Entegrenin resmi aşağıda görülmektedir.
Devreyi Epoxy Bakır Plaket kullanarak basabilirsiniz. Bunun için elinizde şu malzemeler bulunmalıdır.
1 adet epoxy bakır plaket 10X10 cm boyutlar bence yeterli olur.
edding 140s ohp marker parmanent kalem (CD kalemi olarak piyasada bulunabilir. Başka marka kalem almayın tavsiye etmiyorum, bu kalemin kapatıcılığı iyi ve plaketi asite attığınızda bunu yararını göreceksiniz)
Tuz ruhu ( marketteki suyla karıştırılmış olan şişelerden alın çünkü benim vereceğim ölçek bunlarla denenmiştir. Konsantre tuz ruhu almayın hem iğrenç kokusu var ve çok yakıcıdır)
Perhirdol ( kuaför malzemecilerinden bir litrelik şişede alın) Perhirdol hazırlayacağınız asitte reaksion hızlandırıcı olarak kullanılır.
Size yapmanız gereken işlemleri kısaca anlatayım.
Öncelikle kağıt üzerinde devrede kullanılacak elemanların nasıl yerleştirileceği belirlenmelidir.
Bunun için öncelikle arkasına soğutucu takılacağı hesaplanarak arka yüzü plaketin arkasına bakacak şekilde entegreyi yerleştirirseniz iyi olur.
Daha sonra 1 nolu pinden başlayarak diğer malzemeleri de yerleştirirsiniz.
Devre malzemelerinin yerleştirilmesi bittiğinde kağıdı ters çevirerek ışığa tutarsınız. Bu şekilde baktığınızda görülen şekilde bağlantı noktaları ve yollar Epoxy plaketin bakırlı yüzüne edding marka kalemle çizilmelidir. Bu çizme işlemini karbon kopya kağıdı kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Karbon kağıdı kırtasiyelerde bulabilirsiniz.
Bakırlı yüze çizim işlemi bittiğinde yolar ve lehim noktalarının olduğu yerlerde kalem izi kalmamalıdır. Tamamen kapatıcı olmalı ve koyu siyah gözükmelidir. Aksi taktirde iz olan yerler veya saydam kısımlar asite yedirme işleminde zarar görür.
Asit olayı yaptığımız işte en tehlikeli kısmı oluştururyor. Bu aşamada lastik eldiven kullanmalı ve işlemi kesinlikle açık havada yapmalısınız. Aynı zamanda indirgeme işlemi sırasında çıkan buhar kesinlikle koklanmamalıdır. Önce güvenlik!
Asidi koyacağımız kap kesinlikle metal olmamalıdır. Plastik veya cam kap olabilir. Ben bu işler için cam bir tepsi aldım onunla yapıyorum. Kap seçimi yaparken basacağınız plaket boyutunu hesaba katarsanız fazla asit harcamadan ve doğaya en az zararı vererek bu işlemi halledebilirsiniz.
Asit kabın dibinde yatay olarak duran plaketin yüzeyini bir iki mm geçecek kadar olabilir. Reaksiyon sırasında kabınızı yatay olarak hareket ettirerek aşındırma faliyetine katkıda bulunabilirsiniz aynı zamanda bu işlem homojen bir şekilde indirgeme yapmanızı sağlar.
Asit oranlarımız ise şöyle olabilir.
5 Kapak tuzruhu 1 kapak perhirdol. ben genelde tuz ruhu oranını fazla tutuyorum. Perhirdol fazla kullanıldığında çizilmiş yerleri de aşındırıyor. bazen 6 -7 kapak tuz ruhu 1 kapak perhirdol kullanıyorum.
Karışımı kap içinde hazırlayıp iyice karıştığından emin oldukan sonra plaketin bakırlı yüzü yukarıya bakacak şekilde yavaşça asite yatırırız.
Bu durumda asidi plaket üzerinde ileri geri hareket ettirerek açıkta kalan bakırlı alanların asit içinde çözünmesini sağlarız. indirgeme işlemi bittiğinde kalemle çizilmiş yerler hariç plakette bakır kalmamış olmalıdır.
Bu aşamada kabın içine su doldurarark asiti nötralize etmelisiniz. Sonra bu asitle kirlenmiş suyu cansız bir yüzeye dokerek doğaya veririz. (Elektronik devre yapımında en sevmediğim yan burasıdır.)
Plaketinizin üzerindeki kalemle çizilmiş olan yerler kolonyalı veya asetonlu bir bezle çıkarılır. Bakırlı plaketiniz hazır.
Şimdi 1mmlik matkap ucu kullanarak elemanların yerleştireleceği yerlerde delik açmak kaldı.
Delme işlemi bittiğinde elemanları plaketin bakırlı olmayan yüzünden monte edip lehimleme işlemini gerçekleştirebilirsinz.
Baskı devre hazırlama yöntemlerinden baskı devre kalemi ile çizimle ilgili anlatım yapmaya çalıştım. İndirgeme işlemi birçok yöntemde aynıdır. En çok fark çizimin plakete aktarılmasında olmaktadır. Bence baskı devre kalemi ile ilk devrenzi yaptıktan sonra lazer yazıcı çıktısı alıp ütüyle plakete aktarma işlemi yaparak maceraya devam etmelisiniz.
Havya seçiminden de bahsetmeden geçmeyeyim. Kaliteli havya kullanmak çok önemlidir. Havyada bence en önemli kısım havyanın ucudur. Vanadyum kaplamalı havya ucu kullanırsanız lehim esnasında lehimin okside olma olayı en az olacaktır.
Başarılar:)