Fisher X100a Tube Amp

Lambalı Güç Yükselteçleri » Bazıları klasik sever.. Lambalı ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Fisher X100a Tube Amp

Okunmamış iletigönderen hacı » 03 Mar 2012, 21:23

Merhaba arkadaşlar yakın zaman önce bitirdiğim f5 den sonraki çalışmama yavaş yavaş başlıyorum.Devre üzerinde zaten birçok upgrade yaptım,yakın zamanda baskı devresini basıp yada delikli plakete kurup deneme yapacağım.

Devre temelde Fisher X100a push-pull amfi,çıkış lambası olarak kolayca bulunabilecek ve elimde birkaçtane olan el84,girişteki gerilim kazancıda 12ax7 ler ile yapılıyo.Orjinal x100 de ton kontrol ve pre kısımları var ve o haliyle 18w güç verebiliyor.Tahminlerimce benim kopyam 15w verebileceğini tahmin ediyorum.Çizdiğim baskı devredende anlaşılacağı gibi amfinin sadece güç katını yapıyorum,zaten şahsi fikrim amfiyi güç yükselteçi olarak yapmak,pre ve ton kontrol herzaman ayrı olmalı ilerde çok daha iyi bir pre yada ton kontrol dinlediğinde insan tamamen sistemi değiştirmek zorunda kalabilir.

Devre bence ev için ideal bir Lambalı amfi uygulaması,edindiğim bilgilere dayanarakta diyebilirimki devrenin seside mükemmelmiş özellikle midleri.Çok fazla maliyetli bir amfi olmamakla birlikte maharetinin çok fazla olacağını tahmin ediyorum.

Devrenin orjinali otomatik biase (katod bias) benim malzemelerim buna elverişsiz olduğundan bias üzerinde çok fazla değişiklik yaptım.Öncelikle devrenin orjinal gerilim ve besleme devresini koruyarak,lambalara negatif sabit bias uyguladım,buna ek olarak devrenin faz bölücü kısmına bir ac faz ayarı potansiyometresi koydum fakat 2-3w lık potansiyometre bulamzsam bu kısmı iptal edeceğim.Giriş gerilim yükselteci katında alçak ve yük sek geçiren filitreler ekledim tabi bu detaylar aslında çok önemli değil en önemlisi negatif bias,bence 15w üzerindeki bütün amfilerin negatif bias edilmesi gerekir ki bu amfilerin daha güvenli,ucuz ve çıkış lambalarının eşlenmemesi takdirde oluşabilecek sorunları en aza indirilmesinde en kolay yol olacaktır.

Genelde el84 uygulamalarında negatif bias'a pek rastlanmaz,ençok el34 ve 6550 gibi 20-50w arası amfilerde görülür.Fakat bu devrede katod bias hattında 5w gibi bir potansiyometre mevcut yine buna ek olarak 10w gücünde dirençlere ihtiyaz olacaktır.Eğer lambalarınızda eşlenik değilse devrenin ortak bir katod direnci olduğundan dolayı her lambadan Allaha emanet bir akım akacaktır.Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için devredeki negatif bias olan yaklaşık -25v (el84 lambasının yaklaşık negatif bias gerilimi -20v) değişikliğini yaptım.Bunun bize zahmeti trafoya fazladan bir sargı daha sardırmak olacakki ozaman istendiği zaman istenilen bias akımına devre ayarlanabilecek.

Resim
Resim

Şimdilik devre ile ilgili aklıma gelenler bunlar,yakın zamandada devreyi montaja başlayacağım zaman zaman çalışmalarımı paylaşmak üzere görüşürüz diyorum bütün DİY Audio takipçilerine...
En son hacı tarafından, 15 Mar 2012, 20:42 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
hacı
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul

Ynt: Fisher X100a

Okunmamış iletigönderen elektrobeyin » 03 Mar 2012, 22:00

Proje çok güzel görünüyor, çıkış trafolarını nerden almayı planlıyorsun? Merakımdan soruyorum. Birde bir ara çıkış trafosu iyi sarabildiğini söylemiştin, kısa bir anlatım yapman mümkün mü trafo sarımı için?
Kullanıcı avatarı
elektrobeyin
DIY Audio Fanatiği

İl: Mersin
Meslek: Elektrik-Elektronk Mühendisi

Okunmamış iletigönderen hacı » 03 Mar 2012, 22:27

Bunlarıda kendim sarmayı planlıyorum şimdilik.

