Kule ve raf tipi kolonlar

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Kule ve raf tipi kolonlar

Okunmamış iletigönderen hakan-imp » 17 Mar 2013, 15:41

25 metrekare ve daha küçük odalarda hep raf tipi hoparlör öneriliyor.
Genel kanı küçük olmaları sayesinde kutu gürültüsünün vs. daha az olması bu sayede müzik için ideal olduğunu bir çok forumda okudum.
Tabi bu söylediklerim üst seviye değil., fiyat / performans değerleri bakımından geçerli.

Küçük olmasının yanında çoğu raf tipi hop. 2 yollu olmasıda tutulmasının bir sebebi olabilirmi ? Daha basit crossover yapılarıyla ses üzerinde daha az etki yapmaları gibi.

Bu konuda fikirleriniz nedir acaba ?
hakan-imp
DIY Audio Fanatiği

İl: Gaziantep

Ynt: Kule ve raf tipi kolonlar

Okunmamış iletigönderen hamist » 17 Mar 2013, 17:30

hakan-imp yazdı:25 metrekare ve daha küçük odalarda hep raf tipi hoparlör öneriliyor.
Genel kanı küçük olmaları sayesinde kutu gürültüsünün vs. daha az olması bu sayede müzik için ideal olduğunu bir çok forumda okudum.
Tabi bu söylediklerim üst seviye değil., fiyat / performans değerleri bakımından geçerli.

Küçük olmasının yanında çoğu raf tipi hop. 2 yollu olmasıda tutulmasının bir sebebi olabilirmi ? Daha basit crossover yapılarıyla ses üzerinde daha az etki yapmaları gibi.

Ben kişisel görüş ve tercihlerimi söyleyeyim, Gökhan hoca buralarda olursa bir şeyler ekleyecektir.
Çoğu 2 yollu olan raf tipi hoparlorlerin, amaçları arasında derin baslar olmaması nedeni ile
tweeter ve mid.bass hoparlorün yeterli olması olmalı.
Ayrıca bir çok hoparlor için hala geçerli olan, hoparlor küçüldükçe alt frekansların yukarılarda kaldığı gerçeği.
Bu nedenle alt frekans sınırı 50-100Hz olan bir sistem için 3. bir hoparlor düşünülmez.

Salon hacmi yetersiz bile olsa, derin baslar için büyük çaplı hoparlor özellikle biz diy yolcuları için
gereksinim olmayı sürdürüyor.
Ve benim kişisel tercihim de, min 20cm, alt sınırı çok düşük mid.bass ile tweeter kullanılmış
2 yollu kapalı kule hoparlorlerden yana.
3 yollu hoparlorler bana göre sanki ticari amaçlı gibi.
Full range hp.ler bu kadar iddialı iken, buradan 3 yolluya gitmek düşünülesi olmalı.

Son olarak, bir bookself hoparlor ile SE dinlemeyi düşünemiyorum.
Ama, hani olsa da 30cm kısa xmax. hi-end bir hoparlor ile dinleyebilsem.
:)

Selamlar
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen hakan-imp » 17 Mar 2013, 19:37

hamist yazdı:
hakan-imp yazdı:25 metrekare ve daha küçük odalarda hep raf tipi hoparlör öneriliyor.

Ben kişisel görüş ve tercihlerimi söyleyeyim, Gökhan hoca buralarda olursa bir şeyler ekleyecektir.
Çoğu 2 yollu olan raf tipi hoparlorlerin, amaçları arasında derin baslar olmaması nedeni ile
tweeter ve mid.bass hoparlorün yeterli olması olmalı.
Ayrıca bir çok hoparlor için hala geçerli olan, hoparlor küçüldükçe alt frekansların yukarılarda kaldığı gerçeği.
Bu nedenle alt frekans sınırı 50-100Hz olan bir sistem için 3. bir hoparlor düşünülmez.

Salon hacmi yetersiz bile olsa, derin baslar için büyük çaplı hoparlor özellikle biz diy yolcuları için
gereksinim olmayı sürdürüyor.
Ve benim kişisel tercihim de, min 20cm, alt sınırı çok düşük mid.bass ile tweeter kullanılmış
2 yollu kapalı kule hoparlorlerden yana.
3 yollu hoparlorler bana göre sanki ticari amaçlı gibi.
Full range hp.ler bu kadar iddialı iken, buradan 3 yolluya gitmek düşünülesi olmalı.

Son olarak, bir bookself hoparlor ile SE dinlemeyi düşünemiyorum.
Ama, hani olsa da 30cm kısa xmax. hi-end bir hoparlor ile dinleyebilsem.

