kibrit; kulaklık amplisi (: 6189

Projeleriniz » Elinizde olan veya hazırladığınız projelerinizi ayrıntılı açıklama ve resimleriyle beraber gönderin; ana sayfamızda isminizle beraber yayınlayalım. Ayrıntılı bilgi Haberler ve Duyurular forumunda mevcuttur.

kibrit; kulaklık amplisi (: 6189

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 02 Şub 2009, 13:35

selam sevgili diy ler;
çok ilgimi çeken çeken bir devreyi deneyip; tanıtalım dedik.
bir multi-hibrit kulaklık amplisi.tam kırma. (:
Class-A
esasen kulaklık amplileri yapmak aklımda olan bir şey değildi.ilgilenmezdim.

meşhur Koreli Sijosae' în SMHHA version kulaklık amplisi.
http://www.headphoneamp.co.kr/bbs/zboar ... sae&no=247

özellikleri
giriş sürücüsü gibi voltaj amplifikasyonu iki MOSFET olarak, girişi için, içinde bir çift-triyot 12AU7 olan tüp,
Ilık tüp sesi, mükemmel hi-fi ve çıkışa yeterli ses sürücü sinyali,
simülasyonda çalıştığı kadarıyla milyonda bir distorsiyon,
sinyal çıkışlarında LM317 var, sinyal çıkışında ki direnç değer oynamasına karşı herhal akım stabilitesi sağlama.

yorumlara gelince,
daha önce hiç kulaklık amplisi yapıp dinlemedim. bu tüzden referansım anca terbiye edebildiğim kadar kulak zevkim, pc, multimedya, hi-fi kaynaklı cihazlarda yaptığım kulaklık dinletileri,
gelgelelim
ses çıkışı için, kulaklık çıkışında ki cak ın temasızlığı yuzunden dinletilerde, aklımda kalan tüm ses tonaliteleri karıştığından son dinlemeleri özetle yazayım.
bu ampli ilk çalışmasında sesinde ki hırıltı rahatsız etti. ama potansiyelinide anlamamak elde değildi.
ilkin kopya dandik cd bilerek denedim ki kötü sinyale ayak mı uyduruyor ya da iyi mi çaldığını varsayabileyim. sonuç iyi. cd çaların kulaklık çıkışında ses mat iken; ampliden geçirince netleştiriyordu. benim için yeterli idi.başkasını bilemem.
sinyal çıkışı için maalesef kulaklık çıkışı kullanmak zorunda kaldım.hem de hiç sevmediğim halde; line out bulamadım.
line out demişken CD çalarlarının çıkışında bulunan lambalı sinyal çıkışlarına; cdp in çıkışlarını lambalı yapmadan-modifiye etmeden hem phono pre; hem buffer outs olarak kullanılabileceğini farkettim. ne kadar doğru bilinmez ama ilk fırsatta deneyeceğim. verilen linkte ki şemada 2.2K trimpot ile önerilen 16-17V bayası ayarlıyorsunuz. diğer voltaj seviyelerinde de ses fena değil. güzel kayıtla ses daha da güzelleşiyor. canlı fakat detayı nasıl sunduğu konusunda nihai yorumu yapamayacağım.
fakat şu noktayı şöyle ifade etmem gerekirse,
genelde her tür müzik dinlerim.bu konuda dengesizim.ROCK ağırlıklıydı önceleri o da bozuldu; ne demekse :)
Noraj Jones adı aklıma gelmeyen ilk iki albumunden parçalarla test edince,
ses norah ın sesi gibiydi. insan seslerini o kadar rahat ayıklarsınız. N.J un müziklerini bilirsiniz kısık pasajlarda ki titremeleri, tınıları teker teker kaçırmadan algılayabiliyorsunuz. devamında Gwen Stefani-Halloback Girl çaldım; sevdiğim bir şarkıdır bu ne kalitesiz müzik dedim; yanılmayın müzik çok güzel ama kaliteli kayıtlar, kaliteli icra ve içe işleyen müzik çalmanız gerektiğini fark ediyorsunuz. daha sonra bu sıkıntıyı yendim pop müzikte dinledim ama deneyecek olan arkadaş olursa belki benim bu geçirdiğim evre başına gelebilir.
aynı şey daha önce yaptığım tüplü SE amplide başıma gelmişti.
ses sıcak.
biraz yavaşlık sözkonusu diyeceğim fakat ama hızlı parçada hızlı yavaş parça da yavaş.anlayamadım.ama girişte transistorden kat kat kat hızlı lamba var. ses derinliği yeterli. ileriki zamanlarda dinletilere devam edilecek. 2 hafta önce yaptım; meşgul insanım ancak tune edebildim.
yalnız bu devreye ilşkin bir hata yaptı idim. Benden her türlü yardımını esirgeyemeyen dostum; sevgili Dr.Hardware ye buradan teşekkür ederim.sinyal girişinde 10K-20K arası direnç kullanılacaktı. unutmuşum ya da görmedim. valla görmedim. haliyle max. seste dırıltı, çıkış mos-fet de 50-60 dereceye dayanan sıcaklık söz konusu oluyordu. belki yaz mevsimi olsa daha fazla ısınacak.
soğutucuların sıcaklığı Dr. un uyarısıyla girişe 10K direnç taktığım zaman bir baktım stabil hale geldi.herhal saturasyon sınırına geliyordu. nasıl atlamışsam hala hayret ederim. :D
besleme için 24V, 2A enerji kullandım. trafo 30-40W civarında toroidal trafo. LM350 ile regüle edilmiş besleme ile çalıştırdım. vınlama yok. ilk açılışta kulaklıktan hafif dıp gürültüsü geliyor. başka bir şeyi yok.
sonuç olarak ben çok sevdim.
24V un lambayı bozduğunu öğrendim.şimdilik sıkıntı yok. tüp olarak 12AU7 General Electric for USAF, kullandım.
son söz olarak çok müthiş bir şey olduğunu düşünmüyorum ama bu kadar yazınca.süper bir şey beyan etitğimi düşünmenizi istemem ne iyi ne kötü.. sadece tavsiyem yapmak isteyen arkadaşlara çok kaliteli malzeme kullanmaları ve dikkatli bir devre yerleşim,montajı. bence yapmanıza değer.
ben delikli bakır noktalı pertinaksa yaptım. daha da iyi montaj ve malzeme ile çok daha iyi olacağına inanıyorum.başka versiyonlarını düşünüyorum.
mos-fet rin detayı yuttuğuna dair söylemler var.
ben de mos-fet power amplilerin nispeten yüksek voltaj beslemesi (55V, 65V vb.) ile detayı parçaladığına inanıyorum.
yazmayı ihmal ettiğim noktalar oldu.
hafta sonu kutu montajlamayı bitirecektim...aksilikler oldu. (:
buraya kadar okuma zahmetine katlandığınız teşekkür ederim. saygılar sunarım.
Eklentiler
HPIM0200.JPG
HPIM0200.JPG (205.17 KiB) 2292 defa görüntülendi
HPIM0200.JPG
HPIM0200.JPG (205.17 KiB) 2277 defa görüntülendi
HPIM0213.JPG
HPIM0213.JPG (923.8 KiB) 677 defa görüntülendi
HPIM0199.JPG
HPIM0199.JPG (209.79 KiB) 2280 defa görüntülendi
En son the_cantan tarafından, 01 Haz 2009, 14:11 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Cevap: kibrit; kulaklık amplisi (: 6189