Çıkşı trafosu hemen hemen besleme trafosu gibi sarılıyor fakat besleme trafosundaki gerilim hesabı yerine burada empedans hesabı yapılıyor. V=IxR yerine R=V/I gibi,tabi bunun yanında alt çalışma frekansı ve manyetik akı hesaba katılmalı.

Onun dışında çıkış trafosunda fazlar çok önemlidir beslemede önemli olmamakla birlikte.Yani faz uçlarını karıştırmamak için primeride sekonderide aynı yönde sarmak gerek,push-pull trafolarda her iki anod sargısı birbirine ters olmalı en önemli nokta budur(bu işlem single ended trafoda söz konusu olmuyor)

İdeal ve kolay bir trafo için sargılar P-S-P olmalı.Yada işin birazdaha zorlaşıp tam olarak primerin simetrisi için P-S-P-S-P-S-P yapılabilir.Konuyu burada çıkış trafosuna dallandırmak istemiyorum bu konu yabancı kaynaklı sitelerden araştırılabilir.( To winding output tranny/calculating output tranny vs.)
hacı
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hamist » 03 Mar 2012, 23:26

hacı yazdı:Bunlarıda kendim sarmayı planlıyorum şimdilik.

Çıkşı trafosu hemen hemen besleme trafosu gibi sarılıyor fakat besleme trafosundaki gerilim hesabı yerine burada empedans hesabı yapılıyor. V=IxR yerine R=V/I gibi,tabi bunun yanında alt çalışma frekansı ve manyetik akı hesaba katılmalı.

Onun dışında çıkış trafosunda fazlar çok önemlidir beslemede önemli olmamakla birlikte.Yani faz uçlarını karıştırmamak için primeride sekonderide aynı yönde sarmak gerek,push-pull trafolarda her iki anod sargısı birbirine ters olmalı en önemli nokta budur(bu işlem single ended trafoda söz konusu olmuyor)

İdeal ve kolay bir trafo için sargılar P-S-P olmalı.Yada işin birazdaha zorlaşıp tam olarak primerin simetrisi için P-S-P-S-P-S-P yapılabilir.Konuyu burada çıkış trafosuna dallandırmak istemiyorum bu konu yabancı kaynaklı sitelerden araştırılabilir.( To winding output tranny/calculating output tranny vs.)

Sarım yönünün ters olması ya da uçlar değiştirilerek ters yönde manyetik akı oluşturmak konusundan emin misiniz?
Benim aklımda kalan aynı yönde seri olarak sarılması, ya da uçlar düzenlenerek aynı yönde manyetik akı oluşturulması
gerekliliği.
Elbette ters sarılabilir, ancak uçlar birleştirilirken bu terslik giderilebilir.
Aksi halde anodlardan biri pozitif alternansta iken, diğer anod da pozitif alternansa maruz
kalmayacak mıdır?
Ben sargıları karıştırdığım zamanlarda enduktans metre kullanarak hatamı telafi ediyorum.
:)

Ekteki dosyada da sargı başlangıçları noktalar ile belirlenmiş.
Sargıların, sipir sayısı düşük olduğu için hoparlor için olanları katmanlar halinde paralel,
anod ve ultra-lin. sargıları da yine katmanlara ayrılarak sarılmış.
Bunun pek de bilinmeyen gerekliliği, kaçak enduktans (leakace-inductance) nedeni ile oluşan seri enduktansın
olabildiğince alt değerlerde olması isteği, ki özellikle anod uçlarına seri bir sargı etkisi ile
frekans bandının olumsuz etkilenmemesinin sağlanmasıdır.

Öte yandan çıkış lambalarına girişlerine (G1) seri bağlı 47n yanılmıyorsam, alt frekans beklentileriniz varsa
daha da büyütmek gerekecektir.
Burada bir düzeltme yapayım, devre şemasına göre düşünüyorum,
yoksa uygulamada baslar yüksek olacak ise, o nedenle 47n tutulmuş da olabilir.

Gayretinizi kutlarken, sonuçları bekliyorum.

