Malzeme Çantasından Çıkan Toshiba TA8210AHQ

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Ynt: Malzeme Çantasından Çıkan Toshiba TA8210AHQ

Okunmamış iletigönderen hamist » 13 Oca 2012, 00:48

dhan000 yazdı:aslında çalışma aralığı olarak 9-18v denilmiş bu aralıkta bir gerilimde çalıştırlabilir...16.92 volt dc gerilim zaten gerilimin tepe degeridir yük altında bu değere ulaşması bana biraz zor göründü heleki 30watlık trafo ile çok zor... bana göre bu entegreden verim almak için en azından 50wattlık bir trafo gerekir... denemelr için 30 wattlık yeterli olacaktır ama sesi açınca ses bozuldu demeyin...
nede olsa kanal başı 19-20watt verebiliyor...30wattlık tarfo sadece bir kanala yeter...
kolay gelsin.

Çökmelerin bir kısmı tel ve diod direnci olurken, kalan kısmı da ripple dır,
ki ripple kabul edilecekse sorun yok.

Ama trafo gücü göz önüne alındığında, sadece denenmiş olur,
beğenilirse güçlü trafo ve yeterli kondansatörlerle devam edilir.

Selamlar kolay gelsin...
Tüketimleri ile ünlü ülkelerin tarihlerini üreten ülkeler yazar.
hamist
DIY Audio Gurusu

İl: istanbul
Meslek: endüstriel elektronik

Okunmamış iletigönderen e_cag » 15 Oca 2012, 01:08

Mevcut trafo ile deneyecekseniz hoparlörleri 8ohm seçme şansınız varsa öyle yapın. Bu çıkış gücünü biraz dizginler. Elinizde 4ohm hoparlör varsa sesi açarken ihtiyatlı davranıp ısınmayı kontrol etmeye çalışmanız faydalı olur.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen DepresifKedi » 15 Oca 2012, 05:36

merhaba.
Devreyi bitirmek üzereyim,elimdeki malzemeleri kullandım.Trafom simetrik olduğu için 2 adet diyot ve sonuna 10.000uF 50 v kondansatör kullanarak dogrultma devresi yaptım.Resmini paylaştığım sistem üzerinde dikkat ederseniz C9 nolu kondansatör voltajı süzme amaçlı kullanılmış 2200uF değer biçilmiş fakat benim elimde 3300uF vardı onu kullandım.Dirençler elimde yoktu en kısa sürede onları temin edeceğim.Elimdeki diyotlar'da 6A'lik zaten trafom 35W olduğu için o değerde akım çekemeyeceğim.

e_cag yazdı:Mevcut trafo ile deneyecekseniz hoparlörleri 8ohm seçme şansınız varsa öyle yapın. Bu çıkış gücünü biraz dizginler. Elinizde 4ohm hoparlör varsa sesi açarken ihtiyatlı davranıp ısınmayı kontrol etmeye çalışmanız faydalı olur.

Elimde bir adet 8ohm ve bir adet 4ohmluk hoparlör mevcut.Kanalık tekinde önerdiğiniz gibi 8ohm'u kullanabilirim.Diğer kanal içinde 4ohmluk hoparlörü kullanmayı düşünüyorum fakat bişi sormak istedim.2 farklı 4ohm'luk hoparlörü seri bagladığımızda ohm kanununa göre 8ohm'luk hoparlör elde edebiliyoruz ya "R1+R2+R3.....Rx" ben ise 4 ohmluk hoparlöre seri 4 ohm watt'lı "10watt'lık" bir direnç baglasam 8ohm'luk hoparlör gibi kullanabilirmiyim acaba?

