CD-ROM sürücüsü ile CD çalar yapımı

Sayısal Ses Devreleri » Sayısal (digital) ses işleme ile alakalı soru(n)lar

Hazır Kit

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 11 Arl 2007, 15:31

İlk DAC galiba hazır olsa daha iyi olacak. Biraz bakıyorum etraftan, hani eski bir Technics CD bulsam, MASH filan olandan, kurcalasam diye. Bir yandan çip bazında birşeyler yapmak var, diğer yandan da iyi bir DAC sahibi bir PC Card alıp bilgisayardan mı alsam kaliteli sesi diye düşünüyorum.

Çip bazında denemek tamam, ancak verilen çabalar da alınan sonuca değmeli. Acaba kit olarak hazır devre mi alsak da, en azından elimizde referans olabilecek bir devre ve ses kaynağı olsa da, sonra da uğraşsak çiplerle demekteyim.

Yurtdışından Ocak ayında işlemci getirme ya da getirtme olanağım olacak gibi, ama baskılı devre + diğer minik komponentler biraz gözümü korkuttu. Jitter ise başlıbaşına ayrı bir konu, düşmezse yaptığımız gözümüzden düşer.

Hazır kit düşünmekteyim ama daha alıcı değilim,bakıcıyım :)
hoparlör
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Sayısız Kit var

Okunmamış iletigönderen hoparlör » 11 Arl 2007, 21:40

Açıkcası tek tek entegrelerle uğraşarak istediğim kaliteyi tutturmak konusunda biraz kararsız kaldım. Elimde mutlaka bir DAC olsun diye düşünmüyorum, ama en az 24bit/96KHz olsun ki yaptığıma değsin derdindeyim.

Bir seçenek dijital çıkışı olan bir deck CD'den çıkışı alıp iyi kalite bir DAC kitine vermek. Bu olası görünüyor, ama kaliteli bir DAC kiti de pek ucuz değil. 70-80 dolar vermenin de alemini görmedim, 200 dolar üstüne high-end olabilecekler var, ayrı kutularda.

Bir de PC ses kartları var, ama özellikle EMU-0404 ilgimi hep çekmiştir. Dijital girişlerine CD'den veya CD-ROM'un dijital çıkışından bağlasak sonuçta bir PC'ye bağlı kalmak şartıyla kaliteli ses sorununu çözmüş oluyoruz gibi. Bu da çok ucuz bir çözüm değil, bir bilgisayar + 200YTL'lik kart gerekiyor. Bir de bilgisayarın fan gürültüsü problemi var.

Bu tür bir geliştirmem var, daha bitmedi, ses kartı çözümü bekliyor, ama devreleri kendim yapmak yerine kitler ile birleştirdim. Şık bir şey ama ucuz değil, harddisk ve fan gürültüsünü aşağıya çekme derdim var. Çözümleri var da para işte :)

Bu yüzden iyi bir DAC kiti + dijital çıkışı olan bir CD, DVD oynatıcı en makul çözüm gibi görünüyor. Tam DIY olsun derseniz tabiki bir CD sürücü bulunur, DAC evde yapılır, kutulanıp köşeye konur. Ama SoundBlaster XFi üzerindeki DAC olmazsa, ki o da Cirrus Logic, 8 bitlikler ben de yara bırakır :(

Düşünelim bakalım..
hoparlör
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen berat23 » 18 Arl 2007, 20:35

evet arkadaşlar bana sorarsanız kaynak önemli .bu yüzden güzel bir dac kesin şart.

türkiyede tda1543 varsaa ne ala.bu durumda dac olarak bunu kullanacağız.buna bide reciever lazım oda muhtemelen cirrus logic entegrelerinden biri olacak.aslında gönül ister tda1541 kullanalım tam hi-end olsun .gavur eelerinde 1543ü bolca paralelleyip iyi sonuç alanlar var o yüzden paralel 1543de ses anlamında fena değil. hem birçok hi end denielbilecek cdp de var .bu durumda dijital çıkış alınabilinecek kaynak kalır ki neredeyse hepimizde dvdp veya pc var.kısaca bu yolla tam diy hi end kaynağımız olacak.

şimdi güzel bir devre bulup entegre getirip başlamak kaldı .
Resim
berat23
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen Hazar » 18 Arl 2007, 21:46

Ben bir süre ilgilenemedim DAC işleriyle. Yaza kaldı, sakin kafayla üzerinde uğraşıp, Hoparlör'ün de dediği gibi yapmışken en iyisini yapmak en mantıklısı. Düşüncelerimi hayata geçirirsem belki ilk DIY Audio Türkiye "kiti" bu DAC seti olur, kim bilir :)
Havalar ısınsın da..
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 18 Arl 2007, 23:37

işimiz havalara kaldıysa...............

:lol: :lol: :lol:
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Okunmamış iletigönderen Hazar » 18 Arl 2007, 23:49

Öyle oldu biraz. Belki ben uğraşmaya başlayıncaya kadar siz denersiniz, bir CS8416'ya bakar iş.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen berat23 » 18 Arl 2007, 23:52

iyi bir şema olsa ben hemen başlarımda tarif yok:)
Resim
berat23
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen e154 » 19 Arl 2007, 00:01

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... ekt/CD.htm

işini görmezmi...

http://www.farnell.com/distributors/turkey_nel.htm

buarsıylada irtibata geçmek lazım iyi iş çıkabilir...
e154
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen berat23 » 19 Arl 2007, 00:09

bu iyi yaparım.entegreyide beraber bişeyer yapacaksak ben yarıyıl tatiline kadar beklerim.ocağın ortası gibi
Resim
berat23
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen e154 » 19 Arl 2007, 00:17

o zamanm ben bi ara görüşürüm bu farnelle. haber veririrm
e154
DIY Audio Gurusu

ÖncekiSonraki

Sayısal Ses Devreleri

Kimler çevrimiçi