Selamlar...
Eklentiler
GU50_Trafo.jpg
EST_4xGU50.jpg
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen mk_ » 04 Mar 2012, 01:19

çok özeniyorum şu lambalı amplere ama bir türlü cesaret edemiyorum malzemeleri bulama diye lm3886 için biraz kaliteli malzeme getirelim dedik 13 günde geldi masraflı oldu kimbilir lambalı amp nın lambaları kaç para tutar :D
mk_
DIY Audio Takipçisi

Meslek: elektronik haberleşme

Okunmamış iletigönderen hacı » 04 Mar 2012, 11:27

Hamist senin koymuş olduğun çıkış trafosu şemasındaki 16ohm'luk çıkışı primer olarak düşünürsek iki sargı senin tabir ettiğin gibi seri sarılmış vede birbirlerine göre terstir.Orta uçtan gerilim verildiğinde yine seninde anlatmaya çalıştığın gibi iki uçlarda birbirinden 180derece faz farklı gerilimler oluşur.Bunu anlatmak istemişdim.
Birde faz uçları diye tabir ettiğim olay birçok trafo çizimlerinde trafonun sargı başlangıcının yanında koyu büyük bir nokta olur hem primer hemde sekonder için, bunlar trafoya sarımın başlangıç ucunu belirtirler ve fazlar aynıdır buralarda.

Bende amfinin çok iyi olacağını düşünüyorum gerek tasarım dizayn gerekse ses kalitesi,hatta aklına farklı dizaynlar gelen arkadaşlar fikirlerini paylaşabilirler,şimdilik daha baskı devre yada kutuyu işlemedim.Kutu olarak daha önce yaptığım el84single ended kutusunun aynısını kullanacağım,hem işlemesi kolay hemde nostaljik bir görüntüsü var.
Fisherx100 dinleyen bir arkadaşımdan aldığım tüyolara görede amfinin orta detayları mükemmelmiş.
İnşallah sonuçlar güzel olur.
hacı
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hamist » 04 Mar 2012, 14:11

hacı yazdı:Hamist senin koymuş olduğun çıkış trafosu şemasındaki 16ohm'luk çıkışı primer olarak düşünürsek iki sargı senin tabir ettiğin gibi seri sarılmış vede birbirlerine göre terstir.Orta uçtan gerilim verildiğinde yine seninde anlatmaya çalıştığın gibi iki uçlarda birbirinden 180derece faz farklı gerilimler oluşur.Bunu anlatmak istemişdim.
Birde faz uçları diye tabir ettiğim olay birçok trafo çizimlerinde trafonun sargı başlangıcının yanında koyu büyük bir nokta olur hem primer hemde sekonder için, bunlar trafoya sarımın başlangıç ucunu belirtirler ve fazlar aynıdır buralarda.

Bende amfinin çok iyi olacağını düşünüyorum gerek tasarım dizayn gerekse ses kalitesi,hatta aklına farklı dizaynlar gelen arkadaşlar fikirlerini paylaşabilirler,şimdilik daha baskı devre yada kutuyu işlemedim.Kutu olarak daha önce yaptığım el84single ended kutusunun aynısını kullanacağım,hem işlemesi kolay hemde nostaljik bir görüntüsü var.
Fisherx100 dinleyen bir arkadaşımdan aldığım tüyolara görede amfinin orta detayları mükemmelmiş.
İnşallah sonuçlar güzel olur.

Şimdi açıklığa kavuştu, sargılar ters sarılıyor, ama uçlar birleştirilirken akım yönü seri olarak işleniyor.
Ekte olduğu gibi.
Eklentiler
PP transformer design.jpg
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen hacı » 04 Mar 2012, 17:01

Aynene öyle hamist,koyduğun şema faz uçlarını belirtmede çok iyi bir örnek olmuş noktalara dikkat.
hacı
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hacı » 11 Mar 2012, 01:08

Bugün biraz boşluğu değerlendirip çıkış trafolarının bobinlerinin sardım,hafta içleri hiç zamanım olmadığından sanırım önümüzdeki hafta sonu bir deneme yapabilirim bakalım neler olacak.
Trafo 3primere ayrılıp (orta primerde kendi arasında yarı yarıya ayrıldı)aralarına 2şer sekonder sarıldı.Ei84 35paketlik bir trafoya primer 3200tur sekonder 4ohm için 70-8ohm için 100tur dur.Ultra lineer koymadım ama birçok uygulamada ultra lineere primerin %35-43ü kadar ayrılır fakat bence %50 olmalıdır eski üstadlar herzaman bunu yapmıştır.
Herkese selamlar
Eklentiler
Görüntü0027.jpg
Görüntü0023.jpg
hacı
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hacı » 11 Mar 2012, 10:34

amfinin genel görünümü şu şekilde olacak yüksek ihtimalle
Eklentiler
1.jpg