formunun bozulmasına yada bazı frekansların bastırılmasına sebep olur mu?
yada nereye kadar ses kartı girişi osiloskop olarak kullanılabilir?...
kolay gelsin.

Bildiğim kadarıyla cevap vereyim: Ses kartı özellikle audio uygulamalarda kullanmak için uygun sayılabilir. Bazı ses kartlarında da donanımsal modifikasyon yaparak giriş karakteristiklerini iyileştirebilmek, DC blokaj elemanlarını kaldırmak vb. gibi modifikasyonlarla, hatta bir ara gördüğüm ses kartının sürücüsünü modifiye ederek ulaşılan modifikasyonla frekans aralığını artırmak, ölçüm almak mümkün.

PC yazılımlarında öncelikle kartın noise floor'unu alıp, esas ölçüm sonucundan bunu çıkartmak mantığıyla çalışılır. Dolayısıyla ses kartının kendi gürültüsü sanal olarak elimine edilir. En güzel sonuçlar için yukarıda bahsettiğim modifikasyonların yapılması beklenecektir.

Bu ucuz çözüm. Biraz daha para vereyim derseniz USB ile bilgisayara bağlanan 1MHz'lik osiloskoplar var, fiyatları 100 dolar ve altı şeklinde. Böylece hem bu iş için özelleşmiş bir cihaz satın almış, hem de ses kartınızı bozmadan durumu kurtarmış oluyorsunuz.
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Serbest Kürsü

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir