Ses kartını pil ile beslemek

Güç Kaynakları » Ses devrelerinde kullanılan komponentler kadar, güç kaynağının kalitesi de önemlidir. Güç kaynakları hakkındaki soru(n)lar

Ynt: Ses kartını pil ile beslemek

Okunmamış iletigönderen ionian » 23 Kas 2011, 00:12

Sn Hazar, teşekkür ederim, TransportPC konusunda bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Ama sizin benden öğreneceklerinizden çok benim sizlerden öğrenecelerim var aslında :)

TransportPC ile birlikte DAC olarak ilk önce E-MU 0404 USB2 kullandım. USB'nin performansı bir yere kadar olduğu için sonrara PCI bir kart olan E-MU 1212M kullandım. Uzun süre bunun analog çıkışlarını kullandım. Son olarak da şu cics'in ve Mihaylov'un TransportPC projesini bire bir uygulayarak, çeşitli nedenlerden TransportPC projesine en uygun kart olan ESI Juli@ ses kartına ve de modifikasyonlarına (BNC, akü, kapasitör, vb.) geçtim.

TransportPC ile birlikte bir süredir bir arkadaşın Baresford DAC'ını ve test amaçlı bende duran Goldenote DAC7 deniyorum. Baresford fiyatına göre çok iyi. Ama DAC7 beni çok şaşırttı. Fiyatı çoğumuza göre ucuz değil belki ama sahnesel focus, enstruman ayrışımı, vb. etkileri çok etkileyici. Şu an ben de DAC almak için arayış içindeyim.
ionian
Yeni Üye

İl: İzmir

Okunmamış iletigönderen ionian » 23 Kas 2011, 00:23

Afedersiniz, 7805 diyeceğim yerde baştan beri 2N3055 deyip durdum. Haklısınız... :)

O zaman sn hamist'in de dediklerini (hifi amaçlı olarak uygulamada ve malzemede özen) de dikkate alarak, 12V aküden 3.3V alabilmem için gerekli en iyi regülatör devresini TR şartlarında (gerekirse belki yurt dışından da geterek) hangi malzemeler ile ve nasıl yapabilirim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Saygılar...
ionian
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen ionian » 23 Kas 2011, 00:31

Sözünü ettiğiniz regülatör şu sanırım:
http://www.techsupplies.co.uk/REG006

Bunu getirtmek lazım bu durumda.
Kondansatör olarak en iyi ne olabilir? Dışarıdan gelecekse onlar da gelir artık.
ionian
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen hamist » 23 Kas 2011, 00:47

ionian yazdı:Afedersiniz, 7805 diyeceğim yerde baştan beri 2N3055 deyip durdum. Haklısınız... :)

O zaman sn hamist'in de dediklerini (hifi amaçlı olarak uygulamada ve malzemede özen) de dikkate alarak, 12V aküden 3.3V alabilmem için gerekli en iyi regülatör devresini TR şartlarında (gerekirse belki yurt dışından da geterek) hangi malzemeler ile ve nasıl yapabilirim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Saygılar...

Bence bunu bir inceleyin.

http://tr.farnell.com/jsp/search/result ... rect=false

National sitesinde bulup piyasa araştırması da yaptım.
:)
Sanırım 800mA yeterli olur, zira 3.3V LDO regulatorler arasında 5.5V giriş üzerinde kaliteli bir şeyler bulmak biraz zor.
Kondansatorleri de Farnel de araştırabilirsiniz, Sanyo'nun SMD L ESR çok iyi kondansatörleri var.
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen ionian » 23 Kas 2011, 01:01

Çok sağol sn hamist,

Bu bilgi iyi oldu. O zaman şu olabilir mesela:
http://tr.farnell.com/national-semicond ... dp/1286784

Kondansatör de şu mesela: Değeri ne olmalı sizce :
http://tr.farnell.com/sanyo/6svp470m/ca ... dp/9188851

Peki benim linkini verdiğim yabancı sitedeki 3.3V değerindeki LDO ile aralarında kalite ve performans açısından farktan söz edilebilir mi?
ionian
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen hamist » 23 Kas 2011, 01:15

ionian yazdı:Çok sağol sn hamist,

Bu bilgi iyi oldu. O zaman şu olabilir mesela:
http://tr.farnell.com/national-semicond ... dp/1286784

Peki benim linkini verdiğim yabancı sitedeki 3.3V değerindeki LDO ile aralarında kalite ve performans açısından farktan söz edilebilir mi?

Benim linkini verdiğim Low Noise, sizin yazdığınız da olabilir,
ama mutlaka PCB yapmalısınız ve ses kartına bağlantılar olabildiğince kısa
olmalı, hatta oradaki 106 yazılı 10uF kondansatör ayaklarına olursa daha iyi olur.

Evet kondansator de yazdığınız.
Neredeyse super sınıf...
hamist
DIY Audio Gurusu

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen ionian » 23 Kas 2011, 10:33

O zaman liste şöyle olabilir mi? Model, marka ve değerlerinin uygunluğunu hifi amaçlı kullanılacağını da dikkate alarak değerlendirmenizi rica ediyorum.

1. Bir adet 3.3V LDO voltage regulator (LD33V)
Resim

ya da NATIONAL SEMICONDUCTOR - LP3878MR-ADJ - IC, V REG 0.8A ADJ, SMD, SOP8, 3878
Resim

2. İki adet SANYO - 6SVP470M - CAPACITOR, 470UF, 6.3V
Resim

Sayın hamist,
Dediğiniz gibi PCB yapacağım. Yalnız, alttaki fotoda da görüldüğü gibi, ben C1 ve C3 5V giriş, C2 3.3V çıkış kapasitörü. Ben bunlara fotodaki gibi ELNA kapasötör lehimledim. Dediğiniz gibi C2'nin bacaklarına lehimlersem, buradaki ELNA'ya gerek kalmayacak mı bu durumda?
Resim
ionian
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen Hazar » 23 Kas 2011, 12:11

Merhabalar,

LP3878 "Ceramic stable" bir ürün, yani çok düşük ESR'ye sahip giriş/çıkış kondansatörleri ile çalışmak için tasarlanmış. Regülatör olarak bunu seçersek, datasheete göre Sanyo kondansatörleri kullanamıyoruz, zira kendileri elektrolitik.

Öte yandan, sanırım daha büyük bir sorun var. 12V'dan 3.3V'a düşüş esnasında regülatör üzerinde harcanan güç, regülatörün kaldırabileceği limiti aşmakta. Webench simulatörü bu yüzden Iout olarak 250mA seçsek dahi current exceeds limit uyarısı vermekte. Datasheetin tepesinde yazan kocaman 800mA yazısına rağmen bunu demesi ilginç, ama böyle de bir durum var.

Benim DAC uygulamamda kullandığım ve çok iyi sonuçlar veren LP2985 var fakat 150mA kendisi, sizin kart daha fazla istiyor.

Bu durumda üç seçeneğe kaldık.

Birincisi kart üzerinde de kullanılan LM1117. Ayarlı ve fixed versiyonları var ki, 3.3V için fixed olanını öneririm.
LD33V var ama Internette çok az kaynak var hakkında, sadece Sparkfun satıyor. ST üretimi. Kullanılabilir aslında.
Ve her zaman bu tarz parça aramalarında yıldız olarak çıkan Linear Technology firmasının bir ürünü; LT1965. LT1965-3.3 olanı bulunabilirse basit bir PCB ile iyi bir sonuç alınabileceğine inanıyorum.

Şu an işyerinde vakit bulunca yazıyorum, akşama daha ayrıntılı inceleyip bilgi verebilirim.

Saygılar.
Rüzgar ters esiyorsa, yelkenlerini rüzgar yönüne göre ayarlamaya bak; çünkü dünya çektiğin sıkıntılarla değil, gemiyi limana ulaştırıp ulaştıramadığınla ilgilenir.
ResimDIY Audio Türkiye Facebook Sayfası
Hazar
Site Sorumlusu
Site Sorumlusu

İl: İstanbul

Okunmamış iletigönderen hamist » 23 Kas 2011, 12:41

Hazar yazdı:Merhabalar,

LP3878 "Ceramic stable" bir ürün, yani çok düşük ESR'ye sahip giriş/çıkış kondansatörleri ile çalışmak için tasarlanmış. Regülatör olarak bunu seçersek, datasheete göre Sanyo kondansatörleri kullanamıyoruz, zira kendileri elektrolitik.

