hakan-imp yazdı:25 metrekare ve daha küçük odalarda hep raf tipi hoparlör öneriliyor.
Genel kanı küçük olmaları sayesinde kutu gürültüsünün vs. daha az olması bu sayede müzik için ideal olduğunu bir çok forumda okudum.
Tabi bu söylediklerim üst seviye değil., fiyat / performans değerleri bakımından geçerli.
Küçük olmasının yanında çoğu raf tipi hop. 2 yollu olmasıda tutulmasının bir sebebi olabilirmi ? Daha basit crossover yapılarıyla ses üzerinde daha az etki yapmaları gibi.
Bu konuda fikirleriniz nedir acaba ?
Ben kişisel görüş ve tercihlerimi söyleyeyim, Gökhan hoca buralarda olursa bir şeyler ekleyecektir.
Çoğu 2 yollu olan raf tipi hoparlorlerin, amaçları arasında derin baslar olmaması nedeni ile
tweeter ve mid.bass hoparlorün yeterli olması olmalı.
Ayrıca bir çok hoparlor için hala geçerli olan, hoparlor küçüldükçe alt frekansların yukarılarda kaldığı gerçeği.
Bu nedenle alt frekans sınırı 50-100Hz olan bir sistem için 3. bir hoparlor düşünülmez.
Salon hacmi yetersiz bile olsa, derin baslar için büyük çaplı hoparlor özellikle biz diy yolcuları için
gereksinim olmayı sürdürüyor.
Ve benim kişisel tercihim de, min 20cm, alt sınırı çok düşük mid.bass ile tweeter kullanılmış
2 yollu kapalı kule hoparlorlerden yana.
3 yollu hoparlorler bana göre sanki ticari amaçlı gibi.
Full range hp.ler bu kadar iddialı iken, buradan 3 yolluya gitmek düşünülesi olmalı.
Son olarak, bir bookself hoparlor ile SE dinlemeyi düşünemiyorum.
Ama, hani olsa da 30cm kısa xmax. hi-end bir hoparlor ile dinleyebilsem.

Selamlar