Selamlar

Hocam bugün 3 yolu Rus yapımı kolonu 2 yoluya çevirip bir deneme yaptım
dediğiniz gibi bası direk bağlayıp orta hoparlörü iptal ettim tweetera ise 2.2 uf mkp seri kondans. bağladım

Sonuç: baslar hafif geride kaldı midler öne çıktı amfi çok kaliteli olduğu için detaylar net bir şekilde duyuluyor :) sesler birbirine karışmıyor yani , ayrıca sese güzel bir canlılık geldi
Ama bu göreceli bir durum bazı kişilerin hoşuna gitmeyebilir

Bu denemede bana 2 yollu bir kolon için yeşil ışık yaktı :)

Hocam çok iyi derin baslar veren bir kolona maddi gücümüz yetmiyor malesef . O yüzden şimdilik 2 yollu bir hoparlör sistemi yeter bana veya full range.

Selamlar Hocam..
hakan-imp
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen Amatör » 17 Mar 2013, 19:55

Uzuuunca bir süredir kendime bir çift hoparlör yapabilmek için uğraşıyorum.
Ve artık pes etme noktasına geldim.
Bu hoparlör yapımı zannedilen(benim zannettiğim)kadar kolay değilmiş.Piyasadan sıfır veya kullanılmış olarak alınan bass,tweeter ve mid hoparlörleri birbirlerine uydurabilmek çok büyük şansa kalıyor maalesef.En azından benim için bu durum geçerli :(
Hoparlör imalatı en karışık amplifikatör yapımından bile kat ve kat zormuş.
Böyle bir işe kalkışırsanız eğer bilinçsizce hoparlör almayınız.Verileri bilinen ve birbirleri ile ses ve güç karakteri olarak eşleştirilmiş sürücüleri tercih ediniz.

Mevcut kullandığım hoparlörlerim 3 yollu 55cm yüksekliğinde portsuz,25 cm woofer kullanılmış.Yaklaşık 50lt hacimle ve portsuz böyle derin bass ses veren kolon ben dinlemedim henüz.Arkasındaki kağıtta 32 hz e inebildiği yazmakta.Tweeterları kulak hizasına çıkarmak için altına gelişigüzel bir sehpa uydurdum.Güzel de oldu ancak bass larda uzama oluştu,anladımki rastgele bir altlık da olmuyormuş,onunda mühendisliği varmış.

Ben de bir süredir kule tipi hoparlör edinebilmek için araştırma yapıyorum.Ben de bass seslerin detaylarını da ancak büyük hacimli kabinlerin verebileceğini düşünüyorum.Bulunduğum yerde inceleme yapıp sesini duyabileceğim bir mağaza olmadığından,internet ortamından görüntüsüne ve varsa spec bilgilerine bakıp karar vermeye çalışıyorum.Sesini duymadan yapılan alışverişlerin de hep şansa kaldığını düşünüyorum.Konuyu biraz dağıttım herhalde

Selamlar
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen hakan-imp » 17 Mar 2013, 21:34

Amatör yazdı:Uzuuunca bir süredir kendime bir çift hoparlör yapabilmek için uğraşıyorum.
Ve artık pes etme noktasına geldim.
Bu hoparlör yapımı zannedilen(benim zannettiğim)kadar kolay değilmiş.Piyasadan sıfır veya kullanılmış olarak alınan bass,tweeter ve mid hoparlörleri birbirlerine uydurabilmek çok büyük şansa kalıyor maalesef.En azından benim için bu durum geçerli :(
Hoparlör imalatı en karışık amplifikatör yapımından bile kat ve kat zormuş.
Böyle bir işe kalkışırsanız eğer bilinçsizce hoparlör almayınız.Verileri bilinen ve birbirleri ile ses ve güç karakteri olarak eşleştirilmiş sürücüleri tercih ediniz.

Mevcut kullandığım hoparlörlerim 3 yollu 55cm yüksekliğinde portsuz,25 cm woofer kullanılmış.Yaklaşık 50lt hacimle ve portsuz böyle derin bass ses veren kolon ben dinlemedim henüz.Arkasındaki kağıtta 32 hz e inebildiği yazmakta.Tweeterları kulak hizasına çıkarmak için altına gelişigüzel bir sehpa uydurdum.Güzel de oldu ancak bass larda uzama oluştu,anladımki rastgele bir altlık da olmuyormuş,onunda mühendisliği varmış.