Okunmamış iletigönderen supernova » 02 Şub 2009, 18:44

tebrikler the_cantan eline sağlık.bende düşünmüyorum aslında kulanklı amplisi yapmayı ama merak ediyorum sesleri yazını okuyunca merakımda arttı doğrusu.bunların pille çalışanları yapılamazmı acaba?biyerde okumuştum batarya ile çalışan chipamp yapmıştı adamlar yanlış olmasın ama tekrar araştırcam head-fi de olabilrdi..
"Başkalarının bilgisiyle bilgin olsak bile, kendi aklımız kadar akıllıyız."
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 03 Şub 2009, 11:18

teşekkür ederim, eyvallah. :evet:
elbette batarya ile çalışan versiyonlar var.veya opsiyonel, farklı yaklaşımlara açık. hem girişi, hem çıkışı farklılık gösteren op-amp lı, lambalı bir sürü çeşit var. özetle SLA akülerle hantallık sorun değilse yelpazeyi genişletebilirsiniz.
eğer ki lambalı düşünülüyorsa
9V, 12V ile düşünülebilir. link incelenirse daha fazlası mevcut. http://www.headphoneamp.co.kr/bbs/zboar ... asc&no=233

ben yanımda taşımayı düşünmediğim için iri tercih ettim.çoğu şema A-Class ve Triod girişli idi.
En son the_cantan tarafından, 24 May 2009, 20:16 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen supernova » 29 Mar 2009, 03:59

9V_Hybrid.jpg
9V_Hybrid.gif
9V_Hybrid.gif (21.23 KiB) 2117 defa görüntülendi

Arkadşlar şeması verilen devrenin dışında 2. bir devre var kutu içinde , sinyal giriş ve kulaklık çıkış jaklarının olduğu kısım.ne olduğu hakkında bilgisi olan varmı?şeması vesaire nasıl bişeydir?Kulaklık amplisi yapmadım suana kadar ama bu hoşuma gitti basit bişey denemk istiyorum.Bu cihaza sinyal girişi mp3 playerdanmı yapıcaz?Extrem bi uygulama yapamazmıyız mp3 kaynağı olacak aynı kutu içine konacak,teşekkürler şimdiden..
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 24 May 2009, 20:30

