PC hoparlörü

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

PC hoparlörü

Okunmamış iletigönderen tda1524 » 04 Haz 2009, 11:54

merhaba arkadaşlar.
benim pc için yüksek kaliteli bir stereo amfi yapmak istiyorum.
10w...40w arası herhangibi güçte olabilir. daha fazlasına gerek yok.
kullanacağım hoparlörler 7cm çapında 20w gücünde. bu ebatlar pc için bence normal. odanın alanı 9m2 bişey.
devrenin entegreli ve yüksek kaliteli olmasını istiyorum. daha önce şu heryerde şeması bulunan entegrelerin çoğunu denedim ve hiç memnun kalmadım.

bana entegre numarasıyla birlikte full şemasınıda gönderirseniz sevinirim. baskıdevreyi kendim çizebilirim.
sizin tüm tavsiyelerinizi dikkate alıp hepsini deneyeceğim.

yardımcı olacak tecrübeli arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
tda1524
Yeni Üye

İl: izmir
Meslek: öğrenci

Cevap: PC hoparlörü

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 04 Haz 2009, 12:04

7cm hoparlör çok kaliteli değilse 20w imkansız gibi birşey, belki de peak gücüdür... Bunları tda2030 ile sürebilirsin, güzel bir entegredir, düşük distorsiyon ile 14 watt RMS güç, daha kaliteli birşey istiyorsan lm1875 ile yapabilirsin, bir tanesi 25W rms gücünde ve distorsiyon oranları tda'dan daha iyi yanlış hatırlamıyorsam... İkisinin de datasheet linkini veriyorum, devre şemaları da baskı devre çizimleri de var, kolay gelsin...

http://www.national.com/mpf/LM/LM1875.html

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 030A.shtml
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Öğrenci

Okunmamış iletigönderen tda1524 » 05 Haz 2009, 18:53

fixxxxxer yazdı:7cm hoparlör çok kaliteli değilse 20w imkansız gibi birşey, belki de peak gücüdür... Bunları tda2030 ile sürebilirsin, güzel bir entegredir, düşük distorsiyon ile 14 watt RMS güç, daha kaliteli birşey istiyorsan lm1875 ile yapabilirsin, bir tanesi 25W rms gücünde ve distorsiyon oranları tda'dan daha iyi yanlış hatırlamıyorsam... İkisinin de datasheet linkini veriyorum, devre şemaları da baskı devre çizimleri de var, kolay gelsin...

dostum, tavsiyelerin için çok teşekkür ediyorum.
bu bahsettiğin entegreleri çok kullandım. kalite olarak iyi ama ortada bazı durumlar var.
bu entegrelerin besleme voltajı biraz yüksek. buda ısının fazla olmasına neden oluyor ve doğal olarak çok iyi soğutulması gerekir.
ayrıca opamp yapılı entegrelerde mecburen geribesleme kullanılıyor ve bundan dolayı faz kayması oluşuyor.
böyle entegrelerin sesi bizim kulağımıza iyi gelebilir ancak teknik olarak baktığımızda mükemmel bir yükseltec diyemeyiz.
zaten iyi entegreyi ucuza satmazlar :mrgreen:

aceba oto amfi entegreleri kullansam olurmu? onların sesi daha kaliteli geliyor. çalışma voltajı düşük, geri beslemeleri yok ve ısı sorunu az miktarda.
tek sorunları biraz fazla akım harcamaları, oda önemli değil.
bu tür entegrelerin en kaliteli olanları hangileri?
tda1524
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen Admiral » 05 Haz 2009, 19:11

tda1524 yazdı:
fixxxxxer yazdı:7cm hoparlör çok kaliteli değilse 20w imkansız gibi birşey, belki de peak gücüdür... Bunları tda2030 ile sürebilirsin, güzel bir entegredir, düşük distorsiyon ile 14 watt RMS güç, daha kaliteli birşey istiyorsan lm1875 ile yapabilirsin, bir tanesi 25W rms gücünde ve distorsiyon oranları tda'dan daha iyi yanlış hatırlamıyorsam... İkisinin de datasheet linkini veriyorum, devre şemaları da baskı devre çizimleri de var, kolay gelsin...

dostum, tavsiyelerin için çok teşekkür ediyorum.
bu bahsettiğin entegreleri çok kullandım. kalite olarak iyi ama ortada bazı durumlar var.
bu entegrelerin besleme voltajı biraz yüksek. buda ısının fazla olmasına neden oluyor ve doğal olarak çok iyi soğutulması gerekir.
ayrıca opamp yapılı entegrelerde mecburen geribesleme kullanılıyor ve bundan dolayı faz kayması oluşuyor.
böyle entegrelerin sesi bizim kulağımıza iyi gelebilir ancak teknik olarak baktığımızda mükemmel bir yükseltec diyemeyiz.
zaten iyi entegreyi ucuza satmazlar :mrgreen:

aceba oto amfi entegreleri kullansam olurmu? onların sesi daha kaliteli geliyor. çalışma voltajı düşük, geri beslemeleri yok ve ısı sorunu az miktarda.
tek sorunları biraz fazla akım harcamaları, oda önemli değil.
bu tür entegrelerin en kaliteli olanları hangileri?

yüksek kalite diyosun , oto entegrelerinden bahsedıosun , ses %60 yı gecınde %10thd vermeye başlayan entegreler..bende oncelerı senın gıbı dusuodum 12 v asimetrik calıssın ugrastırmasın dıyordum..şuan lm1875 im var simetrik 25v ile calışıyor ve kullandıgım soğutucu ise şu psuların ıcınde olan minik sogutulardan kullanıyorum ve 20 cm subwoofer sürüyorum..ısınıyo ama sorun değil. azcık buyuk sogutucu kullanınca oda ısınmaz zaten hoparlörün 7 cm miş , ne kadar ısıtabılırkı entegreyi..
illa oto entegresi kullanıcam diyosan mb3731 orjinalini bul , ama pahalı biraz ...

edit:entegre numarası
En son Admiral tarafından, 05 Haz 2009, 19:14 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 değişiklik yapıldı.
Tda1554-Tda7294-Tda8560-Tda1562-Tda2052-Tda7560-Tda2003- Lm1875
Kullanıcı avatarı
Admiral
DIY Audio Fanatiği

İl: Antalya

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 05 Haz 2009, 19:11

tda 1562 yapın düz 12 volt ile 45 watt 0,5% distorsiyon. (Dr'un önerisidir, 12V ile çalışan en iyi lineer entegre olduğunu belirtmişti kendisi)

edit: ısınması sadece voltajla alakalı değil, akımla alakalı eğer endişeniz bu ise(voltajla alakalı olsaydı ufacık tl072'leri ısınıyo diye soğutucuya bağlardık), kaldı ki 1562'nin de pek az ısınacağını sanmam...

edit 2: iyi entegre ucuz olmaz görüşünüze de katılamayacağım, %100 orijinal lm3875'in tanesini 4 dolardan aldım. lm1875 için 2-3 lira normaldir.

edit 3: Admiral'in de dediği gibi lm1875'i mükemmel bulmayıp oto teyp entegresini beğeniyorsanız biryerlerde terslik var...
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen e154 » 05 Haz 2009, 19:45

soğutucu entgre arasında silikon gres kullanlıyormu:? soğutucnuz nasıl bişey ? yüksek gerilimde ısınan entegre yüksek akımda ısınmayacakmı?
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen tda1524 » 07 Haz 2009, 20:12

yapmayın arkadaşlar gözünüzü seveyim... :)
1- lm1875 entegresine kötü demedim. çok kalitelide diyemeyiz.
2- ısı olayını tamamen yanlış düşünüyorsunuz. size bu olayı formüllerle ispatlayabilirim.
dedim ki: yüksek beslemeli amfiler çok ısınır.
şimdi, P=V.I formülünü bilmeyeniniz yoktur. bu P gücü watt cinsinden hesaplanır ve değeri büyüdükce direnç üzerindeki ısı miktarı artacaktır.
entegrenin transistörleri üzerine düşen gerilim arttıkca akımın büyüklüğüne göre ısıya dönüşecektir. doğal olarak besleme voltajı artınca taransistörlerin E-C voltajıda artacaktır.
olayı daha iyi anlamak için 7805 veya herhangibi 78xx regüle entegrelerini kullanabilirsiniz.
şimdi 7805 çıkışına belli bir akım harcayacak sabit bir direnç bağlayın. 7805 girişine önce 9v uygulayın. entegre çok az ısındığını hissedersiniz. sonra giriş voltajını 15v ve üzerine çıkarın. 7805 çıkışı sürekli 5v kaldığı için dirençten hep aynı akım akacaktır ANCAK sıcaklığın aşırı derecede arttığını görürsünüz.
aynı durum amfi entegrelerinde de olacaktır.
3- tl072 entegrelerini yüksek beslesenizde çıkıştan harcadığınız akım çok düşük değerde.
4- arkadaşlardan birisi "akımdan ısınmayacakmı" demiş. evet ısınır ama 12v ile çalışan amfilerin çıkış transistörleri daha düşük dirençte çalıştığı için E-C voltajıda düşüyor ve doğal olarak ısı azalır. MOSFET'lerin büyük akımlarda çalışabilmesinin sebebi de budur (iç dirençleri çok düşüktür).
5- silikon gres kullanıyorum. elektronikte okadar acemi değilim :)
6- amfinin sesini okadar çok açamıyorum :) yoksa apartmandaki komşular beni boğarlar :mrgreen:
tda1524
Yeni Üye

Okunmamış iletigönderen elektrosenol » 07 Haz 2009, 20:30

tabiki ısınır fakat dediğin her amplifikatör için geçerli değil+-90v ile çalışan bir açık alan seslendirme amplifikatörünü o voltajla besliyon diye cayır cayır ısınacak diye bişey yok. dediğine katılıyorum voltajı ne kadar yükseğe çıkartırsan amplifikatörün stabilitesini geçtikten sonra sana ısı kaybı olarak geri döner.bu izah daha doğru bence.çıkış katı olarak hangi entegreleri denedin onlarıda yazsaydın iyi olurdu şimdi sana tda1554 diyicem belki burun büküceksinizçünkü kendisi fazla detay vermeyen yuvarlak bir ses tınısına sahip bir entegre ama hoparlörlerin gerekli detayı veremeyecek çözünürlüğe sahipse bana kalırsa fazla detay ve haz veren bir amplifikatör arama.biraz daha kaliteli ve detaylı ses istiyorsan simetrik beslemeye geç bunun içinde en uygunlarından biriyukarıdada bahsedildiği gibi lm1875 olur.sayın admiral in dediği mb3731 entegreside olabilir. yıllar önce kullanmıştım bu çıkış katını ve tda1562Q dan daha iyi ses verdiğine inanıyorum.ama fujitsunun bu dahiyane entegresinin orjinalini bulmak bu şartlarda imkansız diyebilirim kolay gelsin
Steryo takılıyorum:)
Kullanıcı avatarı
elektrosenol
DIY Audio Fanatiği

Okunmamış iletigönderen fixxxxxer » 07 Haz 2009, 20:45

7805 regülasyon için kullanıldığından çalışma prensibi bambaşka, oto amplilerinde de eksik bildiğiniz birşeyler var sanırım, genelde o ampliler 12V ile beslenir ama içlerinde smps voltaj çeviriciler vardır, benim incelediklerimin çoğu 2x25-30-35 volt gibi değerlerde çalışıyor, direk 12V ile çalışanı pek görmedim, pek değil hiç görmedim... Ampli diye satılan bazı uyduruk çin mallarında da toshiba ta8210, tda7375 vs. ab sınıfı entegreler kullanılır ki bunların çoğu kaliteli radyo cd çalarlarda zaten var, ve çıkış gücü 10W'ı aştıktan sonra distorsiyon %10'a tırmanır... Otomobilin dinleme şartlarında da (kötü akustik, motor sesi vs.) çok kalite aranmadığından genelde yeterlidir. Ama lm1875'in yanında "kalite" bakımından esamesi okunmaz... Kaldı ki ısı biraz da amplinin yapısı ve ile alakalıdır, neden düşük distorsiyonlu a-sınıfı bir ampli düşük voltaj çekse de, aynı güçteki yüksek voltajla çalışan bir ab sınıfı ampliden 5-6 kat fazla ısınır? Daha az ısı istiyorsanız lm'yi düşük voltajla besleyin ve 4ohm hoparlör kullanın, ya da düşük güçlü class-a yapın, herhalde en kaliteli çözüm o olur... Bir de pc'ye (yoksa) kaliteli bir ses kartı alın...

benim evdeki class-h düzeninde çalışan a/v receiver 5x80 watt ve 2x50 volt ile besleniyor, ama içinde kullanılan soğutucuyu 2 tane 2x35v ile çalışan lm3875'de (hepi topu 100 watt güç) kullanamazsınız, 2x10 volt ile çalışan 2x10 wattlık class-a amplifikatörde kullanamazsınız. Nasıl ispatlayacaksınız şimdi direk voltajla alakalı olduğunu?
Kullanıcı avatarı
fixxxxxer
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen dhan000 » 07 Haz 2009, 20:52

hoparlorleriniz 8 ohmluk ise yüksek gerilimle çalışan bir anfi devresi iyi olur yok eger 4 ohmluk ise o zaman arabalarda kullanılan bir anfi devresi kullanmanız kanımca daha iyi olacaktır..
dhan000
DIY Audio Fanatiği

İl: adana

Sonraki

Entegreli Güç Yükselteçleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Google [Bot] ve 0 misafir