çok ilgimi çeken çeken bir devreyi deneyip; tanıtalım dedik.
bir multi-hibrit kulaklık amplisi.tam kırma. (:
Class-A
esasen kulaklık amplileri yapmak aklımda olan bir şey değildi.ilgilenmezdim.
meşhur Koreli Sijosae' în SMHHA version kulaklık amplisi.
http://www.headphoneamp.co.kr/bbs/zboar ... sae&no=247
özellikleri
giriş sürücüsü gibi voltaj amplifikasyonu iki MOSFET olarak, girişi için, içinde bir çift-triyot 12AU7 olan tüp,
Ilık tüp sesi, mükemmel hi-fi ve çıkışa yeterli ses sürücü sinyali,
simülasyonda çalıştığı kadarıyla milyonda bir distorsiyon,
sinyal çıkışlarında LM317 var, sinyal çıkışında ki direnç değer oynamasına karşı herhal akım stabilitesi sağlama.
yorumlara gelince,
daha önce hiç kulaklık amplisi yapıp dinlemedim. bu tüzden referansım anca terbiye edebildiğim kadar kulak zevkim, pc, multimedya, hi-fi kaynaklı cihazlarda yaptığım kulaklık dinletileri,
gelgelelim
ses çıkışı için, kulaklık çıkışında ki cak ın temasızlığı yuzunden dinletilerde, aklımda kalan tüm ses tonaliteleri karıştığından son dinlemeleri özetle yazayım.
bu ampli ilk çalışmasında sesinde ki hırıltı rahatsız etti. ama potansiyelinide anlamamak elde değildi.
ilkin kopya dandik cd bilerek denedim ki kötü sinyale ayak mı uyduruyor ya da iyi mi çaldığını varsayabileyim. sonuç iyi. cd çaların kulaklık çıkışında ses mat iken; ampliden geçirince netleştiriyordu. benim için yeterli idi.başkasını bilemem.
sinyal çıkışı için maalesef kulaklık çıkışı kullanmak zorunda kaldım.hem de hiç sevmediğim halde; line out bulamadım.
line out demişken CD çalarlarının çıkışında bulunan lambalı sinyal çıkışlarına; cdp in çıkışlarını lambalı yapmadan-modifiye etmeden hem phono pre; hem buffer outs olarak kullanılabileceğini farkettim. ne kadar doğru bilinmez ama ilk fırsatta deneyeceğim. verilen linkte ki şemada 2.2K trimpot ile önerilen 16-17V bayası ayarlıyorsunuz. diğer voltaj seviyelerinde de ses fena değil. güzel kayıtla ses daha da güzelleşiyor. canlı fakat detayı nasıl sunduğu konusunda nihai yorumu yapamayacağım.
fakat şu noktayı şöyle ifade etmem gerekirse,
genelde her tür müzik dinlerim.bu konuda dengesizim.ROCK ağırlıklıydı önceleri o da bozuldu; ne demekse
Noraj Jones adı aklıma gelmeyen ilk iki albumunden parçalarla test edince,
ses norah ın sesi gibiydi. insan seslerini o kadar rahat ayıklarsınız. N.J un müziklerini bilirsiniz kısık pasajlarda ki titremeleri, tınıları teker teker kaçırmadan algılayabiliyorsunuz. devamında Gwen Stefani-Halloback Girl çaldım; sevdiğim bir şarkıdır bu ne kalitesiz müzik dedim; yanılmayın müzik çok güzel ama kaliteli kayıtlar, kaliteli icra ve içe işleyen müzik çalmanız gerektiğini fark ediyorsunuz. daha sonra bu sıkıntıyı yendim pop müzikte dinledim ama deneyecek olan arkadaş olursa belki benim bu geçirdiğim evre başına gelebilir.
aynı şey daha önce yaptığım tüplü SE amplide başıma gelmişti.
ses sıcak.
biraz yavaşlık sözkonusu diyeceğim fakat ama hızlı parçada hızlı yavaş parça da yavaş.anlayamadım.ama girişte transistorden kat kat kat hızlı lamba var. ses derinliği yeterli. ileriki zamanlarda dinletilere devam edilecek. 2 hafta önce yaptım; meşgul insanım ancak tune edebildim.
yalnız bu devreye ilşkin bir hata yaptı idim. Benden her türlü yardımını esirgeyemeyen dostum; sevgili Dr.Hardware ye buradan teşekkür ederim.sinyal girişinde 10K-20K arası direnç kullanılacaktı. unutmuşum ya da görmedim. valla görmedim. haliyle max. seste dırıltı, çıkış mos-fet de 50-60 dereceye dayanan sıcaklık söz konusu oluyordu. belki yaz mevsimi olsa daha fazla ısınacak.
soğutucuların sıcaklığı Dr. un uyarısıyla girişe 10K direnç taktığım zaman bir baktım stabil hale geldi.herhal saturasyon sınırına geliyordu. nasıl atlamışsam hala hayret ederim.
besleme için 24V, 2A enerji kullandım. trafo 30-40W civarında toroidal trafo. LM350 ile regüle edilmiş besleme ile çalıştırdım. vınlama yok. ilk açılışta kulaklıktan hafif dıp gürültüsü geliyor. başka bir şeyi yok.
sonuç olarak ben çok sevdim.
24V un lambayı bozduğunu öğrendim.şimdilik sıkıntı yok. tüp olarak 12AU7 General Electric for USAF, kullandım.
son söz olarak çok müthiş bir şey olduğunu düşünmüyorum ama bu kadar yazınca.süper bir şey beyan etitğimi düşünmenizi istemem ne iyi ne kötü.. sadece tavsiyem yapmak isteyen arkadaşlara çok kaliteli malzeme kullanmaları ve dikkatli bir devre yerleşim,montajı. bence yapmanıza değer.
ben delikli bakır noktalı pertinaksa yaptım. daha da iyi montaj ve malzeme ile çok daha iyi olacağına inanıyorum.başka versiyonlarını düşünüyorum.
mos-fet rin detayı yuttuğuna dair söylemler var.
ben de mos-fet power amplilerin nispeten yüksek voltaj beslemesi (55V, 65V vb.) ile detayı parçaladığına inanıyorum.
yazmayı ihmal ettiğim noktalar oldu.
hafta sonu kutu montajlamayı bitirecektim...aksilikler oldu. (:
buraya kadar okuma zahmetine katlandığınız teşekkür ederim. saygılar sunarım.