Resimde ki beyaz kutuyu mu diyorsun.hatta kutucuk olup olmadığına bile emin değilim.bana giriş-çıkış caklarının yuva devamı gibi göründü.belki LM7806 vardır içinde kuvvetli olasılıkla.bu proje yapılacak mı?
MP3 kaynak olarak kullanabilir.kötü olmaz.ama neyin içine kuracağız bu devreyi? ufak olacaksa 6111 tube kullanırız?
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen supernova » 27 May 2009, 20:35

the cantan hocam devreyi yapabilrim.en azından parçaları tedarik eder bir süre bekletirim vakit bulamıyorum bu aralar.bunu tıpkı fotodaki gibi ufak bi kutuya monte ederim.cepte taşıncak bişey olacak.6111,6922 farkları nedir?bahsettiğim gibi lambalar hakkında bi bilgim yok.giriş yapmış olacağı bölece :) Burda kullanılan pil nekadar dayanır aslında oda ayrı mesele.sanırım bahsettiğim şey kutu değil soğutucu olsa gerek 7806 nın.nese sema dışında herhengi bir ilaveye ihtiyacı yoktur heralde..
Kullanıcı avatarı
supernova
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 01 Haz 2009, 16:46

şema dışında başka bir ekleme yok.lamba var ise 10 liraya bile maledersin. 9V versiyonu bilmem ama benim uyguladığım devrenin maliyeti 15TL civarı idi.
teneke sakız çiklet kutuları var.onlar kutu olabilir.
6111 ince çift triod bir tüp.hiç kullanmadım.radyo transmission için kullanılmakla birlikte başka işler yaptırılır.hep bu yönde yaklaşımlar var. ince kalem pilleri kadar kalınlığı var.ufak bir şey istenirse diye bahsettim. E88CC 'in-6111 'den amplfikasyon katsayısı -30- daha yuksek. fakat 6111 10.000 saatten fazla ömrü var. 6922 minyatur tüplerin ise ortalama 5000 saat. pratikte sesleri, gürültülerini kıyaslamadan bir şeyler söylemek zor.datasheets incelenmek daha da fikir verir.
pil ömrü kulaklıktan kulaklığa değişir.kazancı, gücü etkilediğinden 10 saat de gidebilir 50 saatte.
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 02 Haz 2009, 15:44

Cepte taşıma için pratik mi bunlar yau? Sadece flamanı çalışan lamba bile fena halde ısınıyor... Ki amcamlar yanına pil de kondurmuş bir de kapalı kutuya kapatmışlar!
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen the_cantan » 03 Haz 2009, 12:27

fixxxxxer yazdı:Cepte taşıma için pratik mi bunlar yau? Sadece flamanı çalışan lamba bile fena halde ısınıyor... Ki amcamlar yanına pil de kondurmuş bir de kapalı kutuya kapatmışlar!

pek pratik sayılmaz @fixxxer. benim uyguladığım devrede E82CC bile baya ısınıyor. ama yaparken taşımak için planlamamıştım.apartmanda laptop a kulaklık bağlayıp adam gibi müzik dinlemek istiyordum.derdim o idi.
halihazırda soğutuculu kalın aluminyum kutu, hemde ızgaralı kışın dolanırken cebi, eli ısıtması çok güzel olur.sizi bilmem ama ank. soğudunda işime yarar. lamba ısınsın dert etmem.olmadı lambaya cool damper mantığıyla soğutuculu halka takarız.iyide olur.yukarıda ki 6922 versiyonda TDA1308 ne kadar ısınır bilmem ama sanırsam çıkışta IRF610, 520 den daha serin olur. esas sorun çıkışta ki mosfetler... büyük cepli şort almak lazım gelir belkide...
Kullanıcı avatarı
the_cantan
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen elektrosenol » 04 Haz 2009, 01:18

şort değilde aslında bir çanta olabilir kışın hem eller soğuduğunundan sokarız içine hem elimizi ısıtmış hemde müzik dinlemiş oluruz aslında otobüsle seyahat ederken iyi olur cihazı lambasi dışarda biçimde kutularsak ve estetik bir şekilde yapılırsa çok güzel yanımızdaki walkmana bağlı şekilde olur ara sıra çantadan dışarı çıkarırız lambalı walkman misali :)
Steryo takılıyorum:)
Kullanıcı avatarı
elektrosenol
DIY Audio Fanatiği

İl: İstanbul

Projeleriniz

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir