Merhabalar.
Altın kaplama durumu, yüksek oksidasyona karşı kullanılan bir yöntemdir. Yani kabloların cak larını kaplanır ki korozyondan kaynaklı iletim zayıflaması olmasın. Hatta altından paha değerli olan paladyum madeni, eski telekominikasyon sistemlerinde yani mekanik çalışan telefon santrallerinin röle kontaklarında kullanılırdı. Bu şekilde milyonlarca kere, korozyon ve ark yapmadan ötürü yıpranmadan çalışırlardı. Tabi artık kullanılmıyor. Hepsi dijital oldu. Birgün bir hurdacıda eskibir telekomdan çıkma telefon santrali bulacak olursanız hemen alın derim
Neyse konuya dönelim.
Eğer iletkenin üzerinden akım taşıyacaksanız bakır yeterli olacaktır. Yani psu daki yolları kalın tutun ve üzerini lehim kaplayın okadar.
İş frekans taşımaya gelince farklı. Frekans taşındıkları iletkenin üzerinden akarken şöylebir yol izlerler;
Düşük frekanslar misal, kablonun kesitinin ortasından akmaya çalışır ve bakır yeterlidir, yüksek frekanslar ise kablo kesitinin dış yüzeyinin kullanır ve tizler en çok gümüşü severler. Yani Bas için kalın bakır tiz için gümüş kaplama. Audioda bu yönteme hibrit iletim denir. Psu devresinde ses frekansı ile ilgili bir işlem olmadığına göre yolları kalın tutmalı, lehimle kaplayıp gücü artırilmalı, korozyonda korumak isteniyorsada üzerine sentetik vernik uygulanmalı. Bu gayet yeterli olacaktır.
Benim tevsiyelerim bunlardır, Başarılar dilrim.
Kolatgelsin.