Sistemin çizimlerini ekleyeyim fakat daha test etmedim,en kısa sürede dirençleri de elde edip test edeceğim o zaman yorumlarımı yaparım,kullanmak isteyen arkadaşlar da daha saglıklı bir şekilde yararlanabilirler.
Teşekkürler...
Eklentiler
İsis,Ares Çizimleri.rar
(29.36 KiB) 384 defa indirildi
TA8210AHQPCB.PDF
(1.2 MiB) 429 defa indirildi
Kullanıcı avatarı
DepresifKedi
DIY Audio Fanatiği

İl: Ankara
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen e_cag » 15 Oca 2012, 18:45

4ohm seri direnç bir şekilde çıkış akımını sınırlayıp iş görür ama ancak ısınmayı izlemede işe yarar. Ses derseniz, 4ohm hoparlör için nominal empedans olup frekansa göre deişir, direnç ise hemen hemen sabit kalır. Yani toplam direnç frekansa göre anlık değişip durur. Amplifikatörünüzün çalıştığından emin olduktan sonra isterseniz doğrudan 4ohm ve 8 ohm dirençleri çıkışlara bağlayıp 1kHz gibi bir sabit giriş sinyalinde ısınmayı gözleyebilirsiniz. Ses açısından ise iki farklı 8 ohm hoparlör bile farklı verimlerde olabileceğinden 4ohm hoparlör+4ohm seri direnç ile alacağınız ses 8ohmluk hoparlörden farklı olacak. Yani anlamı yok.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen DepresifKedi » 15 Oca 2012, 18:53

e_cag yazdı:4ohm seri direnç bir şekilde çıkış akımını sınırlayıp iş görür ama ancak ısınmayı izlemede işe yarar. Ses derseniz, 4ohm hoparlör için nominal empedans olup frekansa göre deişir, direnç ise hemen hemen sabit kalır. Yani toplam direnç frekansa göre anlık değişip durur. Amplifikatörünüzün çalıştığından emin olduktan sonra isterseniz doğrudan 4ohm ve 8 ohm dirençleri çıkışlara bağlayıp 1kHz gibi bir sabit giriş sinyalinde ısınmayı gözleyebilirsiniz. Ses açısından ise iki farklı 8 ohm hoparlör bile farklı verimlerde olabileceğinden 4ohm hoparlör+4ohm seri direnç ile alacağınız ses 8ohmluk hoparlörden farklı olacak. Yani anlamı yok.

Selamlar...
Açıklamanız için teşekkür ederim bir şey daha öğrenmiş oldum...O halde ilk önerinizde olduğu gibi 4ohm'luk hoparlör baglayıp ses seviyesini kontrollü bir şekilde arttırırken,multimetrem de sıcaklık ölçme bölümü ve probu ile entegrenin ısısını da gözlem altında bulundurmam daha iyi bir sonuç almamı saglayacaktır.
Tekrar'dan teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
DepresifKedi
DIY Audio Fanatiği

İl: Ankara
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen tl1000r » 26 Oca 2012, 14:21

SLM zamanında iyiydi bütün japonundan, çinine araba teyplerinde hep bu enteğre vardı toshiba olsabile çok çok iyibi enteğre degil düşündügün performansı bulamaya bilirsin. bu enteğreden iyi güç elde etmek istiyosan 3ohm hop kullanacaksın vede tavsiye edilen güç degerlerinin üstüne cıkarsan çok kolay yanıyolar ve aşırı ısınıyolar ,nerden biliyon dersen yıllarca bu enteğrelerle uğraştım ve bu güçte enteğreler içinde eniyi olanı upc 1230dur saygılar.
tl1000r
Yeni Üye

İl: istanbul

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen elektrosenol » 27 Oca 2012, 01:16

Benim ilk oto Amplifikatörümde bulunan entegredir kendileri. içinde 2 adet entegre olup toplamda 4 çıkışlı bir Amplifikatördü. Çıkışları kendinden köprüdür bu entegrenin. Yukarıda bağzı arkadaşlar bahsetmiş class D diye, alakası olmamakla birlikte class D gibi az ısınan bir entegredir. Çıkış empendansını mümkünse 2 ohm olacak şekilde ayarlayın bu entegrenin. 2 ohmda bu entegreden çok daha iyi bir verim alırsınız. İçinde kısa devre koruması, termal koruma , çıkış şase koruması mevcuttur. Seside hani fena değildir hatırladığım kadar, yalın düz frekans rengi olmayan bir sesi vardır.
Steryo takılıyorum:)
Kullanıcı avatarı
elektrosenol
DIY Audio Fanatiği

Önceki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • kaliteli malzeme