Ben de bir süredir kule tipi hoparlör edinebilmek için araştırma yapıyorum.Ben de bass seslerin detaylarını da ancak büyük hacimli kabinlerin verebileceğini düşünüyorum.Bulunduğum yerde inceleme yapıp sesini duyabileceğim bir mağaza olmadığından,internet ortamından görüntüsüne ve varsa spec bilgilerine bakıp karar vermeye çalışıyorum.Sesini duymadan yapılan alışverişlerin de hep şansa kaldığını düşünüyorum.Konuyu biraz dağıttım herhalde

Selamlar

Konumuz bu zaten :)
Evet hoparlör imal etme olayı zor gözüküyor, yapıp ortaya birşey çıkartırız ama ne çıkartırız o muamma..Yinede birşeyler denemek lazım

Kule tipi hoparlör başka birşeye gerek kalmadan direk kullanılabiliyor bende bu yüzden tercih ettim birde raf hoparlörü için üretilen özel sehpalar hoparlöründen pahalı olunca :) bir tercih sebebide bu oldu aslında.

Benim kolonda 120hz,2800hz frekans kesimi 38 -20000hz frekans aralığı var. Sürücülerinde ise 20 cm bas ,16mid ve 2,5cm tweeter kullanılmış bas frekans kesimi düşük olduğu için basları iyi.

Ama benim düşüncemde 3 yollu sistemin amfiye fazladan yük getirdiği yönünde...Arayışlar bu yüzden işte...

Yaşadığımız yerde iyi hoparlör bulamıyoruz ki :) Bence iyi bir araştırma yaparsanız kendinize göre birşeyler bulabilirsiniz.

Selamlar...
hakan-imp
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen maystor » 17 Mar 2013, 21:49

Desenize hiç başlama bu işe diye :(. Benim de yaklaşık 2 senedir 7 takım hoparlör( 30 cm woofer, 25 cm woofer, 2 x 20 cm midbas, horn mid, 2 x tweeter) beklemede.
Bunlardan 30cm wooferi ayrı kabin olarak yapıp, diğerleri ile 3 yollu ayrı kabin yapmayı düşünüyorum. Bahsetiğiniz olası güç ve db farklarını bir miktar önlemek ve karmaşık filtre ile uğraşmamak için komple aktif sürmeyi planlıyorum. Ama şü anda hepsi yatıyor dolapta. Mevcut sistemim de hazır 3 yollu kabinlerin filtrelerini söktüm ve lm3886 ile yapılmış chipamp lar ile sürüyorum aktif filtre ile. Sonuç bana göre orjinal filtreli haline göre çok daha iyi, o halini de lm3875ü 3886 ve 4780 ile denedim. Tabi orjinalini Hamit Bey' in WCF si, bir class a veya bir ras100 gibi bir amfi ile dinleyemediğim kıyaslama şansım yok. Tabi çok kaliteli ve fiyatı 3 veya 4 haneli rakamlar ile telafuz edilen bir full range sistem ile kıyaslanabilir mi bilemiyorum. Test edebilmek için birkaç tecrubeli kulağa daha ihtiyaç var anlayacağınız :). Mesela çakma 85lik 3 yollu Pioneer vari oto kolonlarını ayırıp, Bauhouse dan aldığım gelişi güzel ölçülerde hiç hesap kitap yapmadan kolon yapmıştım zamanında, üstelik tizin birisi bozuk olduğu için midlere sadece 4.7 mf kondansatör bağlayıp tiz olarak kullandım. İnanılmaz derin bir bas ve berrak bir tiz olmuştu, ki hoparlorler çakma idi.
SADECE KENDİN OL!
Kullanıcı avatarı
maystor
DIY Audio Gurusu

Meslek: makine otomasyonu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen hamist » 17 Mar 2013, 22:00

maystor yazdı:Desenize hiç başlama bu işe diye :(. Benim de yaklaşık 2 senedir 7 takım hoparlör( 30 cm woofer, 25 cm woofer, 2 x 20 cm midbas, horn mid, 2 x tweeter) beklemede.
Bunlardan 30cm wooferi ayrı kabin olarak yapıp, diğerleri ile 3 yollu ayrı kabin yapmayı düşünüyorum. Bahsetiğiniz olası güç ve db farklarını bir miktar önlemek ve karmaşık filtre ile uğraşmamak için komple aktif sürmeyi planlıyorum. Ama şü anda hepsi yatıyor dolapta. Mevcut sistemim de hazır 3 yollu kabinlerin filtrelerini söktüm ve lm3886 ile yapılmış chipamp lar ile sürüyorum aktif filtre ile. Sonuç bana göre orjinal filtreli haline göre çok daha iyi, o halini de lm3875ü 3886 ve 4780 ile denedim. Tabi orjinalini Hamit Bey' in WCF si, bir class a veya bir ras100 gibi bir amfi ile dinleyemediğim kıyaslama şansım yok. Tabi çok kaliteli ve fiyatı 3 veya 4 haneli rakamlar ile telafuz edilen bir full range sistem ile kıyaslanabilir mi bilemiyorum. Test edebilmek için birkaç tecrubeli kulağa daha ihtiyaç var anlayacağınız :). Mesela çakma 85lik 3 yollu Pioneer vari oto kolonlarını ayırıp, Bauhouse dan aldığım gelişi güzel ölçülerde hiç hesap kitap yapmadan kolon yapmıştım zamanında, üstelik tizin birisi bozuk olduğu için midlere sadece 4.7 mf kondansatör bağlayıp tiz olarak kullandım. İnanılmaz derin bir bas ve berrak bir tiz olmuştu, ki hoparlorler çakma idi.