Öte yandan, sanırım daha büyük bir sorun var. 12V'dan 3.3V'a düşüş esnasında regülatör üzerinde harcanan güç, regülatörün kaldırabileceği limiti aşmakta. Webench simulatörü bu yüzden Iout olarak 250mA seçsek dahi current exceeds limit uyarısı vermekte. Datasheetin tepesinde yazan kocaman 800mA yazısına rağmen bunu demesi ilginç, ama böyle de bir durum var.

Benim DAC uygulamamda kullandığım ve çok iyi sonuçlar veren LP2985 var fakat 150mA kendisi, sizin kart daha fazla istiyor.

Bu durumda üç seçeneğe kaldık.

Birincisi kart üzerinde de kullanılan LM1117. Ayarlı ve fixed versiyonları var ki, 3.3V için fixed olanını öneririm.
LD33V var ama Internette çok az kaynak var hakkında, sadece Sparkfun satıyor. ST üretimi. Kullanılabilir aslında.
Ve her zaman bu tarz parça aramalarında yıldız olarak çıkan Linear Technology firmasının bir ürünü; LT1965. LT1965-3.3 olanı bulunabilirse basit bir PCB ile iyi bir sonuç alınabileceğine inanıyorum.

Şu an işyerinde vakit bulunca yazıyorum, akşama daha ayrıntılı inceleyip bilgi verebilirim.

Saygılar.

Dün gece yattıktan sonra aklıma geldi
:)
12V dan 3.3V a inmek kayıplar ve ısı açısından bir hayli sorun yaratacak.
Bu konuda Hazar Bey'in uyarısı çok yerinde.

12V akü ya da pil yerine 9V kullanıp, önce devremizin 5V ihtiyacını karşıladıktan sonra,
bu 5V a bağlayağımız 3.3V seri regülatör ile sonuca gitmek daha sağlıklı ve doğru olanıdır.
Yine Hazar Bey'in belirttiği gibi, devredeki seramik kondansatörleri iptal etmeden
elektrolitikleri kullanmalıyız.

Selamlar
hamist
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen ionian » 23 Kas 2011, 14:17

Sn Hazar ve Sn. Hamist, yorumlarınız için teşekkürler. Zaman ayırıp yazdıklarınız benim için çok değerli.

Sonuçta, kartın istediği 3.3V güçü uygun pil veya akü kullanarak en az kayıp, ısınma ve ESR ile karttaki LM1117'yi de iptal ederek 3.3V çıkış noktasına vermek için ne kadar çok değişkenin dikkate alınması gerektiğini görüyorum. Tüm bunları, baştan sn Hazar'ın da dediği gibi, şu anki halinden daha iyi sonuç alınacağı varsayımı üzerine yapmaya çalışıyoruz. Sonuçta siz de benim gibi, sonucun daha iyi olacağını varsaymaktasınız anladığım kadarıyla. Şu an kullandığım düzenek, gerek 7805 devresinin derme çatma olması, gerek arada iki adet regülatör bulunması gibi nedenlerden dolayı pek hifi amaçlı değil sizin de baştan söylediğiniz gibi. :) Fakat akü beslemeye geçtikten sonra seste şu anki inanılmaz sonucu görünce, sizlerin bulabileceği en uygun doğrudan 3.3V çözüm bence de kesinlikle daha iyi olacaktır.

Sn hamist'in yattıktan sonra aklına gelen 12V aküden 3.3V'a düşürmede ısınma ve kayıp olayını, benim derme çatma yaptırarak kullandığım 12V>5V düşürücü standart 7805'te de yaşadım. O kadar çok ısınıyordu ki, gittim yapan arkadaşa durumu anlattım. O da 7805'in kılıflısını taktı; bir de soğutucu buldu, fotoğrafta görülüyr. :) Dolayısıyla 12V>3.3V durumunda da ısı sorunu mümkün gibi.
ionian
Yeni Üye

ÖncekiSonraki

Güç Kaynakları

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 1 misafir