Anfide zırıltı var

Entegreli Güç Yükselteçleri » Küçük ama çok etkili. Entegreli(tümdevreli) ses yükselteçleri ile alakalı soru(n)lar

Cevap: Anfide zırıltı var

Okunmamış iletigönderen Dinozor » 28 Kas 2008, 01:00

Sevgili tiger...kardeşim....gönderdiğin şu cümleleri tam anlayamadım, ama anlamaya...
çalışalım......

................................................................................................................
Zırıltı sorununun kaynagı belli oldu beslemeyi trafo ile yaptıgım icin yapıyormus aku ile besledigimde zırıltı ortadan kalktı fakat simdide baska bir sorun cıktı ilk denemelerimde volumu sona kadar acmamıstım ve ses gayet tatminkar idi bugun sesi fulledim fakat sesi acarken belli bir seviyeden sonra ses de bozulma oluyor datasheet inde peak akımı 9 A yazıyor suphelendigim nokta tarfonun belli bir seviyeden sonra anfinin cektigi akım miktarına cevap verememesi oldugunu dusunuyorum...Sizlerinde bu konuda fikirlerinizi almak istedim...
...............................................................................................................
şimdi...ilk cümle ne...besleme=trafo=zırıltı...(soruya cevabı zaten...vermişsin..)
demek ki...beslemen de bi sorun var...(temiz..değil...gibi...ki hiç bir.."ac"den "dc"ye...
çevirilmiş ..kaynağın...bi akü, pil,batarya....vs...gibi...temiz...bi kaynak olabilmesi...
benim bildiğimce mümkün...değil..ama ideali ..bir akü'nün...(Sevgili Dr'un tabiriyle...
transparan'lığına ..mümkün mertebe yaklaşabilmek....olmalı..)..ki..o'nun içindir ki..
bizler...2x10000..mf...yeri gelince...4x10000mf...gibi...dahası LM338K..gibi...regüle..
çözümleri...(pardon..ben değil Dr..)dillendiriyor....(Demirelce'si...Binalaleyn....Aklın yolu...bir ..sorun..besleme...
Tam anlayamadım ama.."akü değil"...trafoyla yüksek volümde ses'de bozulma oluyor ise..
1:doğrulttuğun kaynağa..bir voltmetre bağla..(digital..değil...basit..bir..ibreli(analog)...
voltmetre...atıyorum..ki...volüm...min...'da iken..25 volt okuyorsun....volümü açtıkça..bu değerin ..değişmemesi...gerekir...(ki ..sen de değişiyor olmalı...)...bu...arada bi açılım digital Vm...anlık iniş..çıkışları...(benim bildiğim kadarıyla)..göremez..
dahası..analog..Vm.nin yanısıra..yine kaynak voltajı..ne ise o değerde bi flaman ampul..
zaten...Vm'den de hızlı..cevap verecektir...yani trafo..yetersiz güç te ise ampulun..
ışığı..Flaşör..misali...Binanaleyn...(benzin vardı da biz mi içtik'den yola çıkarsak..)
Olmayan bir güç'ten de bir şey beklenemez...velhasıl..bi not daha düşmeliyim ki ben eşe..
dosta şunu derim ki"tamam kardeşim..(atıyorum)deck'in nakamıshı..,Amp..Marantz..da
ses nerden çıkıyor..."hp" noktan sa....misali....
demek ki kaynak"1".derece önemli... bunun lamı..cimi..yok....
kıssadan hisse:"KAYNAĞIN (her ne ise...akü,pil..trafo...vs..vs..)'DAN EMİN OL....
9Amper..gibi..bi şey..aklımda kalmıştı....baya bi güç...kaynak..min..(tahminen)12 volt olsa
12x9=108W....bu gücü asılacak bi amp'liyede Dr..eminim..en az...X3...300W bi..kaynak..
önerecektir...
Dinozor
DIY Audio Gurusu

İl: Kdz.Ereğli/Zonguldak
Meslek: Elektrik-Elektronik

Okunmamış iletigönderen Dinozor » 28 Kas 2008, 01:16

pardon benden öncede yorumlar....sevgili arkadaşlarım tarafından..... yapılmış...
katılıyorum...hemen..hepsine de arkadaşlar...kaynak 12-13v civarı...son dediğime..
geliyor..ki ..tiger kardeşim de zaten 100W..trafo falan...demiş....olmaz...olmaz.....
Ki...Tiger kardeşim de bilmez ki..üzerinde 100W yazan bi piyasa trafosu "60 w"..bassa..
öpte başın üstüne koy...
Dinozor
DIY Audio Gurusu