Hoparlor kabinlerini kendisi yapmak isteyen arkadaşların kulaklarına yardımcı olacak bir link.

http://www.digital-meters.com/downloads ... DT-85A.pdf

Buradaki Sound Level Meter, hoparlor spect ve kazancını dengelemek için
en azından kulaklarımızdan daha iyidir.

İstanbul'da, şimdi hatırlamıyorum ama, 100TL altında bir fiata almıştım.
Menevşe Han İntes Elektronik
hamist
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen hakan-imp » 17 Mar 2013, 22:05

Aslında üst seviye bildiğimiz kolonlar güzel ses veriyor diye çok yüksek fiyatlardan satılıyor benim düşüncem bu yönde. Hamit Hocamızın yaptığı amfilerin profosyonel bir markası olsaydı yüksek fiyatlara satılırdı.

Aynı şeyi hoparlör içinde geçerli gelgelelim yapanlar veya bu işte tecrübeli olan arkadaşlarımız bu işin çok zor olduğunu söylüyorlar.Bu bizim gibi amatörlerin gözünü korkutuyor :)
hakan-imp
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen Amatör » 17 Mar 2013, 22:21

Ben elimdeki 4-5 takım hoparlör ile sayısını şu an unuttuğum kadar deneme yaptım.
Hangi tweeterı hangi bass ile kullanabileceğimi tam anlamı ile kestirebilsem,hemen bass a uygun emaneten bir kabin yaptırıp denemeleri üzerinde yapabilirim.
Öyle ki mesela enstrümental bir şarkıyı yaptığım kombinasyon harika şekilde çalarken,özellikle bayan vokal seslerde çuvallıyabiliyor,insan sesine geldiğinde mid eksik veya çok şişkin olabiliyor.Sesler üst üste binip keskinliği dolayısıyla berraklığını yitiriyor.Tweeter kesimini biraz yukarıya alayım diyorum olmuyor,18 db kesim yapıyorum,üst üste sesler binip şişme yapmasın diye faz farkı başa bela oluyor,olmuyor olmuyor.
Kısacası ben işin içinden çıkamadım.
Amatör
DIY Audio Gurusu

İl: Zonguldak

Okunmamış iletigönderen hamist » 17 Mar 2013, 22:29

Amatör yazdı:Ben elimdeki 4-5 takım hoparlör ile sayısını şu an unuttuğum kadar deneme yaptım.
Hangi tweeterı hangi bass ile kullanabileceğimi tam anlamı ile kestirebilsem,hemen bass a uygun emaneten bir kabin yaptırıp denemeleri üzerinde yapabilirim.
Öyle ki mesela enstrümental bir şarkıyı yaptığım kombinasyon harika şekilde çalarken,özellikle bayan vokal seslerde çuvallıyabiliyor,insan sesine geldiğinde mid eksik veya çok şişkin olabiliyor.Sesler üst üste binip keskinliği dolayısıyla berraklığını yitiriyor.Tweeter kesimini biraz yukarıya alayım diyorum olmuyor,18 db kesim yapıyorum,üst üste sesler binip şişme yapmasın diye faz farkı başa bela oluyor,olmuyor olmuyor.
Kısacası ben işin içinden çıkamadım.

Üst üste çakışan sesler phase farkı olduğunda biribirlerini notr yapma
eğilimi gösterir.
Burada en önemli etkenlerden biri hoparlorlerin XOv. ile oluşan phase kaymaları
yaşamalarıdır.
Bu nedenle bass sabit kalacağına göre, tweeter ı ileri geri,
ya da dıştan ideal noktaya ayarlamak gerekebilir.

3 yollu kabinlerde bu problem çok daha büyük sorunlar yaratır.

Paranın gözü kör olsun alamıyoruz ki şöyle bir full range.
hamist
DIY Audio Gurusu

Sonraki

Hoparlörler

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir