KENDI HOPARLORUNU KENDIN YAP

Hoparlörler » Tweeter(tiz), mid-range(orta sesler), woofer ve subwoofer'lar hakkındaki tüm soru(n)lar

Okunmamış iletigönderen anadolman » 26 Haz 2007, 15:37

hoparlörün 3d resimi

Resim
anadolman
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen anadolman » 26 Haz 2007, 15:40

diğer resimler::

Resim

Resim
anadolman
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen drhardware » 27 Haz 2007, 16:57

Dostum aramıza hoşgeldin.
Dizaynın hem estetik hem de teknik açıdan çok güzel.
Doğal olarak hesaplama yapmadan ölçü belirlenemez. Ama öncelikle küçük bazı düzenlemeler yapman lazım.
1- Eğer üç yollu yapacaksan üç kategori hoparlörün olmalı. Bas, Mid ve Tweeter. Bas hoparlör için ya küçük çaplı iki adedini paralel/seri bağlarsın ya da tek kullanırsın bu senin seçimin.
2- Aktif crossover kullanacaksan çıkışlarına ampli koyman gerekecektir. Ki sanırım düşünmüşsündür bunu. Bu durumda ampli için kabin içinde izole bir alana ihtiyacın olacak.
3- Hepsinden önce bu iş için ne kadar bir çıkış gücü öngörüyorsun onu belirlemen lazım. Ona göre proje üretilip uygulanması gerekir.
4- İlk başta söylemem gerekeni en son söylüyorum ama, hepsinden önce nasıl hoparlörler kullanacaksın. Ne marka/model?
İşte dostum bütün bunları bilmeden bu kabini dizayn etmen imkansız.
O bakımsan öncelikle bu soruları kafanda bir cevapla bize yaz, sana bir çözüm geliştiririz.
Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

Okunmamış iletigönderen anadolman » 27 Haz 2007, 21:01

dr. hardware hocam saol:) .ben bu hoparlörleri toplam 50 watt arası kaliteli bir amfi ile sürmek istiyorum zaten cok büyük bi odam yok belki 50 watt bile fazla gelicektir(4mt.x4.5mt).aslında ben bas sesleri mid sesleri 2 ye ayırıp tizi tek kanal üzerinde sürmek istiyordum.aslında toplam 50 watt dedim ama işin içine aktif cross-over girince tabiki her kanal için yarı ayrı watt hesabı yapıp toplamının almak lasım.

aktif-cross overla her kanal için amfi düşünmemin sebebi sesin pasiflere göre biraz daha iyi olması ve her hoparlöre aynı watt sesi verip sürmekden ise her kanalın yeteceği bir watt amfi bağlayıp toplam gücü azaltmak.belki sistem olarak cok zor olucak ama verimin artacağını düşünmekdeyim.

aslında fazla yükses istemediğim için piyasada satılan 20- 30 ytl lik(ankara konya sokakdaki çin malı hoplarlöerden bahsediyorum)yani örnek vermek gerekirse çinmalı 300 watt bas hoparlörünü (tabi ki 300 watt sadece üzerinde yazan yoksa 100 wattı geciceğini sanmam) maximum 30 watt amfi ile süreceğim için bana cokda sorun cıkarmayacağını düşünüyorum sonucta yani yüksek güçlü hoparlörden daha düşük güçlü amfi ile sürmek sotun cıkarmasa gerek :D :D :)

birede ampli için izole alan demişsin ben amfileri hoparlörden bağımsız yapmayı planlıyorum.yani hoparlörün arkasına her kanal için(mid bas tiz) cıkış vericem onlara her kanalın amfisini bağlayacağım.

kolonnun ölçüleri en büyük hoparlörün olduğu kısmın genişliği 45 cm boy 165 cm ve derinlik 105 cm alttaki mermeride 55cmx120cmx6cm(bilerek bu kadar büyük ve kalın mermer düşündüm hem denge hemde ağılık acısından sonucta hopalör kolonları stabil drudukca distorsiyon azalır) biraz irice farkındayım :D :D :D
anadolman
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen anadolman » 27 Haz 2007, 21:05

birde ben toplam 5 yollu olcağı için nasıl bi aktive cross over olması lasım ben ilk önce 3 yollu actif cros-overdan sona bas ve tizleri 2 ye ayırmak için 2 yollu crossoverdan gecirmeyi plalıyorum.nasıl olur???yarına kafamdaki sitemin çizimini kabaca yapar yollarım resim olarak..ilgine şimdiden teşekür üstadlar :D :D
anadolman
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen anadolman » 27 Haz 2007, 22:47

işte kafamdaki sistem:

Resim
anadolman
Yeni Üye

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen berat23 » 28 Haz 2007, 09:59

konuda uzman değilim ama bişeyler söyleyebilirim.

kafanda düşündüğün sistem aslında mantıklı.her sürücüye tam vercekleri frekansı gönderiyosun.ama bu kadar çok filtre sesi doğallıktan uzaklaştırır.en iyi filtre olmayandır.bence max. 3 kanallı bas mid tiz şeklinde pasif filtre en iyi seçimdir.keşke imkan olsa tek sürücüde tüm sesleri alsak.en güzeli bu ama şimdilik öyle bir sürücü yapmadılar.amfileme işinde yine tek ampli daha iyi olur.her frekansa ayrı çalışmak hem zor olur hemde bir etkisini göremezsiniz.o yüzden en iyi çözüm(bence) cd player-pre ampli-power ampli-crossover-sürücüler.tabiiki yinede tercih sizin.
berat23
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen anadolman » 29 Haz 2007, 00:36

Berat merhaba yorumların için teşkürler,yeterli bilgi olsun olmasın sonucta herkesin bir düşücesi var tabiki.aslında sistem başlı başına cok teferuatlı oluyor farkındayım :D .fakat bu sistemdeki düşüncem şu idi.eğer ki pasif crosover kullansa idim toplam gücü tamamen crosoverın üzerinden geçirerek hoparlörlere vermem gerekcekti.bununda crosover üzerinde gereksiz ısıya ve yüklenmeye neden olacağını düşündüğüm için bu sistemi tasarladım.

bu kadar çok filtre sesi doğallıktan uzaklaştırır demişsin bunu biras acar mısın acaba.bundaki sebeb mesela bi kemanın farz-ı misal ses frekansının 500 - 1500 hz olduğunu düşünelim ve ben kanalın birini 1000 hz den ayırdığımı düşünelim,ben kemanın slolsunu dinlerken farklı özelliklerde hoparlörden ses gelceği için sesin bozulacağını mı düşündün ben onu anladım sanki sözlerinden :D :D
anadolman
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen berat23 » 29 Haz 2007, 10:01

sesi n kadar işleme sokarsak o kadar bozulur.yan,i her sistemin sese olumsuz katkısıda vardır.o yüzden en iyisi en az eleman olanıdır.bozulmadan kastım bu.
berat23
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen drhardware » 29 Haz 2007, 10:22

Sevgili anadolman,

Daha önce böyle bir proje üzerinde çalıştın mı? Hiç amplifikatör yaptıın mı bilmiyorum ama,
Açıkça söylemeliyim ki;
İyi bir aktif hoparlör yapmak, sadece ampli yapmaktan 10 kat daha zor bir iştir.
Sadece mekanik konstrüksiyon değil aynı zamanda elektronik dizayn da çok önemlidir.
Alacağın hoparlörlerin speklerini bilmeden böyle bir işe kalkışman çok anlamsız olur.
Bence en fazla 3 aralık seçip 3 yollu bir tasarım yapman gerekir.
İki kademeli filtre fikrin bana çok parlak gelmedi. Çünkü beratın da dediği gibi sinyali ne kada5r çok "ellersen" o kadar bozulur.
Eğer yardımcı olmamızı istiyorsan, önce;
[Ne kadar çıkış gücü öngörüyorsun?
Ne marka/model hoparlör kullanacaksın?

Onu bildir. Biz de elimizden geleni yapalım.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
drhardware
Eski Site Sorumlusu

İl: Ankara

ÖncekiSonraki

Hoparlörler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Bing [Bot], Google [Bot] ve 0 misafir