Okunmamış iletigönderen tiger41 » 28 Kas 2008, 19:51

İbrahim Demir hocam oncelikle verdiginiz bilgilerden dolayı tesekkur ederim Gelelim besleme mevzuuna baslngıcta problem hp.den zırıltı duymamdı ki entegrenin sogutucusuna dokundugumda bu zırıltı zor duyulacak seviyelere iniyordu daha sonra aku ile yaptıgım denemede sorunun ortadan kalktıgını gordum ve bende bu anfiyi ev ortamında calıstırmayı dusunmedigim icin bu durumun uzerinde cok fazla durmamaya kararverdim problemin daha buyugu volumu yukseltigimde sesin catlaması sesi acarken belli bir noktadan sonra ki bu sona yakın sayılır bozulma baslıyor entegre ile sogutucu arasında yeterli miktarda macun var,hp den kaynaklanana bir sorun olacagını zannetmiyorum zira muzik setimin hp inde de durum degismedi denemelerim esnasında girise 5A bi sigorta bagladım sayet 9A surekli cekiyor olsa idi o sigorta defalarca kul olurdu yalnız su ampul olayını pratik bir bilgi olması acısından kafamın bir yerine yazdım e_cag arkadasımın voltajı maximuma yaklastırma isini denemem lazım kond. olayına gelince 2 ade 4700uF ın yeterli olacagnı dusundum fakat sizin onerileriniz dogrultusunda ek olarak 1 tane de 10.000uF ekledim(elimde 1 tane vardı) yine de sorun cozulmedi herseye ragmen denemelere devam :yeteer:
.......
tiger41
DIY Audio Fanatiği

İl: KOCAELİ
Meslek: Genel Çırak

Okunmamış iletigönderen e_cag » 28 Kas 2008, 20:37

Entegre katalogundaki 9 amper anlık pik zaten. Sürekli olamaz. Büyük trafo 4-5 amper sürekli sağlayabiliyorsa ki tahmin ederim o kadardır, 9 A gibi pik anlarında da kondansatörlerin destek sağlamalarıyla besleme yeterli olur. Amper başına 2000 uF'dan toplam 10000 gibi bir kapasite yeterli olur teoride; o zaman sizin 2x4700'ler yeterli gibi. 10000 daha eklemenin ekstra faydasının olmaması da bu durumda mantıklı geliyor.

O zaman mesele biraz entegrenin sınırlarına dayanıyor. Yani herşey tamamsa, bu entegreden bu kadar çıkış oluyormuş demekten başka birşey gelmeyecek elden. Unutmadan, duyulmayan osilasyonlar da toplam güçten çalabilir. Üstadlar bu konuda çeşitli tedbirler öneriyor. Aklına gelen ekleyiversin. Diğer konuları tararsanız başka başka entegreler için snubber çözümleri, yerleri ve değerleri hakkında birşeyler bulabilirsiniz.

Yine unutmadan, E154'ün önerdiği şase hattını entegrenin arkasında birleştiği yerden ayırma işini de ihmal etmeyin.
Yaptım yaptım kutulayamadım.
Kullanıcı avatarı
e_cag
DIY Audio Gurusu

İl: İstanbul
Meslek: Kimyager

Okunmamış iletigönderen tiger41 » 29 Kas 2008, 19:06

Hepinize verdiginiz bilgilerden dolayı tesekkur ederim hic bir sey yapamazsam ses cıkıs gucunu bozulmaya baslamadan onceki noktada bi sekilde sabitlemeyi dusunuyorum o kadarı da bana yeter aslına bakarsanız bas tiz performansı bana gore tda 1562q dan daha iyi bu devreyi yapmadan once birde tda1562q stereo denemem olmustu tda nın cıkardıgı ses gercekten cok pasif geldi , belki bana guleceksiniz ama gercekten ben oyle dusunuyorum bu konuda acemi oldugum icin yine biryerlerde yanlıslık yapmıs olabilirim ama sonucta calısıyordu ve aradaki fark beni cok sasırttı neyse emegi gecen herkese yeniden tesekkur...
.......
tiger41
DIY Audio Fanatiği

İl: KOCAELİ
Meslek: Genel Çırak

Okunmamış iletigönderen e154 » 29 Kas 2008, 19:26

e154 yazdı:yaw % 10 thd demiş. daha ne olsun. sesin % 10 u bozuk işte. başka bi entegreyle yap.
e154
DIY Audio Gurusu

İl: Ankara
Meslek: Elektrik Teknikeri

Reklamlar

Okunmamış iletigönderen Dinozor » 29 Kas 2008, 22:43

bi acaba..diyerekten ..dolandıkta..dolandık..ama..olsun"amaç öğrenmek"...yorumlara katılan tüm arkadaşlara sonsuz teşekkürler....
"aklın yolu birdir"...e154 kardeşim ..ne demişti %10THD....olay..bitti....
ki...bizler de çin çin..işi pcb'lerle "3875" mecra'ların da niye yüzeriz ki ...di mi..ama..
Dinozor
DIY Audio Gurusu

Önceki

Entegreli Güç Yükselteçleri

• Bu konular da ilginizi çekebilir:
    Cevaplar
    Gösterim
    Son ileti
  • SKT 463 zırıltı
    1, 2Eklenti(ler) gönderen ivorycougar » 25 May 2015, 12:40